Πού θα βρεις τα καλύτερα σοκολατένια γλυκά στην Αθήνα

Υπάρχει λόγος που μας αρέσει η σοκολάτα και δεν είναι μόνο η γεύση της. Η κατανάλωσή της μάς κάνει χαρούμενους, καθώς απελευθερώνει ντοπαμίνη – έναν νευροδιαβιβαστή για την καλή διάθεση – σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πηγή αντιοξειδωτικών, κάνει καλό στην καρδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο συστατικών των ζαχαροπλαστών, αφού πρόκειται για ένα βασικό υλικό που προσφέρεται για ανεξάντλητους πειραματισμούς και συνδυασμούς. Ακόμα κι αν η νέα γενιά των pastry chefs έχει αποδείξει περίτρανα ότι ένα νόστιμο γλυκό δεν βασίζεται απαραίτητα στη σοκολάτα, προτείνοντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς με εκλεπτυσμένες κρέμες και φρέσκα φρούτα, παραμένει η βασίλισσα όλων.

Μεγαλώσαμε με σοκολατίνες και ποντικάκια που βρίσκουμε ακόμα σε vintage ζαχαροπλαστεία της πόλης και με τα σοκολατάκια  στις φοντανιέρες να αποτελούν κλασικό κέρασμα στις γιορτές. Πλέον όμως όλο και περισσότεροι ζαχαροπλάστες πειραματίζονται με τη σοκολάτα στην πιο ποιοτική εκδοχή της, προτείνοντάς την πολλές φορές και αρκετά bitter – και δημιουργούν φίνες υφές και συνδυασμούς, ξεφεύγοντας από τις κλασικές προτάσεις.

Στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, τα σοκολατένια γλυκά δεν λείπουν από τις βιτρίνες ή τα μενού, όπως ορίζει τώρα η εποχή στα boutique pastry shops. Τάρτες σοκολάτας και προφιτερόλ, σουφλέ και σοκολατένια κέικ βρίσκονται στις παρακάτω δέκα διευθύνσεις που ξεχωρίσαμε στην Αθήνα για τους απανταχού choco lovers.

Στο Μητροπολιτικόν για ταρτάκια σοκολάτας

Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Συντάγματος, που λειτουργεί από το 1930 στην Αθήνα, κάνεις ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Από την επιγραφή μέχρι τη διακόσμηση του χώρου, το Μητροπολιτικόν είναι μια όμορφη νότα νοσταλγίας σε μια γειτονιά που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Εδώ, βρίσκεις παραδοσιακά αμυγδαλωτά και μελομακάρονα όλο τον χρόνο, μαζί με άλλα ρετρό γλυκίσματα. Αν ψάχνεις για το τέλειο επιδόρπιο με σοκολάτα, τα ταρτάκια θα σε αποζημιώσουν.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ

Στην Poulette για κέικ σοκολάτας

σοκολατένια γλυκά

Στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου της Κατερίνας Λίβα, τα γλυκά εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα και την ημέρα, όμως υπάρχουν κάποιες κλασικές επιλογές που βασίζονται στη σοκολάτα, όπως η τάρτα gianduja και bitter. Θα είσαι τυχερός όμως αν πετύχεις το φρεσκοψημένο κέικ σοκολάτας, υγρό, με σοκολατένια ganache.

POULETTE PASTRY

Στο σουit για bitter προφιτερόλ και σοκολατίνα με passion fruit

Το ζαχαροπλαστείο του Μπάμπη Ζιντίλη άνοιξε τις πόρτες του τη δεύτερη ημέρα του δεύτερου lockdown. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, αλλά η αγάπη του pastry chef για τη δουλειά του παραμένει η ίδια.

Ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μπορείς να βλέπεις τη διάδραση στο εργαστήριο και οι πεντακάθαρες βιτρίνες φιλοξενούν πάντα φρέσκα γλυκά – ανάμεσά τους και δύο signature σοκολατένια: το bitter προφιτερόλ και η σοκολατίνα με passion fruit. Μέσα στο καλοκαίρι, το σουit παρουσίασε ένα ακόμα project, ένα soft bar με γλυκά που φτιάχνονται a la minute, όπως το φανταστικό σουφλέ που ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας.

ΣΟΥIT

Στον Ανδριά για κλασικό προφιτερόλ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στο προφιτερόλ του Ανδριά. Καθόλου άδικα, αφού το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1972 και η τούρτα – προφιτερόλ είναι το σήμα κατατεθέν του. Εκτός από το οικογενειακό μέγεθος, το βρίσκεις και σε ατομικό ενώ υπάρχει και η εκδοχή του παγωτού.

ΑΝΔΡΙΑΣ

Στη Χαρά για Chicago

Η Χαρά στην Πατησίων αποτελεί σημείο συνάντησης για δύο βασικούς λόγους: το εκμέκ και το παγωτό Chicago. Κρατάμε το δεύτερο, αφού μιλάμε για σοκολάτα, το οποίο έρχεται στο ρετρό ασημένιο δισκάκι – πιάτο, πληθωρικό με δύο μεγάλες μπάλες παγωτό σοκολάτα, σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας και τριμμένο αμύγδαλο.

ΧΑΡΑ

Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts για πανετόνε με σοκολάτα και brownie

Ο Αντώνης Σελέκος μάς σύστησε τα μοναδικά πανετόνε του, τα οποία φτιάχνονται με δύο διαφορετικά προζύμια – μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τρεις ημέρες από τη στιγμή της παραγγελίας. Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του όμως, που βρίσκεται στο Παγκράτι, ο pastry chef και η ομάδα του προτείνουν και μια σειρά γλυκών, που αλλάζουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Σπεύσατε, λοιπόν, για το brownie που στολίζεται με φιστίκια και λιώνει πραγματικά στο στόμα.

ANTONIS SELEKOS CONCEPTUAL DESSERTS

Στον Ασημακόπουλο για ποντικάκι και πάστα σοκολάτας

Το ζαχαροπλαστείο του Ασημακόπουλου δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας από το 1915. Μακριά από νεωτερισμούς, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να τιμά τις σταθερές αξίες στα γλυκά, όπως το σοκολατένιο ποντικάκι και η πάστα σοκολάτας. Όσο χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμένει η πάστα των παιδικών μας χρόνων.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Στο Désiré για σοκολατίνα

Εγγύηση για την ποιότητα και τη γεύση αποτελούν τα γλυκά στο Désiré, που λειτουργεί στο Κολωνάκι από το 1962. Δύσκολη η επιλογή όταν σταθείς μπροστά στη βιτρίνα, αφού μπροστά σου ξεπροβάλλουν πάστες Saint Honoré, (φανταστικό) κάστανο και τάρτες με φρούτα ενώ σε περιβάλλουν τραπέζια με βουτήματα, σοκολατάκια και κάθε λογής κεράσματα. Κλείσε τα μάτια και επίλεξε τη σοκολατίνα. Θα επιστρέφεις γι’ αυτήν ξανά και ξανά.

DESIRE

Στο Ourse για σοκολατένιο σουφλέ

Τα γλυκά του Ourse φέρουν την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα σε γεύσεις και υφές. Άλλωστε οι δημιουργίες του pastry chef έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες. Όπως το σοκολατένιο σουφλέ με αλμυρή καραμέλα που είναι μια ωδή στη σοκολάτα.

OURSE

Στο Fresh για τρουφάκια

Το νούμερο ένα κέρασμα για γενέθλια και γιορτή δεν είναι άλλο από τα τρουφάκια. Εκτός από τα κλασικά bitter, στα Fresh βρίσκεις επίσης cream & cookies αλλά και τρουφάκια vegan, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

FRESH PATISSERIE

Πηγή:oneman.gr

About Post Author