Το νέο βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ -Μια δυστοπική σάτιρα στην Αμερική του Τραμπ

«O Πασκάλ Μπρυκνέρ υπογράφει ένα υπερβατικό μυθιστόρημα, που ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ», γράφει στην κριτική της η La Presse, για το νέο βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου.

Το νέο βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ «Ένας χρόνος και μια μέρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με ηρωίδα μία νεαρή καθηγήτρια μαθηματικών. Ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και τη σάτιρα, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια όλο ανατροπές.

Η Ιεζάβελ, ταξιδεύει από την ορεινή γενέτειρά της στην Οτ-Σαβουά για το Μόντρεαλ. Ο πατέρας της, πρώην πάστορας και ερασιτέχνης ωρολογοποιός, λίγο πριν πεθάνει, την είχε βάλει να του υποσχεθεί πως θα παραδώσει το ρολόι το οποίο κατασκεύασε σ’ έναν φίλο του στο Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι πως, αντί να μετρά τον χρόνο, τον καταστρέφει. Το αεροπλάνο πέφτει σε επικίνδυνη κακοκαιρία και αναγκάζεται να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο, στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι νύχτα, η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Η Ιεζάβελ καταφεύγει στο Plazza, ένα παλιό ξενοδοχείο τεραστίων διαστάσεων. Και το επόμενο πρωί, αρχίζει ο εφιάλτης. Της λένε πως η παραμονή της δε διήρκεσε μία ημέρα αλλά έναν ολόκληρο χρόνο, στη διάρκεια του οποίου εκείνη κοιμόταν! Το ποσό που τους οφείλει είναι υπέρογκο. Προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, την υποχρεώνουν να μείνει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Ένας κόσμος, τρομακτικός και φαιδρός ταυτόχρονα, παράξενα ανησυχητικός, ξεδιπλώνεται μπροστά της…

εξωφυλλο βιβλιου

Το νέο βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ «Ένας χρόνος και μια μέρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Πασκάλ Μπρυκνέρ, με σπουδές φιλοσοφίας στο ενεργητικό του (έκανε το διδακτορικό του δίπλα στον Ρολάν Μπάρτ) γράφει εναλλάξ κάθε τόσο μυθιστορήματα και δοκίμια, αρθρογραφεί στο “Νουβέλ Ομπσερβατέρ”, είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι κοσμοπολίτης φύσει και θέσει. Γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Έζησε έξι χρόνια στην Αυστρία, πέρασε μέρος της εφηβείας του στη Λυόν και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Συμμετείχε στον αναβρασμό του Μάη του 68 διακηρύσσοντας ότι: «Εκείνη την εποχή όλοι είμαστε κομμουνιστές». Έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη.

Πηγή: iefimerida.gr ykner

About Post Author

+ There are no comments

Add yours