Ανέφαλα κι Αγρίμια

της Λίτσας  Κοντογιάννη

«Ανέφαλα κι αγρίμια μοιάζουνε! Δε νταγιαντούνε χαλινάρι», έλεγε η γιαγιά Κιράζ και δεν είχε άδικο, αφού ο μικρός Οδυσσέας Αρχοντάκης, από το Λευκοχώρι, ένα πεδινό χωριό της Κρήτης, ένα σκέτο αγρίμι είναι στ’ αλήθεια! Αετόπουλο με δυο φτερά στην πλάτη, που τα ξεδιπλώνει μεγαλώνοντας και πετά στα σύννεφα. Μ’ ένα ηχηρό «μπορώ» κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φοιτά στη Σχολή Ικάρων και γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεύεται τη Φανή, μα περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιεί πως ο έρωτάς του για εκείνη δεν ήταν παρά μια αυταπάτη. Η μετάθεσή του από τα Χανιά στην Κύπρο αλλάζει ριζικά τη ζωή του, ενώ ένα έγκλημα στα Λιχαδονήσια Ευβοίας τα ανατρέπει όλα. Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, χαράζουν μοιραίες πορείες. Η αγωνία της μάνας αφοπλίζει ψυχές. Η λεβεντιά και η ανδρειοσύνη του πατέρα γεννά ιδανικά κι αξίες. Η θέληση και το πείσμα του παιδιού να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει ψηλά, παρόλα τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου. Ο δυνατός και αιώνιος έρωτας, που παλεύει να επιζήσει, ανάβει φωτιές στα σωθικά κι ανασκαλεύει άγνωστα συναισθήματα. Το ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική, στον Καναδά, ελευθερώνει ανάσες στα στήθη. Μια ιστορία με τα χρώματα άλλων εποχών, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γεμάτη κρητικά αρώματα, έρωτα, μυστήριο, μάγια και άγια! Ένα οδοιπορικό που δεν θ’ αφήσει ούτε μια καρδιά ασυγκίνητη.

Η κριτική μας

Ένα βιβλίο έκπληξη από την κυρία Παπαδάκη. Εδώ νιώθουμε την βαθιά ανάσα της Κρήτης στο σβέρκο μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τον Κρητικό ήλιο να μας καίει, τις μοναδικές ομορφιές του νησιού, ήθη και έθιμά του, την ιστορία του, μυρωδιές και γεύσεις.
Είναι ένα μυθιστόρημα που τα έχει όλα. Εξαιρετικά δομημένη πλοκή, ίντριγκες, ανατροπές, σασπένς, έρωτες, ανιδιοτελή αγάπη, μυστήριο, καλά κρυμμένα μυστικά αλλά και αλήθειες.
Οι χαρακτήρες της ιστορίες είναι γεμάτοι από ζωή και μας ταξιδεύουν με απίστευτη αληθοφάνεια στις ζωές τους. Έχουν και αυτοί την καλή τους πλευρά αλλά και την κακή. Είναι απόλυτα ανθρώπινοι. Θα μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε, να ανήκουν στο συγγενικό ή στο φιλικό περιβάλλον, ή ακόμα να είναι γείτονές μας.
Η συγγραφέας μας με την μοναδική της γραφή, μας δίνει μια πραγματική ιστορία που βασίζεται σε δικά της αληθινά γεγονότα τα οποία μπλέκονται με το στοιχείο της μυθοπλασίας, μας χαρίζει ένα απίστευτο ταξίδι. Έτσι καταφέρνει και μας κρατάει καλά δεμένους στο κάθισμα αυτού του σκάφους της ιστορίας μέχρι να φτάσουμε στη τελευταία σελίδα του. Μπορεί σε κάποια σημεία να υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, αλλά αυτό βοηθάει την εξέλιξης της ιστορίας. Ακόμα και στην πραγματική ζωή είναι άξιο απορίας αλλά και απίστευτο το πόσο υπερβολικά πράγματα μπορούν να συμβαίνουν.
Η κυρία Παπαδάκη μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει από τα Χανιά της Κρήτης, στην Κύπρο, στην Εύβοια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική και τον Καναδά. Και τι παιχνίδια μπορεί να μας κάνει η ζωή.
Η κυρία Παπαδάκη καταφέρνει να μας μεταγγίσει την αγάπη της για την Κρήτη και να αισθανθούμε αυτό το νησί σαν τον πιο μαγικό τόπο πάνω στη γη.
Τολμήστε αυτό το ταξίδι και δεν θα βγείτε για κανέναν λόγο χαμένοι.

ΑΝΕΦΕΛΑ ΚΙ ΑΓΡΙΜΙΑ

About Post Author