του Λεόντιου Πετμεζά

Στο νέο ποιητικό και λογοτεχνικό επίτευγμα του ο Γιάννης Πλαχούρης μελετά και κατατάσσει εμπεριστατωμένα την ζωτική πορεία της ζωογόνας γραφής σε μια εμβόλιμη και εκτενή παρέμβαση που η εμβάθυνση των αναφορών της καταλήγει στην υποκείμενη ελευθερία της δράσης με αριστοτεχνική επίδραση και στην ανησυχαστική αλληλεπίδραση της καρτερικής ύφανσης.                                                       

Το ρεαλιστικό οικοδόμημα της σύνεσης των συγκεκριμένων στοιχείων που συγκροτεί στηρίζεται άρρηκτα στην καταγραφή της διαδικασίας των συνοπτικών και  θεωρητικών απεικονίσεων της ιστορικής υποβλητικότητας, στην επισκόπησης της προοπτικής , στην εναλλακτική ολοκλήρωση  του απεριόριστου κρεσέντο και στην ανάδειξη μιας συνοδοιπορίας με προσπίπτουσες μεταλλαγές της διαλλακτικότητας  και  της επισήμανσης.                         

Ο εμπνευσμένος ποιητής προσδιορίζει σε σχηματοποιημένες γραμμές και  σε πολύτοκους στίχους μια μαγεία με εναργέστατη συνειρμική διάσταση και  περιγραφική διάθεση που εύληπτα συντονίζουν την φορμαλιστική υφή των διακυμάνσεων της εκθετικής αλήθειας, της μικτής τεχνικής και των ερευνητικών διευθετήσεων της συνδετικής διεργασίας . Με απογείωση στην συμμετρία   προελαύνει ερμητικά χωρίς να αμφιβάλει η να προσπαθεί να αποφύγει  κάτι. Ξεπερνά τα ημίμετρα και τα  στατικά σταθμά ενδυναμώνοντας τις  αλλαγές που λαμπυρίζουν με σιγουριά και οδηγούν σε μια κάθετη διαγώνιο  με ανάγλυφη εμβέλεια, με ψηφίδες και επιγραμματικές ενοράσεις . Σκιτσάρει  αδρά και διαλεκτικά τις υπάρχουσες  πεφωτισμένες και τις φωτίζουσες κρύπτες. Η διαδικασία της διατριβής του με σεισμική φόρτιση ακουμπά στα γήινα έγκατα με συγκατάβαση από το κάτοπτρο της μνήμης ,την παρωδία της ουτοπίας  και την δραπέτευση από την καθημερινότητα .Η φασματική γνώση και η δύναμη της ουσίας των στιγμών και των ευάριθμων αγωγών του ενέχει το σάλπισμα της επικοινωνίας  με το κοινό και το αφοπλιστικό άροτρο που καταθέτει με εικονικές διαπιστώσεις σε περγαμηνές..                                          

Το ποτάμι στη Λογοτεχνία συμβολίζει, κατά κύριο λόγο, τον Χρόνο. Στη συλλογή Με τον ρυθμό του ποταμιού, τα ποιήματα του Γιάννη Πλαχούρη επικεντρώνονται σε οριστικά παρελθόντα πρόσωπα, στιγμές, δράσεις, σχέσεις και γεγονότα, που όμως επανέρχονται ως ακάλεστες μνήμες. Δημιουργούν δικούς τους κόσμους, επηρεάζουν το παρόν, προκαλούν καινούργιες σκέψεις, ιδέες και αισθήματα.

«Στην άκρη της αποβάθρας συλλογίζομαι. / Αν είχαν/ δικό τους εισιτήριο / πού θα ταξίδευαν οι βαλίτσες μου;» (Οι ταξιδιώτισσες)

«Ντρεπόταν να γδυθεί, / έτσι του πόζαρε ντυμένη / κι εκείνος τη ζωγράφιζε γυμνή.» (Εικαστική παρένθεση)

«Την πληρότητα των νεκροταφείων, λόγω της πανδημίας, ανα­κοίνωσε ο δήμαρχος. Κρατήστε, παρακάλεσε, τους νε­κρούς σπίτι με την τεχνική που συντηρείτε τα πεθαμένα σας όνειρα.» (Κυματωγές)

 Μολονότι φαίνονται ως αυστηρά προσωπικές καταστάσεις, παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον ε­πειδή στην πραγματικότητα περιέχουν κοινά στοιχεία κι αναγνωρίσιμες από όλους αξίες ζωής. Αυτές οι αξίες αναζητούνται σε μια λεηλατημένη με πολλούς τρόπους εποχή, με την αντίληψη ότι είναι οι μόνες που μπορούν να ανατρέψουν παγιωμένες συνήθειες, και να αποκαταστήσουν ευνουχισμένους αγώ­νες και υπόδουλες συμπεριφορές.

 «Ήταν χαρούμενος / που τον κατάπιανε και δεν τον μάση­σαν. / Τα ολόκληρα έχουν / ελπίδες διαφυγής από το σύ­στημα πέψης.» (Άτιτλο).                                            

To βιβλίο κοσμούν σχέδια και ζωγραφικά έργα του Απόστολου Πλαχούρη .

Βιογραφικό :Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερή­σιος και περιοδικός Τύπος, ραδιόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 1973 μέχρι σήμερα ποίηση, μυθιστόρημα, παραμύθια, τις σατιρικές «Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου», παρουσιάσεις για το έργο και τα βιβλία πολλών δημιουργών. Με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη συνέκδοσαν το ιδιότυπο περιοδικό «Κέντρων». Συνεργάστηκε, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Εξόπολις, Περίπλους, Intex κ.ά) και ιστοσελίδες (diastixo, fractal, newstimes, artpress). Πέρασε και από τον συν­δικαλισμό (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) ενώ συμμετείχε στις διοικήσεις διαφόρων πολιτι­στικών φορέων (Αετοπούλειο, ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Δήμου Νέας Ιωνίας).

Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

Σειρά: Ελληνική ποίηση, 142

Τίτλος: Με τον ρυθμό του ποταμιού
Συγγραφέας: Γιάννης Πλαχούρης

ISBN: 978-618-5644-39-0

Σχήμα: 14 x 21 εκ.

Σελίδες: 84

About Post Author

You May Also Like

More From Author