Μτφρ. Αποστολόπουλος Νίκος, επιμ. Παπαδόγγονας Γιάννης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2021.
της Κατερίνας Καλογήρου
Περίληψη Οπισθόφυλλου
Η κατανόηση του ανθρώπου για τον φυσικό κόσμο είναι γεμάτη χάσματα. Όχι μικρά κενά που μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά τεράστιες ελλείψεις στις βασικές μας αντιλήψεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ο δημιουργός του διαδικτυακού κόμικ phdcomics.com Χόρχε Τσαμ και ο σωματιδιακός φυσικός Ντάνιελ Γουάιτσον ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξερευνήσουν όλα όσα ξέρουμε για το σύμπαν: τις πελώριες τρύπες που υπάρχουν στις γνώσεις μας για τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ευρηματικά πληροφοριογραφικά και καρτούν, και ασυνήθιστα διασκεδαστικές και γλαφυρές επιστημονικές εξηγήσεις, μας δίνουν τις καλύτερες απαντήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για πολλά ερωτήματα που εξακολουθούν να μπερδεύουν τους επιστήμονες, όπως:
– Γιατί υπάρχει ένα όριο ταχύτητας στο σύμπαν;
– Γιατί δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αντιύλη;
– Τι (ή ποιος) επιτίθεται στη Γη με μικροσκοπικά, υπερταχέα βλήματα;
– Τι είναι η σκοτεινή ύλη, και γιατί επιμένει να μας αγνοεί;
Παρότι το σύμπαν είναι γεμάτο από αλλόκοτα πράγματα που δεν βγάζουν κανένα νόημα, οι Τσαμ και Γουάιτσον υποστηρίζουν πειστικά ότι τα ερωτήματα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε είναι εξίσου ενδιαφέροντα με εκείνα που μπορούμε.
Αυτή η πλούσια εικονογραφημένη εισαγωγή στα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής απομυθοποιεί επίσης πολλά περίπλοκα ζητήματα που γνωρίζουμε, από τα κουάρκ και τα νετρίνα μέχρι τα βαρυτικά κύματα και τις εκρηγνυόμενες μαύρες τρύπες. Προσφέροντάς μας ίσες δόσεις από χιούμορ και απόλαυση, οι Τσαμ και Γουάιτσον μάς προσκαλούν να δούμε το σύμπαν σαν μια πιθανόν απέραντη αχαρτογράφητη έκταση που παραμένει στη διάθεσή μας για να την εξερευνήσουμε.
Βιβλιογνώμη
Εν οίδα, οτι ουδέν οίδα, που είπε κι ο Σωκράτης (σπόιλερ: μάλλον δεν το είπε ποτέ αυτό ο Σωκράτης, ούτε κατέγραψε αυτολεξεί ο Πλάτωνας κάτι τέτοιο σαν λόγια του Σωκράτη). Όπως και να έχει όμως, ακούγεται ενδιαφέρον ρητό, σοφή άποψη και στάση ζωής, και αν το καλοσκεφτείς, καλέ μου αναγνώστη, πάρα μα πάρα πολύ βολικό μότο. Δεν έχω ιδέα μπρο! Για τίποτα σου λέω! Πάμε, και μαθαίνουμε στην πορεία! Αυτό μας λέει και ο Λευκός Υιός (δεν είναι Ινδιάνικο όνομα, έκαμα απλώς τσαχπίνικη μετάφραση του ονόματος «Γουάιτσον», του συγγραφέα ντε), που ο άνθρωπος είναι επιστήμονας, και όσο και να μην έχει ιδέα, κάτι παραπάνω από εμένα θα ξέρει.
Μαζί με τον Γιωργάκη τον Τσαμ, ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει υπέροχα χιουμοριστικά φυσικοσκετσάκια για να συμπληρώσουν καταπληκτικά το υπέροχο κείμενο του Γουάιτσον, οι δυο τους συντέλεσαν στη δημιουργία ενός από τα απολαυστικότερα αναγνώσματα που είχα τους τελευταίους… αρκετούς μήνες. Το βιβλίο θα σου μιλήσει για τα αινίγματα του σύμπαντος, θα ξεσκονίσει τις γνώσεις φυσικής από το Λύκειο (κάτι μου λέει πως αν δεν έκαμες κοπάνα από το μάθημα, θα ζωγράφιζες νωχελικά τα αρχικά του ονόματος τ@ καλ@ σου στα σφαιρίδια που συμβόλιζαν τα άτομα και τα μπιρμπιλόνια που τα αποτελούν), και θα σε γνωρίσει σε ένα κάρο διαφορετικά πράγματα για τα οποία, μάντεψε, δεν είχες ιδέα! Και το καλύτερο όλων, θα σου πει πως ντάξει κάτι ξέρουμε, αλλά αυτά που δεν ξέρουμε είναι σχεδόν τα πάντα, οπότε όλο το αίνιγμα, το μυστήριο, ο γρίφος, η σπαζοκεφαλιά που είναι ο Κόσμος μας, είναι ακόμα άλυτος, γι αυτό ελάτε να μάθουμε ό, τι μπορούμε, να ψάξουμε σαν άλλοι ντέντεκτιβς τα κομμάτια του παζλ, και να συνθέσουμε σιγά σιγά τις απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα.
Νομίζω πως πρόκειται για ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι ανεξαιρέτως, διότι μας αφορά όλους ανεξαιρέτως! Πιστεύω πως η χιουμοριστική γραφή και τα όμορφα σκετσάκια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισαχθεί ο καθένας στο σούπερ ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης του συγγράμματος, που είναι το σύμπαν γύρω μας. Τα αγαπημένα μου κεφάλαια ήταν για τον χρόνο (δεν είχα αμφιβολία πως θα το λατρέψω), για την μάζα (εδώ υπήρξαν πολλές εκπλήξεις) και… ταν ταν ταν (για την βαρύτητα (εδώ δεν είχα καμμία αμφιβολία πως θα μου φανεί απλά οκ, αλλά τελικά μου έπεσαν τα ροδαλά αυτάκια μου με κάποια πράγματα που διάβασα). Αν θέλεις λοιπόν, καλέ μου αναγνώστη, να πάρεις μια ιδέα για το τι δεν έχεις ιδέα, διάβασέ το. Αλήθεια! Δεν έχω να πω τίποτα, μα τίποτα αρνητικό γι αυτό το βιβλίο, μέχρι και βιβλιογραφία παραθέτει στο τέλος για περαιτέρω ξεστράβωμα, το εξώφυλλο είναι λεβαντί (το αγαπώ), έχει μέσα λάμα, χιούμορ, γνώσεις, φαν φακτς, την τέλεια δικαιολογία για να μην συμμαζεύουμε τα σπίτια μας, και γάτες. Τί άλλο να πω η γυναίκα, ούτε καν σκέφτηκα το φαγητό όσο το διάβαζα…αι ρέστ μάι κέις! Κίσιζ!