Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πινγκ – πονγκ οι ευθύνες για το χάος στην Αττική Οδό

Η κακοκαιρία Ελπίς έφερε χιονοστιβάδα προβλημάτων, ιδίως στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Ως γνωστό, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον πιο σύγχρονο δρόμο της χώρας, την Αττική Οδό για πολλές ώρες, ο οποίος έμεινε κλειστός με αποτέλεσμα να προκληθεί η οργή των πολιτών. Η κυβέρνηση με την παραχωρησιούχο εταιρεία έχουν επιδοθεί σε ένα πινγκ πονγκ κατηγοριών για το ποιος έφταιξε και χιλιάδες οδηγοί πέρασαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία που δύσκολα συναντάται σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ευθύνες στην Αττική Οδό από την κυβέρνησ

Ήδη από την Δευτέρα, όταν διαφάνηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα στην Αττική Οδό, η κυβέρνηση άρχισε να αφήνει αιχμές κατά της εταιρείας που διαχειρίζεται τη βασική αρτηρία της Αττικής. Για να προχωρήσει ο απεγκλωβισμός, επιστρατεύτηκαν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη διαδικασία να προχωρά πολύ αργά, την ώρα που αυτοκίνητα χωρίς τους ιδιοκτήτες τους παρέμεναν διάσπαρτα στην Αττική Οδό έως και το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιπρόσθετα, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την εταιρεία και αιτήθηκε να αποζημιωθεί κάθε εγκλωβισμένο όχημα με 2.000 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό.

Μάλιστα, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο αγωγής κατά της εταιρείας παραμένει ακόμα στο τραπέζι. Ήδη, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται. Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από την αποζημίωση που θα δώσει στους οδηγούς η εταιρεία.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αττικής Οδού. Είχαν εγγυηθεί ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Είχαν πει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα μηχανήματα για να διαχειριστούν την κατάσταση και τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα καταλογιστούν οι ευθύνες στην Αττική Οδό και θα υπάρξουν συνέπειες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο Open, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει πιθανότατα ευθύνες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Εθνική Αθηνών – Λαμίας δεν έκλεισε λόγω των χιονοπτώσεων.

Τι απαντά η Αττική Οδός

Μπορεί η Αττική Οδός να αποδέχθηκε το κυβερνητικό αίτημα για αποζημιώσεις, ωστόσο έριξε ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για το γεγονός ότι δεν έκλεισε η βασική αυτή οδική αρτηρία, με τον διευθυντή κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Φάνη Παπαδημητρίου να τονίζει στο OPEN πως «δεν αποφασίζουμε εμείς να κλείσει ο δρόμος αλλά η τροχαία που έπρεπε να δώσει εντολή».

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε πως σε συντονιστική σύσκεψη προηγήθηκε του σφοδρού κύματος της κακοκαιρίας με τη συμμετοχή της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, «εισηγηθήκαμε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, ωστόσο μας έγινε σαφές πως δεν πρέπει να κοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα και η ΓΓΠΠ αποφάσισε να μην δοθεί σχετική εντολή».

«Η εντολή για διακοπή κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας επιδείνωσε την κατάσταση γιατί τα οχήματα αναγκαστικά επέλεξαν να περάσουν από την Αττική Οδό. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πέρασαν 5.000 φορτηγά από τον αυτοκινητόδρομο», τόνισε.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους εγκλωβίστηκαν χιλιάδες οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, δήλωσε πως «δίπλωσε μια νταλίκα κάποια στιγμή με αποτέλεσμα οι οδηγοί να σταματήσουν στη μέση. Ως αποτέλεσμα κόλλησαν πιο πίσω κάποια εκχιονιστικά και έγινε αυτό που είδαμε μετά».

Σχετικά με τις καταγγελίες πως άφηναν με σηκωμένες τις μπάρες στα διόδια τους οδηγούς να μπουν στον αυτοκινητόδρομο παρά το γεγονός πως είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη μέση του δρόμου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν, ισχυρίστηκε ότι «είχαμε βάλει μηνύματα για καθυστερήσεις και για τους αποκλεισμούς».

«Κάποιες ολιγωρίες υπήρξαν και αναλαμβάνουμε την ευθύνη σε αυτό. Βρεθήκαμε να παίξουμε με έναν αντίπαλο που δεν παιζόταν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «είχαμε και σύσταση στους πολίτες να μην μετακινούνται μέσω Αττικής Οδού από την Κυριακή».

Πηγή:ethnos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours