Το χρέος της αλήθειας

H τελευταία μελέτη του Μισέλ Φουκώ, έχει τίτλο «Γενεολογία της κριτικής στάσης στη δυτική φιλοσοφία». Πρώτο κεφάλαιο είναι η Παρρησία, δηλαδή το Θάρρος να λέμε την Αλήθεια. Γεννήθηκε μαζί με τη Δημοκρατία και μεγάλωσε στην Αρχαία Ελλάδα. Όπου άλλωστε γεννήθηκαν οι δυο θεμελιώδεις ιδιότητες του πνευματικού ανθρώπου, ο διάλογος και η ευθύτητα -με γεννήτορες τους Σωκράτη και Σόλωνα, αντίστοιχα.[1]
Η παρρησία φθάνει μέχρι τα πατερικά κείμενα του 5ου μ.Χ. αιώνα και τελευταία στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο όπου μαζί της χάνεται το θάρρος του λέγειν την αλήθεια. Ή χάνονται μέσα στην πολυφωνία της εποχής;
Μέσα στις λέξεις χάσαμε το Λόγο και μέσα στις πληροφορίες τη Γνώση.
T.S. Elliot
Υπάρχει ικανό ποσοστό ψεύδους στον κόσμο της αλήθειας και ικανό ποσοστό δουλείας στον κόσμο της ελευθερίας.
Π. Κανελλόπουλος [2]
Οι Αρχαίοι Έλληνες σκέφτονταν ειλικρινά και μιλούσαν ελεύθερα. Κι έτσι έκαναν πολιτισμό που ξεπέρασε κάθε άλλον. Και ήταν ανθρώπινος, ο πιο ανθρώπινος πολιτισμός που υπήρξε ποτέ.
Α. Τσιριντάνης, Εμείς οι Έλληνες
Η Αλήθεια κάνει διαρκώς σωστά τη δουλειά της κι ας αργούμε εμείς ν’ ανοίξουμε τα μάτια.
Μ. Βαμβουνάκη
Στην εποχή μας ακούγονται φωνές της αλήθειας εδώ κι εκεί… Εισακούγονται;
Πάντως οι έξι που ένωσαν την επιστημονική τους φωνή με την ποιητική φωνή του Ελύτη, Ψυχή μας είναι τ’ όνομα της Μακεδονίας, επέζησαν από το θόρυβο και τα τερτίπια της πολιτικής. Η επιστημονική αλήθεια είναι διαχρονική. Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Εθνολογία ενώνουν την αλήθεια τους με την ψυχή του λαού που εξέφρασε ο αείμνηστος Μακεδόνας πρωθυπουργός μας, με μια φωνή πόνου κι ένα δάκρυ ευρωπαϊκού παραπόνου: «Μια είναι η Μακεδονία και είναι ελληνική. Θα το εννοήσουν αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιατί μεταξύ μας πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη.».
Ο λαός διαδήλωσε και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κι όχι μόνο. Οι μαθητές από κοντά παίρνουν την σκυτάλη κι η φωνή τους είναι αληθινή όπως των έξι. Και διαχρονική! Μακριά από τις κοντόθωρες σκοπιμότητες της μικροπολιτικής και τις μεγάλες γκάφες της διπλωματίας. Εκεί όπου κυριαρχεί ο μεγάλος νόμος της καρδιάς και της αλήθειας. (Αντουάν Αρτώ) Το ζωοποιούν πνεύμα που ένωσε τους λαούς στην 1η Οικουμενική του Μ. Αλέξανδρου.
Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του το 2019 (Ελ. Τύπος 16.6.2018), βγάζει τη συμφωνία των Πρεσπών παράνομη γιατί δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ Μακεδονική γλώσσα, ούτε Μακεδονική εθνότητα. Το όνομα Μακεδονία έχει ιστορική και γεωγραφική υπόσταση και περιλαμβάνει ελληνικό χώρο στη νότια Μακεδονία.
Θα ’ταν ευεργετικό για τα παιδιά των Σκοπιανών να μην ονομάζονται ψευδεπίγραφα Μακεδόνες και γιατί, σπουδάζοντας στο εξωτερικό θ’ αντιμετώπιζαν την ειρωνεία ή τη χλεύη των συσπουδαστών τους, των οποίων τα βιβλία λένε την αλήθεια. Αυτήν που ο συνιδρυτής και τέως Πρόεδρος των Σκοπιανών, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ομολόγησε εκτός πολιτικής: «Εμείς είμαστε Σλάβοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο.».
Καμιά συμφωνία δεν μπορεί ν’ αλλάξει την ιστορία. Πράγματι οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια και στην Δαρδανία 1000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο!
…Κι αν είναι πλήθος τ’ άσκημα
κι αν είναι τ΄ άδεια αφέντες
φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή
φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω
να δώσει νόημα στων πολλών
την ύπαρξη, ένας φτάνει…
Κωστής Παλαμάς
«Βωμοί – Το ανέβασμα στο Βράχο»
Γνωρίστε την αλήθεια κι αυτή θα σας ελευθερώσει!
Ιησούς
Την αλήθεια σιγάν, χρυσόν εστί θάπτειν.
Πυθαγόρας
Η αλήθεια… από τα παιδιά;!
«Ποια είναι η αλήθεια;», ρώτησε ο Πιλάτος τον Ιησού. Κι Εκείνος δεν απάντησε. Δεν ήξερε; Πίστευε ότι ο Πιλάτος γνώριζε και ρωτούσε από σνομπισμό όπως οι μορφωμένοι της εποχής του, χωρίς να περιμένει απάντηση;
Ο απλός λαός όμως ήξερε την απάντηση: Τον είχε ακούσει να λέει τις σοφές παραβολές Του και «ουδέποτε άνευ παραβολών αυτοίς ωμίλει». Τον είχε δει να κάνει θαύματα, να περπατάει μ’ ένα χιτώνα, ξυπόλητος και να μην έχει πού την κεφαλή κλίναι. Τον είχε ακούσει να λέει: «Εάν μη γένητε ως αυτά τα παιδία, ου μη εισέλθετε εις την βασιλεία των ουρανών!». Κι ο λαός λέει: «Από παιδί κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια!». Κι ο Άντερσεν: «Παρασυρμένος από τους αυλικούς, ο λαός χειροκροτούσε την καινούργια φορεσιά του έφιππου βασιλιά. Ώσπου, μια στιγμή, ανάμεσα απ’ το πλήθος, ένα παιδί φώναξε την αλήθεια: «Μα ο βασιλιάς είναι γυμνός!».
Σκοπιμότητες της εξουσίας
Ο Πιλάτος υπηρετούσε τις σκοπιμότητες λόγω του αξιώματός του: Να μην δυσαρεστήσει τους ισχυρούς αρχιερείς, να μην γίνουν ταραχές στην Ιουδαία, να μην δυσαρεστηθεί ο αυτοκράτορας της Ρώμης –ο Θεός της εποχής– να μην χάσει την εύνοιά του, το αξίωμα του Έπαρχου κι όλα τα οφέλη που συνεπάγετο το αξίωμα αυτό.
Γνώριζε ο Πόντιος Πιλάτος ότι ο Ναζωραίος ήταν αθώος. Γνώριζε, από τους πληροφοριοδότες του ό,τι είχε πει και στο λαό: «Εγώ είμαι η Αλήθεια, η Οδός και η Ζωή». Σας λέω την Αλήθεια. Σας δείχνω το Δρόμο με το χαρούμενο μήνυμα –του Ευαγγελίου– προς τη Νέα Ζωή. Για λόγους σκοπιμότητας όμως ο Πιλάτος δεν άσκησε την εξουσία του, να δικάσει, έπαιξε θέατρο δημόσια. Έπλυνε τα χέρια του, λέγοντας «αθώος είμαι από του αίματος του αθώου τούτου». Και παρέδωσε τον Ιησού στους Αρχιερείς και στον όχλο…
Διαχρονική η σταύρωση Του
Ας αναλογιστούμε, δυο χιλιάδες χρόνια από τότε, πόσες φορές η Εξουσία «για λόγους σκοπιμότητας»[3] σταύρωνε την Αλήθεια! «Οι άθλιοι» του Ουγκώ είναι ένα απέθαντο μυθιστόρημα που ανάγλυφα φανερώνει τις σκοπιμότητες που οδήγησαν τον Γαλλικό λαό στην αθλιότητα και στην περίφημη Γαλλική Επανάσταση. Με τελευταίο το Ελληνικό δράμα, την πτώχευση της χώρας μας, την ανεργία, τη φτώχεια, τις αυτοκτονίες…
Εθνικό χρέος… η αλήθεια
Είναι ένας πρόσφατος Δημιουργικός Διάλογος της Λέσχης προς τα ΜΜΕ αλλά και προς όλες τις άλλες εξουσίες αλλά και τα ηγετικά επαγγέλματα.[4]
Η Λέσχη μας έχει σκοπό τον Νέο Ανθρωποκεντρικό Πολιτισμό και τον Άρτιο Άνθρωπο-Ελεύθερο, Υπεύθυνο, Συνειδητό. Το αληθινό βιβλίο, οι ποιοτικές εκδηλώσεις της που υλοποιούν τον στόχο «Βιβλίο και Ζωή», δηλαδή η αλήθεια του περιεχομένου των βιβλίων σε συνέπεια με τις ιδέες που συνθέτουν τα Προγράμματα της Λέσχης είναι απόρροια της αλήθειας του σκοπού αλλά και συμβάλλουν σ’ αυτόν. Μέσα και σκοπός συνδέονται μέσω της αλήθειας κι έτσι δεν οδηγούν σε ιδεολογία.
«Κάθε μέσο που δοκιμάζω πρέπει να ’ναι και σκοπός. Παράγινε το κακό με τις ιδεολογίες. Στη ζωή χρειαζόμαστε Ηθική και Πίστη.»
Π. Κανελλόπουλος, «Θα σας πω την αλήθεια»
Η Λέσχη μας έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά αλλά και καταρτίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα κοινοποίησης της Αλήθειας συστηματικά, σε διάφορα θέματα και ποικίλες μορφές. Απλές ιστορίες, Σκόρπια Πουλιά, Δημιουργικοί και Φιλικοί Διάλογοι, Δοκίμια.
Υποσημειώσεις:
[1] Καθηγητής φιλοσοφίας Γ. Μποζώνης «Η ουσία του ελληνικού πολιτισμού» και «Βιβλίο & Ζωή» (6ο σελ. 40)
[2] Π. Κανελλόπουλος, Κοινωνιολόγος, Φιλόσοφος, Πολιτικός, Ακαδημαϊκός, Συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου «Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος», «Ο χριστιανισμός και η εποχή μας – Από την ιστορία στην αιωνιότητα», «Πέντε Αθηναϊκοί Διάλογοι», «Το τέλος του Ζαρατούστρα», κ.α. Αποποιήθηκε το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μπορεί να λέει ελεύθερα την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα της πολιτείας.
[3] Βλέπε www.elbi.gr: Αξίζει να διαβάσεις: Ανθρωποκεντρικός Πολιτισμός: «Για λόγους σκοπιμότητας» Α. Τσιριντάνης
[4] Βλέπε www.elbi.gr: Αξίζει να διαβάσεις: Κρίση… for ever; «Γολγοθάς… η αλήθεια!»
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε έργο της Debbie DeWitt (Musical Butterflies)
Πηγή:koukidaki.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours