Εξακολουθεί άραγε ο Χρήστος Αϊβαλής να κρατάει …ανοιχτό το μονοπάτι που οδηγεί στην πλέον πληθωρική και υπερβιταμινωμένη έκφραση της Νεμέας; ΒΑΘΜΟΣ: 8,5 / 10.

Μαζί με την Νεμέα Παπαϊωάννου και το Κτήμα Γαία, το Μονοπάτι του Χρήστου Αϊβαλή συμπληρώνει μια τριάδα ορόσημο για την Νεμέα και το Αγιωργίτικο. Και αν η πρώτη εκφράζει την παλαιάς σχολής αρχέτυπη τυπικότητα και το δεύτερο την αριστοκρατική στόφα για την οποία είναι ικανή η  ποικιλία, το Μονοπάτι αποδεικνύει την ικανότητά της να προσφέρει αχαλίνωτη δύναμη και τρομακτική δομή.

Το τελευταίο διάστημα σηματοδοτεί μια νέα εποχή –την 4η  με βάση τα παραπάνω- για την σημαντική αμπελουργική ζώνη, με την κλωνική επιλογή που έλαβε χώρα στο Αγιωργίτικο αλλά και την παγκόσμια στροφή προς μια πιο ελαφριά, φρέσκια και ντελικάτη γεύση να φέρνουν στο ποτήρι  τα πρώτα δείγματα σπουδαίων ΠΟΠ κρασιών που βρίσκονται στον γευστικό αντίποδα του Μονοπατιού.

Όμως αυτή η  χαμηλών αποδόσεων Νεμέα όχι μόνο δεν δείχνει να ιδρώνει αλλά ωθεί τα πράγματα στα άκρα με ένα μεγαλόπρεπο 15% στην ετικέτα και ένα σχεδόν αδιαπέραστο σκούρο πορφυρό χρώμα.

Το νεαρό της ηλικίας δεν επιτρέπει ακόμα υψηλές αρωματικές εντάσεις, όμως η συμπύκνωση βρίσκεται στα γνώριμα εντυπωσιακά επίπεδα, με το σιρόπι βύσσινου, την γλυκόριζα και το κλωνί της βανίλιας να αποκτούν τόσο στερεή υπόσταση που εγείρουν την απαίτηση για μαχαίρι!

Όπως μπορεί κανείς να υποθέσει το στόμα είναι εξίσου παντοδύναμο, με περίσσεια  οξύτητα και τόνους άγριων τανινών να στήνουν μια τρομακτική γραμμή πυρός. Ωστόσο το Μονοπάτι δεν παρουσιάζεται ούτε ενοχλητικά αλκοολικό, ούτε περισσότερο επιθετικό από όσο δικαιολογεί η ηλικία του, αφού όλα τα “κακά” του ρεφάρονται από άφθονο ώριμο φρούτο. Βέβαια το τελείωμα του είναι προς το παρόν στεγνό, αλλά με δεδομένο το δυναμικό για τουλάχιστον 10χρονη παλαίωση αυτή η αίσθηση δεν θα γίνει αισθητή στους υπομονετικούς που θα το ξεχάσουν στο κελάρι τους.

Οι υπόλοιποι πάντως μπορούν να το μεταγγίσουν για 1-2 ώρες σε ανοιχτή καράφα, ενώ οι μεγάλες τουλίπες -με πρώτη και καλύτερη  το Riedel Vinum Syrah- είναι οι μόνες που θα μπορέσουν να “χωρέσουν” την πληθωρικότητά του. Οι 15-17ºC ίσως ακούγονται λίγοι, ωστόσο μια πιο ζεστή θερμοκρασία σερβιρίσματος θα κάνει το αλκοόλ να βγάλει δοντάκια. Καλά δοντάκια πάντως απαιτούνται για το pairing, αφού μόνο ένας λαγός στιφάδο, ένα φιλέτο περιστεριού, ένα σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο ή ένα medium rare βοδινό θα τα βγάλουν πέρα μαζί του!

Εν έτει 2021, η γευστική αισθητική της Νεμέας Μονοπάτι αρχίζει να φαντάζει παρωχημένη. Όμως αυτή η  ετικέτα των 22€ υπηρετεί το blockbuster στυλ τόσο καλά που όχι μόνο δεν θα καταστεί ποτέ παλαιομοδίτικη αλλά αντιθέτως μάλλον θα γίνει κλασσική!

Βαθμολογία: 8,5/10.

To Μονοπάτι Αϊβαλή είναι διαθέσιμο από το House of Wine

Πηγή:fnl-guide.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours