Άννα Χαλικιά

Μέχρι πρότινος μου ήταν λίγο ασαφής ο όρος γλυκό ψυγείου. Θεωρούσα γλυκά ψυγείου όλα τα γλυκά που δεν χρειάζονται ψήσιμο στον φούρνο, είναι κρεμώδη ή τέλος πάντων περιέχουν κάποια κρέμα, καταναλώνονται κρύα και διατηρούνται -που αλλού;- στο ψυγείο. Όμως προσφάτως η Τζο και η Μαριλού με διόρθωσαν και μου εξήγησαν ότι ΤΟ γλυκό ψυγείου είναι ένα, ασχέτως αν όποι@ το φτιάχνει έχει τη δική του συνταγή: σιροπιασμένα μπισκότα ή/και φρυγανιά στη βάση, παχιά κρέμα και λεπτή στρώση φρουί ζελέ από πάνω (με ή χωρίς ψιλοκομμένα φρούτα).

Το πρωτότυπο ακούγεται πολύ λαχταριστό, όμως και αυτή τη φορά είπα να μην αφήσω τους chocoholics αυτού του κόσμου ανικανοποίητους: έτσι έφτιαξα ένα γλυκό ψυγείου με βουτυράτη βάση μπισκότου, τρεμουλιαστή κρέμα βανίλιας και μια λεπτή στρώση ελαφριάς σοκολατένιας κρέμας με γιαούρτι. Plant-based γλυκάκι, δροσερό, πανεύκολο και η μόνη δυσκολία είναι στην υπομονή που πρέπει να έχεις μέχρι να σφίξει για να μπορείς να σερβίρεις. Αν και μη γελοιόμαστε, κατευθείαν από το σκεύος θα το ισιώνεις με το κουταλάκι!

Δες ολόκληρη την συνταγή βήμα-βήμα σε video στο Instagram, φτιάξε το δικό σου γλυκό ψυγείου ανέβασε τη δημιουργία σου σε Instagram story και κάνε mention @madamegingercom για να τη θαυμάσουμε και εμείς!

Συνταγή

Γλυκό ψυγείου βανίλια – σοκολάτα 

  • Μερίδες: 12
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 8 ώρες
  • Σκεύος: γυάλινο ή κεραμικό σκεύος 25Χ25εκ.
  • Φυλάμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Υλικά για τη βάση:

  • 180 γρ. μπισκότα της επιλογής μας
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο της επιλογής μας, λιωμένο & χλιαρό

Υλικά για την κρέμα βανίλιας:

  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 120 ml σιρόπι αγαύης ή maple
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. βούτυρο της επιλογής μας

Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • 200 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 150 γρ. γάλα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. γιαούρτι της επιλογής μας

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↓

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↑

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ξεκινάμε με τη βάση. Αλέθουμε καλά τα μπισκότα και το αλάτι σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Περιχύνουμε με το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα και το πιέζουμε ομοιόμορφα στη βάση του σκεύους. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

2) Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα το γάλα με το κορν φλάουρ και το αλάτι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα για για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-5 λεπτά να πήξει λίγο ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

3) Βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στη βάση και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά. Έπειτα βάζουμε το σκεύος ακάλυπτο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να σφίξει.

4) Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει) ανακατεύοντας απαλά. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.

5) Παράλληλα ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα και το γιαούρτι με σύρμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ομογενοποιημένο σοκολατένιο μείγμα.

6) Βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην κρέμα βανίλιας, την σοκολατένια. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά για να μπορούμε να σερβίρουμε.

Super Tip

Super Tip

  • Τα μπισκότα που χρησιμοποιήσαμε στο video είναι τύπου digestive χωρίς ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσεις και ειδική κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη ή ανάλογη μαύρη σοκολάτα (που να λιώνει) για την επικάλυψη, τότε το γλυκό δεν θα περιέχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη.
  • Αντί για φυτικό γάλα, μπορείς να βάλεις φρέσκο γάλα (πλήρες ή ελαφρύ).
  • Αντί για σιρόπι αγαύης ή maple μπορείς να δοκιμάσεις ένα ελαφρύ και ρευστό μέλι ανθέων στην ίδια ποσότητα.

About Post Author

You May Also Like

More From Author