Βόλτα στις δημοφιλείς πλατείες του κέντρου για φαγητό, ποτό και χάζι.

Μαρίνα Πετρίδου

Γεωργία Παπαστάμου

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Γύρω από το όμορφο, βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων η ομώνυμη πλατεία έχει πλέον μπόλικες και ποιοτικές επιλογές για φαγητό και ποτό. Από τους πρώτους που έκαναν στέκι αυτή την ανοιχτωσιά πίσω από την Κλαυθμώνος, η βερμουτερία Odori θυμίζει βοτανικό κήπο. Με το δικό τους «σπιτικό» βερμούτ φτιάχνουν ένα εξαιρετικό Νegroni και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα κοκτέιλ τα οποία μπορεί κανείς να συνοδεύσει με πίτσα ή μεζέδες σαν τη μπρουσκέτα με κεφτεδάκια, ναπολιτάνικη σάλτσα και πέστο.

Στο διπλανό Μadame Fu Man Chu κάνουμε στάση για ρολάκια από φύλλο ρυζιού γεμισμένα με γαρίδες, για κοτόπουλο με lemongrass, τσίλι και σκόρδο ή ένα μπολ με αρωματική σούπα pho. Όταν έχουμε όρεξη για μεζέδες πιάνουμε τραπέζι στο Dopios και απολαμβάνουμε τα πιάτα με την μαγειρική σφραγίδα του Χριστόφορου Πέσκια. Καραμελωμένες τηγανητές πατάτες, αφράτα κεφτεδάκια αλά Balthazar, γλυκάδια με καυτερή σάλτσα και άλλες λιχουδιές μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν. Για «γουρουνιές» έχουμε το Juicy Grill. Ουρές στήνονται για τα μπέργκερ και τα πληθωρικά ορεκτικά του, όπως εκείνες οι κροκέτες mac’ n’ cheese. Στην απέναντι πλευρά της πλατείας, ο Νίκος και η Τάνια, δηλαδή το ντουέτο του φιλόξενου Δυο γουλιές και δυο μπουκιές, είναι εγγύηση για καλό καφέ στο κέντρο. Γ.Π.

Odori Vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.14.674
Μadame Fu Man Chu, Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους. Τ/210-32.31.366
Dopios, Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049
Juicy Grill, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, Τ/210-32.29.027
Δυο γουλιές και δυο μπουκιές, Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 210-34.73.444

Πλατεία Βραζιλίας

Η πλατεία των Ιλισίων με το εξωτικό όνομα ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια άγνωστη στους περισσότερους Αθηναίους. Τώρα συγκεντρώνει γύρω της δημιουργικούς επαγγελματίες και φρέσκα μαγαζιά. Το LOT 51 ξανάδωσε ζωή σ’ αυτό το τρίγωνο που σχηματίζει η Μιχαλακοπούλου με την Ιλισίων και τον πεζόδρομο της Νυμφαίου. Το all day cafe bar σερβίρει speciality καφέ από την Area 51 και προσεγμένα συνοδευτικά. Λίγα βήματα παραπέρα το Τρομερό Παιδί έχει γίνει πια απαραίτητη στάση για τους κατοίκους της περιοχής αλλά για για κόσμο απ’ όλη την Αθήνα που έρχεται εδώ για όσα ξεφουρνίζουν ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς. Φτιάχνουν ψωμί με προζύμι και άλευρα που προμηθεύονται από την Καρδίτσα και τον μυλωνά τους Πιπίνο Πυρροντζέλλο (αλέθονται μάλιστα σε παραδοσιακό κυλινδρόμυλο). Από το ανάλαφρο μπριος-θαύμα με γαλλικό βούτυρο Βρετάνης, μέχρι τις παριζιάνικες μπαγκέτες, το καρβέλι με τα αποξηραμένα φρούτα ή το πρασινωπό πολύσπορο με βύνη κριθαριού−όλα είναι εξαιρετικά. Στο Cyrano en ville του Λιβανέζου Φάντι Χαντάντ πίνουμε aperitivo χαζεύοντας την κίνηση στη πλατεία. Γ.Π.

LOT 51, Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, Τ/211-11.55.024
Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537
Cyrano en ville, Νυμφαίου 5, Τ/ 694- 76.54.672

Πλατεία Αυδή

Ο Μπλε Παπαγάλος με τις άνετες φερ φορζέ καρέκλες που απλώνονται κάτω από τα δέντρα ενδείκνυται για ήσυχα βράδια με φίλους και κουβέντα στη δροσιά. Εκτός από καφέ και ποτό προσφέρει και επιλογές για γρήγορο τσίμπημα. Μεσοτοιχία με τον Μπλε Παπαγάλο, η Γαλιάντρα της Γωγώς Δελογιάννη προσφέρεται για μπίρες και φαγητό στο χέρι. Η σεφ πάρκαρε εκεί, πριν από έναν χρόνο, την καλοκαιρινή καντίνα της και γέμισε τον χώρο με χρώμα. Το χαλίκι στο πάτωμα, τα λαμπιόνια, τα βαρέλια αντί τραπεζιών και η πρόσοψη ενός κτιρίου του ‘20 που στέκει ακόμα δίνουν χαρακτήρα σ’ αυτή την αυλή που μένει ανοιχτή μέχρι αργά. Εδώ τρώμε κεφτεδάκια στη σχάρα, hot dog αλλά και παγωτό μηχανής ή παγωμένες μαργαρίτες on tap. Κλασικός πλέον προορισμός στην Πλατεία Αυδή και οι Σεϋχέλλες με την μοντέρνα ελληνική τους κουζίνα. Γ.Π.

Μπλε Παπαγάλος, Λεωνίδου 31, Κεραμεικός, Τ/211-01.21.099
Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, Τ/211-18.34.789
Γαλιάντρα, Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, Τ/ 699-71.72.784

Πλατεία Προσκόπων

Περνάμε από την πολυσύχναστη πλατεία Προσκόπων. Καθιερωμένα στέκια αλλά και καινούργια μαγαζιά για φαγητό και ποτό που ξεφυτρώνουν συνέχεια φτιάχνουν το ψηφιδωτό της πιο δημοφιλούς παγκρατιώτικης πλατείας που έχει κάτι για όλους. Για μπίρες και απλά μεζεδάκια έχουμε το δίπολο Τρίγωνο-Αερόστατο. Λίγο μποέμ, πολύ χαλαρά και ανεπιτήδευτα και τα δυό τους, έχουν σταθερή πελατεία και φιλικό κλίμα. Στο Frater and Soror μας αρέσει να πηγαίνουμε για brunch ή, καθισμένοι στη μπάρα, να παρακολουθούμε τους έμπειρους bartenders να φτιάχνουν κοκτέιλ. Από τα αγαπημένα μας: η διαφορετική, πικάντικη μαργαρίτα με μάνγκο και σιρόπι με αγαύη και σριράτσα. Για μια μικρή δόση παραμυθιού (και μια μεγαλύτερη δόση σοκολάτας) πηγαίνουμε στο χαριτωμένο Petite Fleur όπου τα ροφήματα παρασκευάζονται με βιολογική σοκολάτα Valrhona. Γ.Π.

Τρίγωνο, Αμύντα 15, Παγκράτι, Τ/6984-46.13.52
Αερόστατο, Πτολεμαίων 4, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.41.116
Frater and Soror, Πτολεμαίων, Παγκράτι, Τ/210-72.13.720
Petite Fleur, Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685

Πλατεία Μερκούρη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Η αγαπημένη πλατεία των Πετραλώνων ήταν και παραμένει προορισμός για τον νεαροκοσμό της γειτονιάς και όχι μόνο. Τα παγκάκια γεμίζουν από το απόγευμα με κόσμο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προμηθεύονται σνακ και ποτά από το διπλανό, πολύ ενημερωμένο παντοπωλείο. Τα ράφια του είναι γεμάτα με κάθε λογής καλούδια- από σπάνια ελληνικά τυριά μέχρι ιδιαίτερα σνακ. Έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία από ελληνικές craft μπίρες, κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες και παλαιωμένα τσίπουρα.

Εκεί βρίσκεται και το Ραντεβού με τα ωραία μεζεδάκια, κλασικό πια σημείο συνάντησης για τις παρέες στα Πετράλωνα. Στο μενού βρίσκουμε πολλές ανατολίτικες γεύσεις -από φαλάφελ, χούμους και λιβανέζικη τυροσαλάτα μέχρι πικάντικο κοτόπουλο biryani ή ψητό καυτερό σουτζούκι, αλλά και πιο οικείες όπως θράψαλο γιουβέτσι, ψητή πατάτα με γιαούρτι και αυγά με στάκα. Αν περνάτε από τη Μερκούρη, πιάστε τραπεζάκι και για ένα τσίπουρο, ένα ουζάκι ή μια μπίρα. Μ.Π.

Παντοπωλείο Συνοικία το όνειρο, Δημοχάρους 8, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα Τ/211-18.28.398
Ραντεβού, Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author