Εστιατόρια ή ντέλι; Και τα δύο! Εδώ θα φάμε, θα κάνουμε και ψώνια

Υβρίδια εστιατορίων και ντελικατέσεν, αυτά τα έξι καταστήματα προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλλά και ιδιαίτερες πρώτες ύλες για μαγείρεμα και τσιμπολόγημα στο σπίτι.

της Γεωργίας Παπαστάμου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ergon House Athens

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Εδώ θα βρούμε τόσα πολλά προϊόντα που ίσως να καταφέρουμε να παραλείψουμε εντελώς τη βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Στο φωτεινό, ψηλοτάβανο αίθριο του ξενοδοχείου Ergon, με τα όμορφα ελαιόδεντρα στη μέση, σερβίρουν πλούσιο πρωινό και brunch. Αργότερα μέσα στη μέρα θα ξαποστάσουμε στα τραπέζια του για να δοκιμάσουμε πιάτα βασισμένα σε ποιοτικά ελληνικά υλικά (οι τηγανητές πατάτες με στάκα είναι μόνιμο side σε κάθε παραγγελία μας) ή να απολαύσουμε ένα κρασί. Ό,τι άλλο χρειαστούμε για την κουζίνα μας θα το βρούμε λίγα βήματα παραπέρα: στον φούρνο, το κρεοπωλείο, το μανάβικο, το τυράδικο, την κάβα ή το ντελικατέσεν το οποίο φιλοξενεί αξιόλογα προϊόντα από 150 παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. 

Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Τ/210-01.09.090

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Καραμανλίδικα /Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Καραμανλίδικα /Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Να κάτσουμε ή να πάρουμε λιχουδιές και κρασιά για το σπίτι; Και οι δύο επιλογές είναι δελεαστικές όταν βρισκόμαστε στη γωνία της Σωκράτους με την Ευριπίδου, εκεί που μοσχοβολάει παστουρμά και σουτζούκι. Αν η κίνηση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, παίρνουμε θέση και παραγγέλνουμε την μερακλίδικη ρεβιθάδα, τον καβουρμά με τις πατάτες και τα αυγά και ό,τι άλλο λιμπιστούμε. Αν πάλι το μαγαζί είναι φουλ, κατευθυνόμαστε προς τα ψυγεία που υπόσχονται εξίσου λουκούλειο γεύμα, με μηδενική ως ελάχιστη προετοιμασία στο σπίτι. Το μελίχλωρο Λήμνου, το πικάντικο Μηλέικο λαδοτύρι, το πλούσιο γκρανοτύρι Ίου, η πέστροφα Ταϋγέτου και το πρόβειο προσούτο Κέρκυρας είναι μερικά μόνο από τα ωραία που προσφέρουν. Διαλέγουμε και ένα κρασί και είμαστε άρχοντες.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184

Chef Serra Delicatessen Food & Drink

Νegroni sbagliato ή veneziano spritz; Πλούσια καρμπονάρα με guanciale ή κομψά ραβιόλια με φασκόμηλο; Στο comfort στέκι του Chef Serra στο Χαλάνδρι χορταίνεις περιποίηση και φαγητά-χάδια από το ιταλικό ρεπερτόριο. Στα μεγάλα «συν» τα δυσεύρετα ιταλικά τυριά, που μπορείς να πάρεις μαζί σου σε πακετάκι, όπως και τα ποιοτικά ζυμαρικά και τις σάλτσες ντομάτας που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα ράφια του delicatessen κομματιού του καταστήματος. 

Ιωάννου Αποστολοπούλου 57, Χαλάνδρι, T/213-08.80.747

Κωσταρέλος

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κοντός

Περισσότερο deli-bar παρά εστιατόριο αλλά εξαιρετική στάση για να ξαποστάσουμε από τα ψώνια ή τη βόλτα στο κέντρο. Στα λίγα τραπέζια μέσα στο κατάστημα και στο πεζοδρόμιο μπορεί κανείς να χαρεί μια ομελέτα με αυγά ελευθέρας βοσκής ή το εξαιρετικό γιαούρτι τους με κάθε λογής toppings για πρωινό. Φτιάχνουν επίσης νόστιμα σάντουιτς σε μαλακό μπριός, προζυμένιο ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης, σαλάτες, σούπες και ωραίες πίτες σαν την τραγανή κιμαδόπιτα με τσαλαφούτι. Τα συνοδεύουν με ελληνικά κρασιά και μπίρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες. Όσο για τα ψώνια, όρεξη να υπάρχει. Στο deli πωλούνται οι ονομαστές φέτες τους, κατσικίσια τυριά, ανθότυρα παραγωγής τους αλλά και όσπρια μικρών παραγωγών, μαρμελάδες, λάδια, ξίδια, μέλια κ.ο.κ. Δεν ξεχνάμε γιαούρτια και ρυζόγαλα για να στοκάρουμε το ψυγείο για την εβδομάδα. 

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.000

Osteria Trattoria Da Michele

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στην Άνοιξη, χωμένο δίπλα από ένα σούπερ μάρκετ, βρίσκεται ένα από τα πιο χαριτωμένα και αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα εστιατόριο-παντοπωλείο που δεν έχει προκαθορισμένο μενού αλλά σερβίρει ό,τι κάνει όρεξη κάθε μέρα ο ιδιοκτήτης, ο Μικέλε. Συχνά βγάζει για ορεκτικό βιτέλο τονάτο ή μπουράτα με προσούτο και καυτερή σπιτική μαρμελάδα. Οι μακαρονάδες και τα νιόκι του είναι απολαυστικά. Απολαύστε τα περιτριγυρισμένοι από ψωμιά, τυριά, βάζα με αντζούγιες, κονσέρβες, αλλαντικά και ψαγμένα ιταλικά ποτά. Ευτυχώς δεν είναι εκεί μόνο για ντεκόρ, οπότε φεύγοντας θα μπορέσετε να πάρετε και λίγη γεύση Ιταλίας για το σπίτι. 

Λεωφόρος Μαραθώνος 61, Άνοιξη, Τ/210-81.40.525

Barolo Salumeria – Osteria

Αν σας αρέσει να πειραματίζεστε με τα σχήματα και τα είδη μακαρονιών που χρησιμοποιείτε για τις μακαρονάδες σας, το deli του Barolo είναι το δικό σας παιχνιδάδικο. Έχουμε περάσει κάμποση ώρα χαζεύοντας τις πολύχρωμες παπαρδέλες, το spaghetti a metro και ένα σωρό άλλες επιλογές από πολλές διαφορετικές ιταλικές επωνυμίες. Η γκάμα των πανετόνε αλλά και όσα είναι διαθέσιμα στον χώρο του τυράδικου-αλλαντοπωλείου αξίζουν επίσης προσοχής. Στον πολυχώρο-all day μπιστρό τα πιάτα υπογράφει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου. 

Δαβάκη 1, Ψυχικό 154 52, Τ/210-67.17.600

Πηγή:http://gastronomos.gr

About Post Author