Τι τρώμε μετά τα μεσάνυχτα στην Αθήνα;

Πού τρώμε όταν όλοι οι άλλοι κατεβάζουν ρολά; Η Γεωργία και η Μαρίνα φέρνουν βόλτα τις καντίνες, τα σουβλατζίδικα και τα φαγάδικα της πόλης και μας δίνουν tips.

Γεωργία Παπαστάμου, Μαρίνα Πετρίδου

Updated: 10.12.2021

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Μεσάνυχτα Παρασκευής στον Κεραμεικό, ενώ η βροχή έχει σταματήσει και η Αθήνα έχει καλυφθεί από μια ατμοσφαιρική ομίχλη, που της χαρίζει κινηματογραφική μαγεία. Οι μέχρι εκείνη την ώρα άδειοι δρόμοι αρχίζουν σιγά-σιγά να ζωντανεύουν. Ζευγαράκια και παρέες περπατούν τα βρεγμένα πεζοδρόμια και τα μαγαζιά ξεκινούν το νυχτερινό σέρβις. Έχουμε βγει για να καταγράψουμε τα after φαγάδικα της Αθήνας. Μετά τις απανωτές καραντίνες και με τη νύχτα να έχει αλλάξει -κάποια μαγαζιά έκλεισαν, ενώ πολλά δεν λειτουργούν μέχρι αργά, όπως παλιά– αναζητούμε εκείνα όπου μπορεί κάποιος να φάει νόστιμα και ποιοτικά -όσο γίνεται- μετά τα μεσάνυχτα.

Πρώτη στάση στη Γαλιάντρα, με την αυλή που θυμίζει σκηνικό από ποπ πανηγύρι. Χαλικάκι, πολύχρωμα βαρέλια, σημαιάκια, λαμπιόνια και στο βάθος η καντίνα που έστησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η σεφ Γωγώ Δελογιάννη, παρέα με τη Νέλλη Μποφίλιου (Μπλε Παπαγάλος) και τον Μιχάλη Δημάκο. Η πρόσοψη ενός κτιρίου του ‘20 που στέκει ακόμα προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία. Η Γαλιάντρα γεμίζει από νωρίς και μένει ανοιχτή μέχρι αργά, ταΐζοντας τους ξενύχτηδες κεφτεδάκια στη σχάρα με λεπτοκομμένες πατάτες -έρχονται με τσαλαφούτι ή σάλτσα ντομάτας για όσους το επιθυμούν-, hot dog με καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και fish & chips ή vegan ριγκατόνι με ραγού μανιταριού και τρούφα. Για έξτρα «γουρουνιά» έχουν και παγωτό μηχανής, αλλά και παγωμένες μαργαρίτες on tap. Συχνά, τη φεστιβαλική ατμόσφαιρα ενισχύουν μπάντες μουσικών του δρόμου, που ξεσηκώνουν τα πλήθη.

Στον Έλβις φτάσαμε γύρω στις 2.00π.μ. και, όπως πάντα, δεν έπεφτε καρφίτσα. Στο γνωστό καλαμάδικο στη γωνία Πλαταιών και Κεραμεικού τα χοιρινά καλαμάκια ψήνονται ασταμάτητα στα κάρβουνα και οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Το μαγαζί άνοιξε το 2014 και από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους ξενύχτηδες των Αθηνών, γιατί σέρβιρε μέχρι αργά τη νύχτα. Οι μυρωδιές από τα ψητά κρέατα μας έσπασαν τη μύτη όσο περιμέναμε στην ουρά και, όταν ήρθε η σειρά μας να παραγγείλουμε, δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι θέλαμε: καλαμάκι χοιρινό, πρόβειο, λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο ή κεμπάπ; Παραγγείλαμε, τελικά, χοιρινά καλαμάκια -αυτά που το έχουν κάνει διάσημο-, με στρογγυλές τηγανητές πατάτες και ψημένο ψωμάκι. Να πούμε ότι τα κρέατα του Έλβις έχουν πολύ ωραία γεύση γιατί τα μαρινάρει με διάφορα αρωματικά.

Συνεχίζουμε με κατεύθυνση του Ψυρρή και φτάνουμε στο Crust της Πρωτογένους, εκεί που πάμε όταν λαχταράμε πίτσα με το κομμάτι – και μάλιστα XL! Ο δρόμος δεν έπαψε να μαζεύει κόσμο ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καταλαβαίνετε επομένως τι συμβαίνει τώρα, που μπορούν να υποδέχονται ελεύθερα πελάτες τα μπαράκια και τα αφτεράδικά του. Καθόμαστε, λοιπόν, στα τραπεζάκια έξω και απολαμβάνουμε την πίτσα μας. Τι προτιμάτε; Snow White με κρέμα παρμεζάνας, μοτσαρέλα, μανιτάρια, πανσέτα, prosciutto και flakes παρμεζάνας ή Yellow Devil Sauce με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, καλαμπόκι, τσένταρ και chili flakes; Περί ορέξεως…

Δεν πρόκειται για καμιά υπερπαραγωγή, ένα κουλουράκι είναι, αλλά βρίσκεται εκεί όταν τα πάντα, από το Σύνταγμα μέχρι το Θησείο, έχουν κατεβάσει ρολά! Το Κουλούρι του Ψυρρή τροφοδοτεί πολλούς από τους πλανόδιους κουλουράδες της πόλης και δεν κλείνει ποτέ. Ξεφουρνίζουν συνεχώς και, αν είσαι τυχερός, παραλαμβάνεις το προϊόν ζεστό-ζεστό. Όσοι ξέρουν, ζητάνε για συνοδεία και το γνωστό τρίγωνο τυράκι, που πουλιέται με το κομμάτι. Διαθέτουν επίσης σταφιδόψωμο, τσουρέκι και λουκουμάδες με ζάχαρη.

Το Food Str στην Καλαμιώτου έχει ό,τι τραβάει η όρεξή μας μετά τα μεσάνυχτα – ζουμερό, λιπαρό και οικονομικό burger, «καθισμένο» σε αφράτο ψωμάκι τύπου brioche – το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τα μανιτάρια agaricus, τα τραγανά λαχανικά και η ωραία σάλτσα ντομάτας ανοίγουν κι άλλο την όρεξη! Σταθερά στις προτιμήσεις μας βρίσκεται όμως και ο τηγανητός μπακαλιάρος πανέ σε μαύρο ψωμάκι από χαρούπι και μελάνι σουπιάς. Με «κανονικές» πατάτες δίπλα του, ικανοποιεί με έναν τρόπο τη λαχτάρα για fish & chips. Χορτόσουπα hungover και hot dogs περιλαμβάνονται επίσης στο μενού.

Μπορεί από ψωμιά και λοιπά ζυμάρια να τα πάμε καλά τις μικρές ώρες στην Αθήνα, αλλά τα ζεστά μπολ με σούπα έχουν γίνει όλο και πιο δυσεύρετα τα ξημερώματα – τότε, δηλαδή, που τα έχουμε πιο πολύ ανάγκη. Στην Απόλλωνος το κενό καλύπτει το So So So, με καυτό ramen που σερβίρεται μέχρι τις 2 το πρωί. Προτείνουμε επίσης το Tonkatsu, ένα καταπραϋντικό ζωμό χοιρινού με μπόλικα νουντλς και λεπτές φέτες κρέατος, αλλά για τις μεγάλες πείνες τη λύση δίνει το Spicy miso beef με μοσχαρίσιο κιμά και ακαταμάχητο άρωμα! Στα συν του καταλόγου του και το ramen λαχανικών, χορτοφαγική επιλογή από τις ελάχιστες τις νυχτερινές ώρες. Έχουν, τέλος, και συνοδευτικά όπως yoza και yakitori.

Η Αμερικάνα είναι η επόμενη στάση, το street food στέκι του Μετς που σερβίρει αμερικάνικο hot dog με χειροποίητο ψωμάκι brioche με προζύμι, δύο χειροποίητα λουκάνικα και λαχταριστή μαγιονέζα δικής τους παρασκευής. Αν θέλετε και γλυκό, υπάρχει, διαφορετικό ανάλογα με την εποχή. Εμείς πετύχαμε πεντανόστιμη τάρτα πεκάν για να πάρουμε ενέργεια προς χάριν του ρεπορτάζ.

Αναζητώντας κάτι πιο «ελληνικό», θα λέγαμε, κατευθυνθήκαμε προς τα κλασικά μαγειρεία, τα γνωστά afterάδικα. Πλην όμως, αρκετά έχουν διαφοροποιήσει το ωράριό τους εν μέσω της πανδημίας, λόγω των επιπτώσεων που έχει στον κλάδο ο περιορισμός της νυχτερινής διασκέδασης αυτή την περίοδο. Μέχρι νεoτέρας, λοιπόν, σας ενημερώνουμε ότι η εμβληματική Ήπειρος (Φιλοποίμενος 4, Αθήνα, εντός Δημοτικής Αγοράς, Τ/210-32.40.773), λειτουργεί καθημερινά 06:00-19:30 (Κυριακή κλειστά), ενώ Το Αυτόφωρο (Λεωφ. Αλεξάνδρας, Τ/ 210-64.61.377) καθημερινά 10:00-00:00. Το 24ωρο στη Συγγρού είναι από λίγα που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πεινασμένους ξενύχτηδες με αχνιστές σούπες, πατσά και σπιτικά μαγειρευτά. Γενικά, πάντως, καλό είναι αυτό τον καιρό να κάνετε ένα τηλεφώνημα πριν τραβήξετε για το αγαπημένο σας μαγειρείο ή πατσατζίδικο.

Καθώς βρισκόμαστε στη Συγγρού, το πάντα γεμάτο Ciao Italia μας «κλείνει το μάτι» για πίτσα από τον ξυλόφουρνο ή μακαρόνια με ιταλικές σάλτσες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ο δρόμος μας οδηγεί στον Πειραιά, όπου, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Story Streat ειδικεύεται στο είδος του σάντουιτς που χρειάζεσαι και τα δύο χέρια για να καταφέρεις να το κρατήσεις! Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί να το ζυγίσουμε, αν και ποτέ δεν το έχουμε κάνει. Η «γκουρμέ» καντίνα της Ακτής Μιαούλη έχει ένα σωρό επιλογές, τις οποίες προσφέρει σε σάντουιτς, σε burger ή στο πιάτο – από καλαμάκια και χωριάτικο λουκάνικο με πράσο μέχρι πανσέτα, μπριζολάκια, αρμένικο σουτζούκι και κοκορέτσι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τολμήσει ποτέ το τελευταίο, αλλά το τηγανητό κοτόπουλο -μαριναρισμένο σε ξινόγαλο παρακαλούμε- με άφθονες καλοτηγανισμένες πατάτες μέσα στο πολύ μαλακό ψωμί-γίγας είναι νοστιμότατο.

Επιστροφή ξανά μέσω Συγγρού, για το πιο old school hot dog της πόλης! Η Καντίνα στη Συγγρού παραμένει σημείο αναφοράς για τους ξενύχτηδες, έστω κι αν τα ξενυχτάδικα και τα γεμάτα club δεν βρίσκονται αυτή την εποχή στις δόξες τους, «τροφοδοτώντας» με πλήθη την «ουρά» της που έφτανε μέχρι το επόμενο τετράγωνο.

Ο Θανάσης Καββαδάς την άνοιξε το 1992 προσφέροντας το «καλύτερο hot-dog της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πινακίδα, θέλοντας να δώσει στους Έλληνες μια γεύση της κλασικής αμερικάνικης καντίνας, όταν πλέον εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Ξεκίνησε δειλά-δειλά χρησιμοποιώντας ποιοτικά λουκάνικα, πλούσια μαγιονέζα -την οποία, όπως λέει, την έχει πατεντάρει ο χημικός γιος του- και μια μυστική σάλτσα κρεμμυδιού, που ήταν και η αφορμή να γίνει διάσημο το hot dog του. Η ίδια ακριβώς συνταγή διατηρείται μέχρι σήμερα, με τον κύριο Θανάση να ψιλοκόβει ο ίδιος το καρότο και το λάχανο. Με το ρολόι να δείχνει 5.οο π.μ, τον κύριο Θανάση να μας υποδέχεται με ανοιχτές αγκαλιές και δύο περιποιημενα «βραστά», τελείωσε το ρεπορτάζ.

Γαλιάντρα, Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, Τ/ 6997172784, Δευτέρα-Πέμπτη: 15:00-02:00, Παρασκευή: 15:00-03:00, Σάββατο: 14:00-03:00, Κυριακή: 14:00-02:00.

Καλαμάκια ο Έλβις, Πλαταιών 29, Κεραμεικός, Τ/ 210-34.55.836, Καθημερινά έως 2.30.

Crust, Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Τ/ 210-32.57.179, Καθημερινά 13.00-2.00.

Αμερικάνα, Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/ 210-92.42.966, Τρίτη-Τετάρτη: 13.30-12.30, Πέμπτη-Σάββατο: 13.00-1.30.

24ωρο, Λ. Συγγρού 44, Κουκάκι, Τ/ 210-92.21.159 – 210-92.22.749, Καθημερινά όλο το 24ωρο. Διανομή από 11.00 το πρωί έως 2.30 το βράδυ.

Ciao Italia, Σπύρου Μερκούρη 4, Παγκράτι, T/ 210-72.12.134 & Λεωφόρος Συγγρού 133, Αγ. Σώστης, Τ/ 210-93.74.548, Ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Η Καντίνα στη Συγγρού, Λεωφόρος Συγγρού 338-346, Καλλιθέα, Τ/ 6943150900, 20.00-4.30.

So So So, Απόλλωνος 1, Καθημερινά 18:00-02:00.

Το Κουλούρι του Ψυρρή, Γεωργίου Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή, Τ/ 210-32.15.962, Ανοιχτό καθημερινά όλο το 24ωρο.

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author