Από το “πέναλτι” 22%  εξαιρούνται συνολικά 12 κατηγορίες φορολογουμένων που δεν θα πραγματοποιήσουν μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή  e-αποδείξεις. Αναλυτικά αυτό αφορά:

1.  Τους φορολογούμενους που μέχρι το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70 έτος της ηλικίας τους.

2.  Τα άτομα  που έχουν ποσοστό αναπηρίας  80% και άνω.

3.  Τους πολίτες που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4.  Τους φορολογικούς κατοίκους  αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

5.  Τους δημόσιους λειτουργούς  και δημόσιους υπαλλήλους  που υπηρετούν στην αλλοδαπή και  τους φορολογικούς κατοίκους  Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

6. Τους ανήλικους που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

7. Τους  υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

8.  Τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

9. Τους  φορολογούμενους  που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

10. Τους φορολογούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

11.  Τους πολίτες που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

12. Τους φυλακισμένους

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους φορολογούμενους

Mε πρόστιμο 22% θα επιβαρυνθούν όσοι δηλώσουν εισοδήματα χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και δεν έχουν συγκεντρώσει μέχρι τέλος του έτους ηλεκτρονικές αποδείξεις που να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος τους. Παρακάτω παρατίθενται δύο παραδείγματα για τον τρόπο που πρέπει να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής:

  • Πρώτο παράδειγμα: Εάν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023  με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών. Εάν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 22%,  δηλαδή 220 ευρώ.
  • Δεύτερο παράδειγμα: Εάν  ένας  φορολογούμενος  έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέχρι τέλος του έτους με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών .  Εάν η αξία των αποδείξεων του είναι 4.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα  πληρώσει επιπλέον  22% δηλαδή 110 ευρώ.

Το φορομπόνους

Έξτρα έκπτωση θα έχουν όσοι πραγματοποιήσουν πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα και έχουν αποδείξεις μεταξύ άλλων από επαγγέλματα υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού. Διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες μετράνε  και οι  δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στα 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού. Αλλά και εάν οι δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, με την προϋπόθεση ότι οι αυτές  έχουν  εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

About Post Author

You May Also Like

More From Author