…Ήταν τα χρόνια της αποικιοκρατίας, που οι σκλαβωμένοι λαοί αποζητούσαν την ελευθερία τους….

Ο Νικηφόρος και η Ναυσικά, από μικρά παιδιά ένιωθαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια ο ένας για τον άλλον, που σταδιακά μεταμορφωνόταν σε κάτι πιο βαθύ, πιο ωραίο και πιο μεγάλο.

Καθώς μεγάλωναν έκαναν χιλιάδες όνειρα για το μέλλον. Όμως ίσως η μοίρα, ο Θεός ή το Σύμπαν να συνωμότησαν εναντίον τους. Ίσως ακόμα να ήταν οι συγκυρίες και τα γεγονότα που εναντιώθηκαν στην ευτυχία τους.

Ο Νικηφόρος στα δεκαεφτά του χρόνια αναγκάστηκε να βγει αντάρτης στα βουνά και η Ναυσικά έμεινε ξαφνικά μόνη. Εκείνη τη νύχτα του φθινοπώρου που πήγε κρυφά να τη συναντήσει, θα έμενε αξέχαστη και για τους δύο. Όμως, όταν ήρθε το ξημέρωμα, η Ναυσικά τρόμαξε. Και από τότε ζούσε κάθε στιγμή μέσα στην αγωνία και τον φόβο μέχρι που τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης τη γέμισαν απελπισία.

Η μοίρα της Ναυσικάς ήταν άρρηκτα δεμένη με την περιπέτεια και τη μοίρα της πατρίδας. Το ίδιο και του Νικηφόρου. Γύρω από τον Άνεμο, όπως ήταν πλέον το όνομά του, υφαινόταν μια ίντριγκα σαν ιστός αράχνης. Ένας συναγωνιστής του τον κατηγόρησε για προδοσία και τον οδήγησε στα χέρια των Βρετανών. Έχασε την τιμή και την υπόληψή του, περιφρονήθηκε από την κοινωνία κι αδικήθηκε στη ζωή του. Έτσι, εκείνος ο μεγάλος έρωτας, δεν έμελλε να ευδοκιμήσει.

Θα μπορούσε άραγε κάποιος να αλλάξει τη ζωή του, όταν ένα αόρατο χέρι καθορίζει τα πάντα;

Η κριτική μας

Ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα, που αφορά την μαρτυρική μας Κύπρο, που μαζί με την μυθοπλασία και έναν μεγάλο εφηβικό έρωτα, καταφέρνει και απογειώνει την αφήγηση. Αναφέρεται στην εποχή της αποικιοκρατίας στην Κύπρο. Ο κύριος Στυλιανού, ως μάρτυρας όλων αυτών των γεγονότων, μιας κι έχει γεννηθεί στο νησί της Αφροδίτης, καταφέρνει και ζωντανεύει για μας όλες αυτές τις μνήμες.
Η αφήγηση ξεκινά από το 1956, όπου μια χούφτα 17χρονων νεαρών παιδιών – παιδιά, αλλά λιοντάρια στη ψυχή – βγαίνουν στα βουνά και γίνονται οι αληθινοί ήρωες της αντίστασης κατά των Βρετανών. Οι σχέσεις μεταξύ τους περνούν από σαράντα κύματα και τις ζωές τους στιγματίζει ο έρωτας αλλά και η προδοσία. Χωρικά μας ταξιδεύει στην Αγγλία της εποχής εκείνης αλλά και στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου είκοσι χρόνια. Όλοι μας ξέρουμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν οι Άγγλοι στην ιστορία της Κύπρου.
Κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας είναι δύο νέοι, των οποίων η σχέση σημαδεύτηκε βίαια από πολιτικές έριδες, συγκρούσεις και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν και χάραξαν ολοκληρωτικά το Κυπριακό έθνος . Ειδικά η μοίρα της ηρωίδας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μοίρα της πατρίδας της, πάνε παράλληλα, μια χάνουν μια κερδίζουν. Ο δε ήρωάς μας παλεύει ασταμάτητα να αποδείξει την αθωότητά του και να φέρει στο φως τον πραγματικό ένοχο.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι προδότες ναι μεν ευημερούν, αλλά όχι για πάντα. Έρχεται ο καιρός και φανερώνονται οι προδότες και δικαιώνονται οι προδομένοι.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που αν και έχει κεντρικό θέμα τον έρωτα, δεν του λείπουν η τραγικότητα και οι ανατροπές. Πέρα από την μυθοπλασία, γίνονται αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις που καθόρισαν την τύχη του κυπριακού λαού.
Στο τέλος, που φυσικά δεν αποκαλύπτουμε, επέρχεται η κάθαρση και η λύτρωση και οι πραγματικοί ένοχοι λαμβάνουν την τιμωρία που τους αξίζει.
Αξίζει να το διαβάσετε, να αφεθείτε αλλά και να σκεφτείτε και να αναλογίστε για όλα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν.

της Λίτσα Κοντογιάννη

mesotexnis.gr

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours