“Προς τ’ άστρα”, Παύλος Καστανάς, εκδόσεις Κάκτος, Δεκέμβριος 2020

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη οπισθόφυλλου

Από τα αρχαιότατα χρόνια ο άνθρωπος έστρεφε το βλέμμα του προς τ’ άστρα, κατακλυσμένος από συναισθήματα δέους και απορίας: Τι ήταν άραγε αυτά τα μικροσκοπικά ουράνια φώτα που συντρόφευαν τις νύχτες μας; Τους τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα έχει σημειώσει τεράστια επιστημονική πρόοδο. Εξηγήσαμε τη φύση των αστέρων και κατανοήσαμε εις βάθος τις διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους, ενώ τα διαστημόπλοιά μας ταξίδεψαν μέχρι τα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα μέσα από τις παρατηρήσεις μας να ταξιδεύουμε νοητά και να μελετάμε αντικείμενα που βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς, δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της Αστροφυσικής και των εντυπωσιακότερων πτυχών της. Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνονται οι εξωτικές συνθήκες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, η προσπάθεια εύρεσης νέων “κόσμων”, η επική ιστορία της γέννησης και του θανάτου των αστέρων, οι μυστηριώδεις μαύρες τρύπες και τα υπέρλαμπρα κβάζαρ, το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής και πολλά ακόμα συναρπαστικά κεφάλαια της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας. Μέσα από απλές εξηγήσεις των φυσικών φαινομένων και πλούσια εικονογράφηση, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τη γοητεία της διαστημικής εξερεύνησης και θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα από ποτέ τη θέση του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν.

Βιβλιογνώμη

Τάν ταν ταν, ταν ταν ταν ταν, ταν ταν τααααν… τί εννοείς καλέ μου αναγνώστη, οτι δεν έχεις δει το Star Wars, και δεν ξέρεις το εμβατήριο που ακούγεται κάθε φορά που εμφανίζεται ο Darth o Vader; Μόλις διαβάσεις αυτό το κείμενο, που ουδεμία σχέση δεν έχει με τον Πόλεμο των Άστρων, μα μόνο με τα άστρα, να πάρεις ποπ κορν, και να κάτσεις να δεις τις ταινίες. Εν αναμονή της 12ης Ιουλίου που θα δωθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του τηλεσκοπίου James Webb, είπα να αναφερθώ σε αυτό το βιβλίο, και ας έχουν περάσει δύο χρόνια από την κυκλοφορία του!

Όταν εμφανίστηκε το κουτί με τις νέες κυκλοφορίες του Κάκτου στο βιβλιοπωλείο, ήξερα πως μέσα είναι αυτός ο τίτλος, και όσο έσχιζα με το κοπίδι προσεκτικά το σελοτέιπ, στο μυαλό μου έπαιζε αυτή η μουσική. Άρπαξα το πρώτο αντίτυπο, τράβηξα μια γερή μυτιά από την καινουργίλα του, και έφυγα τρέχοντας για να γυρίσω στο πόστο μου, με το βιβλίο αγκαλιά.

Ο Παύλος (τον αναφέρω με το μικρό του λες και κάναμε μαζί φανταρικό, οι παλιοσειρές), είναι φυσικά γνωστός από το διαδικτυακό του κανάλι Astronio, όπου μυεί μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Όταν ανακοίνωσε πως θα βγάλει βιβλίο, θυμάμαι πως είχα χαρεί πολύ. Καταλαβαίνεις λοιπόν, καλέ μου αναγνώστη, πως είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες. Λάτρευα την αστρονομία από… πάντα, και έχω μια καλή εικόνα για τα απλά πράγματα που την αφορούν, καλή εικόνα για έναν κοινό θνητό που δεν σχετίζεται με τον κλάδο, και επειδή είχε αναφέρει πως το βιβλίο θα είναι μια εισαγωγή, ένα 101 στον κόσμο αυτό, αναρωτιώμουν αν θα δω μόνο πράγματα που ξέρω. 

Ε λοιπόν, δεν με ένοιαξε στιγμή αν διάβασα πράγματα που ήξερα, αν διάβασα πράγματα για τα οποία δεν είχα ιδέα. Απορροφήθηκα τόσο πολύ σε ένα τρομερά ενδιαφέρον κείμενο, γραμμένο απλά και κατανοητά, με μία εμφανή αγαπή για το αντικείμενο να διακατέχει κάθε γραμμή. Κάποια από τα γραφόμενα τα γνώριζα. Δεν με πείραξε καθόλου σου λέω. Ξαναφρεσκάρισα ό,τι ήξερα, τα έβαλα σε μία καλύτερη τάξη στο ντουλάπι των γνώσεών μου, και έμαθα πολλά νέα πράγματα. 

Το βιβλίο ξεκινάει από τη δική μας γειτονιά, και φτάνει μέχρι το «τέλος» του σύμπαντος. Σε γνωρίζει στους πλανήτες μας, σε αδέσποτους πλανήτες που είναι φτωχοί και μόνοι καουμπόυδες, στα άστρα που το λέει και ο τίτλος, στις πεινασμένες μαύρες τρύπες (βρε λες και γω να είμαι μαύρη τρύπα, και να με κατηγορώ τζάμπα πως είμαι λιχούδα;;), στο Big το Bang το διαστημικό και όχι τη σειρά, στην ζωή εκτός γης (παιδιά να πάρετε και ένα τηλέφωνο στο σπίτι, ο Ε.Τ. έκαμε ολόκληρη ταινία για αυτό το ζήτημα), αλλά και στους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το διάστημα. 

Οι πληροφορίες που δίνει, έχουν την σφραγίδα ενός επιστήμονα που είναι άριστα καταρτισμένος στο πεδίο του. Αν ξέρεις πέντε πράγματα για την αστροφυσική και θέλεις να τα κατανοήσεις καλύτερα, και να τα κάνεις δέκα, διάβασε αυτό το βιβλίο. Αν δεν έχεις ιδέα και θα ήθελες να μάθεις τα πάντα από την αρχή, διάβασε αυτό το βιβλίο. Αν ξέρεις τα πάντα για την επιστήμη, οκ, δεν έχω κάτι να σου πω, διάβασέ το για να δεις αν θα τα έλεγες εσύ καλύτερα! Η συγγραφική πένα του καθηγητή, κάνει το βιβλίο προσιτό σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε ντιπ μεγάλες, χωρίς να σε αντιμετωπίζει λες και είσαι ο άσχετος της γειτονιάς, και χωρίς να σε μπερδεύει με το μαθηματικο-υπολογιστικό κομμάτι της επιστήμης. Θεωρία αγαπητέ μου αναγνώστη! Αλλά μία θεωρία τόσο μαγική, που θαρρώ θα σου ανοίξει έναν νέο ορίζοντα στα ενδιαφέροντά σου. 

About Post Author