Τα 5 πιο οικονομικά (και νόστιμα) εστιατόρια για το 2022

Αγαπήσαμε αρκετά εστιατόρια το 2022. Ακολουθούν μερικά από αυτά όπου μπορεί κάποιος να φάει νόστιμα με 10 ευρώ. Για εκείνους που θέλουν το τραπέζι τους γεμάτο, ο λογαριασμός θα διπλασιαστεί. Αλλά πιθανότατα να πάρεις φαγητό και σε πακέτο.

ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Bulacan Halo-Halo

Στο Bulacan, η Marinela Bayting μαγειρεύει συνταγές από την πατρίδα της, τις Φιλιππίνες. Το μενού περιλαμβάνει αρκετές σούπες, πιάτα με noodles και ρύζι, με το χοιρινό να κυριαρχεί σε πολλές συνταγές. Τραγανά spring rolls με λαχανικά και πεντανόστιμα ρολάκια Lumpiang Shanghai με χοιρινό κιμά, τηγανητό ρύζι με λαχανικά και noodles σε διαφορετικές εκδοχές, γλυκόξινο κοτόπουλο και filippino bbq sticks – η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που είναι καλαμάκια χοιρινά με γλυκιά και αλμυρή μαρινάδα, ψημένα στη σχάρα (σερβίρονται με ξύδι και τσίλι) είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις.

Ένας πάγκος στοιβάζει παραδοσιακές λιχουδιές, από pandesal (αφράτα ψωμάκια) γεμιστά με ube (μωβ γιαμ που μοιάζει με γλυκοπατάτα), τυρί ή κρέας και chicharrones (σκέψου σαν ποπ κορν χοιρινού) μέχρι τουρσί παπάγια, που εναλλάσσονται ανάλογα με τις ημέρες. Τις Κυριακές, το Bulacan προσφέρει έναν μπουφέ με 10 ευρώ, που περιλαμβάνει τις πιο κλασικές συνταγές του εστιατορίου.

BULACAN HALO-HALO

Η Sujana Acharya από το Νεπάλ φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια στο Naan Stop,  το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα ινδικά εστιατόρια της πόλης. Παραδοσιακά πιάτα και αυθεντικές γεύσεις που έχουν περάσει από τη μία γενιά στην επόμενη, συνθέτουν το μενού του μαγαζιού. Φρεσκοψημένες πίτες naan, samosa γεμιστά με πατάτα και αρακά, αρωματικό ρύζι, κοτόπουλο tandoori, corma και tikka masala είναι μερικά από τα πιάτα που φτιάχνονται βάσει παράδοσης, με φρέσκα υλικά.

Όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα του εστιατορίου, με τον chef και την ομάδα του να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρώτες ύλες. Μέσα από το εστιατόριό της, η Sujana θέλει επίσης να καταρρίψει τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις γύρω από το ινδικό φαγητό, με πρώτη και καλύτερη ότι είναι πολύ καυτερό. «Υπάρχουν πολλά πιάτα που είναι κρεμώδη και γλυκά και επίσης μπορείς να ρυθμίσεις το πόσο πικάντικο το θέλεις. Το πιο σημαντικό είναι να δοκιμάσεις» έχει πει η ίδια.

NAAN STOP

Εστιατόριο ο Γιάννης

Πενήντα χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει το εν λόγω εστιατόριο και μέχρι σήμερα φροντίζει να κρατάει τις τιμές χαμηλά, χωρίς να χρεώνει κουβέρ. Τα μαγαζιά τα κάνουν οι άνθρωποι και στον Γιάννη, ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του, ο Αντώνης, αποτελεί κλασική φιγούρα στο ταμείο. Στην κουζίνα αλλά και σε άλλα πόστα βρίσκεται ο συνεργάτης του Χρήστος, φροντίζοντας καθημερινά το μενού της ημέρας.

Η κουζίνα ξεκινάει από νωρίς το πρωί, για τους ξενύχτηδες ή για όσους ξεκινούν τη δουλειά τους χαράματα και κλείνει αργά το βράδυ. Παπουτσάκια, μουσακάς, παστίτσιο, χοιρινό ριγανάτο είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος, αλλά δεν λείπουν ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και λαδερά με τις προτάσεις να εναλλάσσονται καθημερινά. Τις κρύες ημέρες, η γίδα βραστή και ο πατσάς είναι βάλσαμο για το στομάχι και το hangover.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Βαλεντίνα

Η Βαλεντίνα Μετετζίδου άνοιξε το μαγαζί της στα 46 της χρόνια, το 1989, όταν ήρθε από το Καζακστάν στην Ελλάδα με την οικογένειά της. Σήμερα, στα ογδόντα της χρόνια έχει αφήσει μια νόστιμη κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια της, αφού το εστιατόριό της φημίζεται για τα ρώσικα πελμένι με τη σμετάνα, τα μαντί από το Ουζμπεκιστάν και τη σούπα μπορς (κανένα πιάτο δεν ξεπερνά τα δέκα ευρώ και είναι άκρως χορταστικά).

Πρόκειται για μια κουζίνα με πολλές επιρροές, με συνταγές που έχουν μείνει ίδιες στο πέρασμα των χρόνων. Αυτοδίδακτη μαγείρισσα, η Βαλεντίνα έφερε πίσω στην Ελλάδα τα φαγητά με τα οποία μεγάλωσε και κληροδότησε τις γνώσεις της στις νεότερες γενιές. Όλα τα πιάτα είναι χειροποίητα και δεν είναι λίγα τα φαγητά που απαιτούν αρκετή προετοιμασία, όπως τα ζυμαρικά. Η φιλοσοφία όμως του εστιατορίου είναι το σπιτικό, καλοφτιαγμένο φαγητό.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Λόντζα της Γειτονιάς

Άνοιξε τις πόρτες του μέσα στη χρονιά και κέρδισε το κοινό που ψάχνει μαμαδίστικο φαγητό, χωρίς φανφάρες και υπερβολές. Η Λόντζα της Γειτονιάς έχει τιμές που θα σε κάνουν να επισκεφτείς το μαγαζί ξανά και ξανά. Εκπτώσεις στις πρώτες ύλες δεν κάνει, επιλέγοντας αγνά και ποιοτικά υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαγειρεμένα απλά για όσους θέλουν να κάνουν ένα γρήγορο διάλειμμα αλλά να φάνε σαν στο σπίτι τους.

Στο βασικό μενού τα πιάτα δεν ξεπερνούν τα έξι, το ψωμί είναι ζυμωτό, η φέτα βαρελίσια από τη Μεσσηνία και οι συνταγές οικείες και νόστιμες. Θα φας αυγά (ελευθέρας βοσκής) με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια (κιμάς από μοσχάρι Τρικάλων) με σπιτική σάλτσα, παραδοσιακές χυλοπίτες Κομοτηνής με φέτα Μεσσηνίας και γίδα βραστή (ένα πιάτο που μένει μέχρι τα μέσα της άνοιξης).

ΛΟΝΤΖΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Πηγή:oneman.gr

About Post Author