“Είναι ζήτημα Χημ…ίου”, Νάστος Βαγγέλης, Bell 2022

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη οπισθόφυλλου

Η χημεία είναι παντού! Αν το έχεις ξανακούσει αυτό, ήρθε η ώρα να σ’ το αποδείξουμε. Με τον πιο ωραίο, καθηλωτικό, αστείο και ξεχωριστό τρόπο. Το βιβλίο αυτό ονειρεύεται να μετατρέψει το μοχθηρό και άδικο “ίου” που βγαίνει αυτόματα από το στόμα σου όταν ακούς τη λέξη “χημεία” σε ένα ζεστό, ολοφώτεινο ILOVEU. Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε τρομερά δηλητήρια αλλά και σε σιωπηλούς, απρόσμενους δολοφόνους. Μια πολύτιμη συλλογή πληροφοριών για τον ακριβότερο καφέ του κόσμου και για τα άγνωστα συστατικά του κραγιόν, πάντα με κοινό παρονομαστή τη χημεία, που ήταν ανέκαθεν χαραγμένη στην ίδια μας την ύπαρξη. Ποιο ζοφερό μυστικό κρύβουν οι μπανάνες, και μήπως η μεγαλύτερη πανδημία του 20ού αιώνα δεν είχε ως θύμα τον άνθρωπο; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας τσιμπήσει οχιά, τι όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια και τι άραγε όταν ερωτευόμαστε; Μπορεί ένα δέντρο να μετατρέψει ένα ταξίδι αναψυχής σε απρόσμενο εφιάλτη; Και πόσα χρόνια θα ήσασταν διατεθειμένοι να περιμένετε για να δείτε ένα πείραμα να ολοκληρώνεται; Στο κοντινό μέλλον τα φυτά θα λάμπουν, τα κινητά μας θα φορτίζονται με απίθανους τρόπους και ίσως ένα χρώμα να δώσει την οριστική λύση στις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Διηγήματα αυτοτελή μα και με ενιαία πλοκή, ένα εκρηκτικό μείγμα αποτελούμενο από ίσες δόσεις λογοτεχνίας και χημείας, που οδηγούν σε ένα σχεδόν αυταπόδεικτο συμπέρασμα: Η χημεία δεν είναι απλά μέρος της ζωής μας, η χημεία είναι η ίδια η ζωή!

Βιβλιογνώμη

Βλέπεις αυτόν τον τίτλο, πες μου πως γίνεται να κρατηθείς και να μην πιάσεις το βιβλίο; Έχω να σου πω, καλέ μου αναγνώστη, πως αυτό ήταν το πρώτο ηχητικό βιβλίο που άκουσα έβερ στη ζωή μου, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ουδεμία έκπληξη θα σου προκαλέσει το γεγονός πως ξετρελάθηκα, διότι αν με παρακολουθείς ξέρεις πως οποιοδήποτε πεδίο γνώσεων να μου φέρεις, μαζί με φαν φακτς και χιούμορ, θα το καταβροχθίσω σαν αρκουδίτσα πριν την χειμέρια νάρκη.

Είναι κοινό μυστικό πως η χημεία διοικεί τον κόσμο μας, αν δεν το ήξερες δηλαδή, το βιβλίο τούτο θα σε πείσει. Ο μεσιέ συγγραφέας μας μεταφέρει σε αυτόν τον μαγικό κόσμο που ψιλοπαραμελήθηκε στο σχολείο (όχι στο δικό μου ευτυχώς, όμως γενικά δεν ήταν η μόνη κατακρεουργημένη επιστήμη), βάζοντάς μας μέσα στην σχέση ενός νεαρού ζευγαριού, αλλά και σε αυτή του πρωταγωνιστή με το ανιψάκι του. Μέσα από απλά καθημερινά γεγονότα, που πάντα μα πάντα έχουν μια χιουριστική προσέγγιση, ο μεσιέ Βανζέλ βρίσκει τα πιο απίθανα και ουάου πραγματάκια να μας πει για τα πάντα γύρω μας. Μιλάει για μπανάνες, κραγιόν, χρώματα, έρωτα, καφέ, κρεμμύδια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Τα κεφάλαια είναι ξεχωριστά και θα έλεγε κανείς πως είναι αυτοτελείς ιστορίες, και όταν πάρεις τον αέρα των χαρακτήρων θα νιώσεις πως γίνεσαι παρέα μαζί τους!

Αυτή η επιστήμη πάντα με μάγευε, με θυμάμαι να σχεδιάζω τον περιοδικό πίνακα και να προσπαθώ να τοποθετήσω από μνήμης τα στοιχεία στη σωστή τους θέση (μη κοιτάς που τώρα δεν θυμάμαι ούτε τα μισά ονόματα, που να τα βάνω και στα κουτάκια τους…), και να σκέφτομαι πόσο εντυπωσιακά πράγματα κάμει ο άνθρακας με τα πολλά ποδαράκια του που συνδέεται τόσο εύκολα με άλλα στοιχεία, και γενικώς πάντα βρίσκει ταίρι, δεν χρειάζεται καμία εφαρμογή γνωριμιών, αλλά δεν μπορεί να περάσει και λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό του, μόνος του. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για μένα τούτο το βιβλίο, και νιώθω πολύ χαρούμενη για κάθε τέτοιο εγχείρημα από τους επιστήμονες! Οι φυσικές επιστήμες έχουν καταχωριστεί στους παιδικούς μας εγκεφάλους ως βασανιστήριο, όμως αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Αν κάτι θα μπορούσαμε να πούμε πως προσομοιάζει στην μαγεία των φανταστικών κόσμων, αυτό είναι η Χημεία. Μέχρι την επόμενη φορά, αντίο και καλές αναγνώσεις!

About Post Author