Γνωριμία με το Gallina & μεγάλα ευρωπαϊκά «off Broadway» κρασιά!

Δοκιμάζουμε ένα απολαυστικό, πληθωρικό αλλά και υψηλής τεχνικής μενού γνωριμίας με το πολυσυζητημένο Gallina και μαζί μια σειρά από πραγματικά σπουδαία κρασιά της Ευρώπης. Κλείστε έγκαιρα μια από τις λίγες θέσεις την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Το Gallina είναι ένα από τα πολυσυζητημένα openings της σεζόν. Ο Τάσος Μητσελής έγραφε στο FNL πριν λίγες μέρες: «Παρότι το όνομα του παραπέμπει στο κοτόπουλο, το πρώτο εστιατόριο του επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης, Φίλιππου Τσαγκρίδη, που θα ανοίξει μέσα στο Σεπτέμβριο στο Κουκάκι, κρύβει πάρα πολλούς άσσους στο μανίκι του αλλά και μια πιο βαθιά ερμηνεία γύρω από το αινιγματικό – θα πω προς το παρόν – όνομα του. Πρόκειται για ένα εντελώς αρτίστικο wine restaurant που θα δώσει τεράστια έμφαση στο κρασί, βάζοντας το δίπλα από τις δημιουργικές ιδέες του σεφ του Zillers Παύλου Κυριάκη, σε μια κοσμοπολίτικη γαστρονομική πρόταση που θα συνδυάζει πληθωρικότητα με φινέτσα, λιχουδιά με υψηλή τεχνική. Στο μενού θα πρωταγωνιστούν κορυφαίας ποιότητας υλικά, ενώ το τρίπτυχο «Ελλάδα – Γαλλία – Δανία» θα διατρέχει ζυγισμένα όλα τα πιάτα, σε έναν πρωτότυπο καμβά που έχει το άγγιγμα κυριολεκτικά μιας dream team».

Ο σεφ Χρήστος Χίτος, με την καθοδήγηση του Παύλου Κυριάκη, μας έχει ετοιμάσει ένα εντυπωσιακό μενού γνωριμίας με κάποια από τα κορυφαία πιάτα του εστιατορίου ώστε να πάρουμε την καλύτερη εικόνα από το Gallina που θα έχει ανοίξει μόλις λίγες μέρες πριν το event μας. Μαζί τους ένα ονειρικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον wine pairing με πραγματικά μεγάλα κρασιά από -σχετικά- πιο άγνωστες ονομασίες προέλευσης.

Θα ξεκινήσουμε με μια «μικρή» σαμπάνια. O Benoit Marguet βρίσκεται στο Grand Cru χωριό Ambonnay στην Montagne de Reims και συγκαταλέγεται στους παραγωγούς -που δίνοντας έμφαση στον τρόπο καλλιέργειας (βιολογική-βιοδυναμική) και στην χαμηλής παρέμβασης οινοποίηση- κατάφεραν να επανακαθορίσουν την περιοχή της Καμπανίας. Η non vintage Shaman Grand Cru 18 φτιάχνεται από 75% Pinot Noir και 25% Chardonnay, το κρασί βάσης ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε παλαιά δρύινα βαρέλια.

Για την συνέχεια πηγαίνουμε σε μια θρυλική -όσο και άγνωστη στην Ελλάδα- ονομασία προέλευσης: τη σπουδαία Chateau Chalon στην καρδιά του Jura με τα περίφημα και ιδιοσυγκρασιακά «οξειδωμένα» λευκά της. Όντας πρώην υπάλληλος της (SVJ) Société de Viculture du Jura για 10 χρόνια, ο Frédéric Lambert γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, τα εδάφη  και  τα αμπέλια του Jura. Άρχισε να αγοράζει αμπελώνες γύρω από το Toulouse-le-Château το 1993 και αργότερα δημιούργησε το δικό του Domaine το 2003.

Συνεχίζουμε με τη Γερμανία, την περιοχή του Mosel και βέβαια το Riesling. Ο Clemens Busch είναι η 5η γενιά του οικογενειακού οινοποιείου και έχει καταφέρει να βάλει το όνομα του στους κορυφαίους παραγωγούς της Γερμανίας. Πιστοποιημένη βιοδυναμική καλλιέργεια από το 2005 και στο οινοποιείο ήπιες παρεμβάσεις δημιουργώντας κάποια από τα κορυφαία Riesling του πλανήτη,Το GG “Fahrlay“ προέρχεται από τον μόνο αμπελώνα με μπλε σχιστόλιθο και το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για περίπου 24 μήνες. Το 2018 είναι μια μεγάλη χρονιά για τα κρασιά του Mosel.

Για το signature κοτόπουλο με τις μαύρες τρούφες πάμε στο Pinot Noir αλλά από την Αυστρία αυτή τη φορά και σε έναν αστέρα του natural κρασιού ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παραγωγούς της χώρας. Προερχόμενος από οικογένεια με μακρά ιστορία και παίρνοντας τα ηνία το 2003 κατάφερε με την επιμονή του στην λεπτομέρεια να δημιουργήσει κρασιά μεγάλης φινέτσας και να αποτυπώσει όσο κανένας άλλος το terroir της περιοχής του. Το Pinot Noir Stockkultur (αμπέλια σε πασσάλους με πυκνή φύτευση) είναι η δική του ερμηνεία μιας Βουργουνδίας η οποία έχει μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

Κλείνουμε με ένα πολύ μεγάλο γλυκό κρασί από την Κοιλάδα του Λίγηρα και έναν από τους πιο εμβληματικούς Γάλλους παραγωγούς! Μιλώ για το περίφημο Domaine Huet Vouvray “Clos du Bourg” Moelleux 2009, ένα πλούσιο Chenin Blanc με τεράστιο δυναμικό παλαίωσης.

Menu

Πρώτο πιάτο

Caesar’s salad με «κρυμμένα» θαλασσινά

Champagne Benoit Marguet Shaman Grand Cru 2018

*****

Δεύτερο πιάτο

Tartare από Wagyu beef & γαρίδες, με χαβιάρι, τσίλι και παλαιωμένη παρμεζάνα

Frederic Lambert Chateau Chalon 2010

*****

Τρίτο πιάτο

ΧριστόψαρομεσοςΑσύρτικο & κάπαρη

Weingut, Clemens Busch Marienburg GG “Fahrlay“ Riesling 2018

*****

Κύριο πιάτο

Τοsignature κοτόπουλομεμαύρητρούφακαιmiso-beurre blanc sauce

Christian Tschida Stockkultur Pinot Noir, Burgenland, Austria  2021

*****

Επιδόρπιο

Βάσκικο cheese cake με λεμόνι και χαβιάρι

Domaine Huet Vouvray `Clos du Bourg` Moelleux, Loire 2009

*****

Κλείσιμο

Επιλογή από café Taf

Διεύθυνση: Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι
Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
Ώρα προσέλευσης: 9.00μμ ακριβώς
Τιμή συμμετοχής: €240 / άτομο

Προσοχή:

Δηλώσετε την συμμετοχή σας παρακάτω, έγκαιρα και πάντως μέχρι και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Η φόρμα συμμετοχής εμφανίζεται μόλις κάνετε log-in.

Για τις θέσεις τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η κράτησή σας επιβεβαιώνεται με επικοινωνία μας μαζί σας και αφού καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό η συμμετοχή σας.

Photo @aylo_studio

Πηγή:fnl-guide.com

About Post Author