Τα ενδιαφέροντα μαγαζιά που μόλις άνοιξαν και εκείνα που περιμένουμε με ανυπομονησία να κάνουν σύντομα πρεμιέρα.

Άντζελα Σταματιάδου,Νένα Δημητρίου,Γεωργία Παπαστάμου,Νικολέτα Μακρυωνίτου,Βιβή Κωνσταντινίδου


Πού θα τρώμε φέτος; Τι μας φέρνει το 2023; Κρίνοντας από τα καινούργια εστιατορικά σενάρια που εμφανίστηκαν με το που μπήκε η νέα χρονιά και μας κέντρισαν την προσοχή κι αυτά που περιμένουμε είτε άμεσα είτε τους μήνες που ακολουθούν, η απάντηση είναι «πολλά». Και πολλών τύπων. Στην Αθήνα και αλλού.

Αυτά που μόλις άνοιξαν

Enkelt: Βόρειος αέρας στα βόρεια προάστια

Ο χώρος είναι διακοσμημένος σε λιτές γραμμέςΟ Πάνος Τσίκας επί το έργον

Ο χώρος όπου βρίσκαμε το μπαρ «Σπίτι», στο Χαλάνδρι έχει εδώ και λίγες μέρες νέους ενοίκους. Ολόκληρη ομάδα για την ακρίβεια: πίσω από το Εnkelt, που πήρε τη θέση του, βρίσκονται οι Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Γιώργος Τσουροπλής και Λευτέρης Χριστοφιλογιάννης. To όνομά του, το οποίο στα σουηδικά σημαίνει «απλό», δίνει μια πρώτη ιδέα για στιλ του νέου all-day καταστήματος, που αντλεί έμπνευση από την αισθητική και το modus vivendi των Σκανδιναβικών χωρών. Άσπρα-μαύρα στοιχεία και ξανθό ξύλο συνδυάζονται στο διακοσμημένο σε λιτές γραμμές περιβάλλον, ενώ και το μενού σταχυολογεί κάποια στοιχεία από τις κουζίνες του ευρωπαϊκού βορρά, συνδυάζοντας τα και με άλλα υλικά. Ο Πάνος Τσίκας (κάνει πολύ καλή δουλειά στο μυκονιάτικο Nōema, ενώ έχει περάσει και από το περίφημο δανέζικο Geranium), ο οποίος το επιμελείται, προτείνει πιάτα όπως καπνιστό λάχανο με πουρέ μαύρου σκόρδου, μαγιά, καρύδια και κάστανα, ψητό σκουμπρί με χόρτα, καραμελωμένο γιαούρτι και σος αγγουριού τουρσί, σνίτσελ με λαχανίδα, ψητό λευκό κρεμμύδι και σος μαύρου πιπεριού ή ένα μπέργκερ με μοσχάρι wagyu, τσένταρ, σος ταρτάρ, τραγανή πανσέτα και καπνιστή κέτσαπ με κράνμπερι – τσεκάρετε όμως και το μενού του πρωινού-brunch. Όσο για τη λίστα των κοκτέιλ, κινείται στο ρυθμό των κλασικών και των παραλλαγών τους και την υπογράφει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Α.Σ.

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, Τ/210-68.97.105

Monk’s Beard: Όλα στη φωτιά

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης, μετά το San Michali Food & Culture της Σύρου που συζητήθηκε, στήνει το πρώτο του εστιατόριο στην Αθήνα. Εδώ τα πάντα παίρνουν γεύση και χαρακτήρα από το άγγιγμα της φωτιάς: στον ξυλόφουρνο, την parrilla ή το καπνιστήριο. Η ομάδα του Monk’s Beard προτείνει πιάτα με ελληνικές καταβολές αλλά και λιβανέζικες επιρροές, εστιάζοντας στην ιδιοπαραγωγή: σπιτικά ψωμιά με προζύμι 60 ετών, χειροποίητα αλλαντικά και τυριά (καρίκι, κοπανιστή κ.α.). Από τα χαρακτηριστικά πιάτα του μενού που έχουν ετοιμάσει: οι αγκινάρες αλά πολίτα που ψήνονται σε ξυλόφουρνο και συνοδεύονται από κρέμα αγκινάρας με πίκλα καρότου και αρωματικά ή το βιολογικό κουνέλι από τη φάρμα Αλεξανδράκη στην Κρήτη που ψήνεται στο μαντέμι και σερβίρεται με ξίδι που παλαιώνουν οι ίδιοι και σεφταλιά από κουνέλι. Για τα κρύα έχουν και γίδα βραστή με τραχανά και πολλά αρωματικά και ένα ιδιαίτερο καπνιστό στοιχείο: katsuobushi από πρόβατο που αποξηραίνεται in house στη parrilla. Τη λίστα κρασιών θα υπογράψει ο Άρης Σκλαβενίτης ενώ pastry chef είναι ο Μανώλης Στήθος. Γ.Π.

Δίπλα 2, Νέος Κόσμος, T/210-95.88.266

Τanpopo: Ράμεν αλά Σωτήρης Κοντιζάς

Τη δική του εκδοχή του ράμεν, της ιαπωνικής σούπας της θαλπωρής, παρουσιάζει ο Σωτήρης Κοντιζάς με το Tanpopo – που είναι το φυτό ταραξάκος στα ιαπωνικά αλλά και ένα φιλμ (ως ramen western, κατά το spaghetti western, το ορίζουν οι δημιουργοί του) που οι λάτρεις των καλτ ταινιών πιθανολογώ ότι πολύ θα εκτιμήσουν. Ο καυτός ζωμός με τα νουντλς, που απαντάται σε πολλές παραλλαγές και διασκευές, αξιοποιώντας διάφορα υλικά, πρωταγωνιστεί μαζί με τα gyozas (ιαπωνικά ντάμπλιγνκ) σ’ αυτό το καινούργιο γευστικό σποτ απέναντι από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που μοιράζει τις θέσεις του μπροστά στην ανοικτή κουζίνα ακριβοδίκαια -μισές με κράτηση, μισές με σειρά προτεραιότητας. Α.Σ.

Αριστείδου 1, Αθήνα, Τ/210-70.00.252

Prac∙sitelle: άφιξη με ιταλικό αέρα

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αυγερινού

Έτσι που είναι τριγυρισμένο από τζαμαρία (η μια πλευρά βλέπει στην Πραξιτέλους η άλλη στη Χαβρίου), με τον πράσινο κρεμαστό του κήπο στην οροφή, σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι σε ένα αίθριο που «φύτρωσε» καταμεσής της πόλης. Το Prac∙sitelle, που άνοιξαν στις αρχές του Ιανουαρίου ο Σπύρος Κερκύρας, ο Ηλίας Ανθίδης και η ομάδα του ξενοδοχείου Belle Epoque Suites (στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται), είναι ένας όμορφος ολοήμερης λειτουργίας χώρος με ιταλική κατεύθυνση όπου μπορείς να καθίσεις για καφέ, φαγητό ή/και ποτό. Στο μενού, το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Παύλος, βρίσκει κανείς μπρουσκέτες με δικό τους χειροποίητο ψωμί και arancini, πίτσα και pinsa –έχουν και τα δυο– και αρκετά ζυμαρικά, ενώ δεν λείπουν και μια πληθωρική κοτολέτα αλά Μιλανέζε ή μια ταλιάτα. Τα κοκτέιλ ακολουθούν κι εκείνα μεσογειακούς δρόμους. Το δροσερό Americano τους, με Aegean Tonic αντί για σόδα και αγγουράκι, είναι ιδανικό αν θέλετε ένα ελαφρύ απεριτίφ, μπορείτε όμως να ξεκινήσετε τη βραδιά και με το τζιν τόνικ τους, με ελιά και λευκή σοκολάτα με πιπέρι στο χείλος του ποτηριού. Α.Σ.

Πραξιτέλους 7, Αθήνα, Τ/210-70.00.720

Αυτά που έρχονται:

Nido: Τα διαφορετικά «τάπας» του Νίκου Θωμά

O Nίκος Θωμάς, εδώ στο Simul

Το όνομά του στα ισπανικά σημαίνει «φωλιά». Ή «ένα μέρος να κρυφτείς». Το οποίο ακούγεται ακόμη πιο θελκτικό όταν ξέρεις ότι θα έχει και τάπας. Εντάξει, όχι ακριβώς τάπας. «Δανειζόμαστε τη λέξη, αλλά όσα θα σερβίρονται δεν θα είναι ισπανικά. Στην ουσία πρόκειται για ένα δημιουργικό fusion που θα συνδυάζει στοιχεία από διάφορες κουλτούρες», λέει ο Νίκος Θωμάς, σεφ-ιδιοκτήτης του Simul, για το Νido, το καινούργιο του δημιούργημα, που θα ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στο Κολωνάκι, στον ίδιο σημείο όπου συναντούσαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό το Izakaya, το οποίο μετακόμισε στη Λουκιανού. Κάτι ανάμεσα σε μπαρ κι εστιατόριο, το Nido θα συνδυάζει κρασί (θα υπάρχουν πολλές επιλογές με το ποτήρι), κοκτέιλ και ιδιαίτερες ιδέες για φαγητό: μάθαμε, ας πούμε, για στρείδια σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, σασίμι λαβράκι τυλιγμένο σε φύκι kombu ποτισμένο με σάκε, τηγανητές πατάτες που θα φτιάχνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο και θα σερβίρονται με κέτσαπ που έχει υποστεί ζύμωση και μαγιονέζα τρούφας αλλά και tsukune (σαν να λέμε ιαπωνικό κεμπάπ) με αρνί. A.Σ.

Λεβέντη 5, Κολωνάκι 

Συμμαχία υπεροχής: Λουκάκης & Πεδιαδιτάκης στο Παγκράτι

Φωτογραφία: Nίκος Καρανικόλας

Στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, περιμένουμε τον Απρίλιο το νέο εγχείρημα του σεφ Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, ΣυνΤροφή) και του ζαχαροπλάστη Σπύρου Πεδιαδιτάκη (Ourse). Αν και ακόμα δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες για το μαγαζί τους, η αλήθεια είναι πως όσοι έχουμε δοκιμάσει κάτι από τα χέρια του ενός ή του άλλου, κρατάμε πολύ μεγάλο καλάθι. Ο Λουκάκης, μάγειρας ιδιοσυγκρασιακός, μαγειρεύει με την καρδιά του, είναι εμμονικός με τα καλά υλικά και προμηθεύεται κορυφαία πρώτη ύλη. Ο Πεδιαδιτάκης είναι ταγμένος στην υψηλή τεχνική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα γλυκά του είναι στυλιζαρισμένα γλυπτά. Οι συνταγές του έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας, και μοιάζουν comfort, σε καλούν να τα απολαύσεις, να τα ευχαριστηθείς. Τα καλά νέα είναι πως εκτός από τη σάλα, γλυκό θα μπορεί να πάρει κάποιος μαζί του και για το σπίτι από ένα πόστο λιανικής που θα λειτουργεί εντός. Ν.Δ.

Momo: Νεπαλέζικο street food στο Κουκάκι

Om Namaste: από το Νεπάλ στην Ακρόπολη
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Tο momo είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του Νεπάλ, ένα είδος μαντί ατμού, γεμιστό με κιμά. Momo ονόμασε λοιπόν το νέο του μαγαζί που θα ανοίξει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, ο Νεπαλέζος Kris Pokharel, ιδιοκτήτης του Namaste-Om, ενός από τα καλύτερα ινδικά ρεστοράν στην Αθήνα. Το Momo θα σερβίρει αποκλειστικά νεπαλέζικο street food, από τα χέρια της Shrijana, της πρώτης Νεπαλέζας που μαγειρεύει επαγγελματικά τις συνταγές της χώρας της στην πόλη. Ο χώρος είναι μικρός, φωτεινός, σε αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου, με 3 τραπέζια-πάγκους συν την μπάρα. Θα είναι take away, θα κάνει ντελίβερι και από την άνοιξη θα βγάζει και τραπεζάκια έξω. Εκτός από τα κλασικά momo με κιμά, θα υπάρχει και εκδοχή με μανιτάρια, όπως και η πικάντικη σούπα kwati με 9-10 διαφορετικά είδη οσπρίων και δημητριακών, που σερβίρεται με λεπτές πίτες, το nepali bara (τηγανίτες από φακές), γκλασαρισμένες φτερούγες κοτόπουλου «chicken lolipops» αλλά και πιάτα vegan και gluten free, όλα επιλογές από τη νεπαλέζικη κουζίνα. Β.Κ.

Λεμπέση 9, Κουκάκι

Hawker: street food… σινιέ Ερβέ

O πολυβραβευμένος σεφ Ερβέ Προνζάτο και ο ταλαντούχος chef de cuisine και συνέταιρός του στο δημιουργικό εστιατόριο Hervé, Γρηγόρης Κίκης, ετοιμάζουν στην ίδια περιοχή, τα Πετράλωνα, ένα πιο καθημερινό σενάριο φαγητού. To Hawker, το όνομα του οποίου aναφέρεται σε σημεία στη Σιγκαπούρη που συγκεντρώνουν πάγκους με οικονομικό φαγητό, θα σερβίρει street food fusion λογικής, με επιρροές από διάφορες χώρες του κόσμου, όπερ μπορεί να σημαίνει από ασυνήθιστα μπέργκερ μέχρι σεβίτσε ή ασιατικά σουβλάκια – πολλές ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι, πλην όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το γευστικό line-up. Το νέο μαγαζί που θα βρίσκεται στην πλατεία Μερκούρη και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στον Μάρτιο, θα έχει δύο εισόδους: στην άλλη του πλευρά θα βρίσκεται ένα καφέ, το οποία θα «τρέχει» η ομάδα του Μέντα (Παλαιό Φάληρο και Νέος Κόσμος). Α.Σ.

Wine is Fine: Το wine bar του κέντρου

Οι φαν του κρασιού περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό το άνοιγμα του υποσχόμενου Wine is Fine. Πίσω από το εγχείρημα, που πλέον είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να κάνει την πρεμιέρα του στην Αθήνα, βρίσκεται το γαλλικό δίδυμο των Rafael Wallon και Thomas Brengou. Στο νέο wine bar της οδού Βύσσης οι δυο τους θα προτείνουν κρασιά, αποκλειστικά ήπιας οινοποίησης, ενώ ο τρίτος της παρέας, ο σεφ Σταύρος Χρυσαφίδης, θα φροντίζει για το φαγητό που θα τα συνοδεύει. Στη λίστα θα πρωταγωνιστούν ελληνικές και γαλλικές ετικέτες. Συχνά το Wine is Fine θα διοργανώνει και εκδηλώσεις με καλεσμένους σεφ και οινοπαραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γ.Π.

Άνθη-ποτά, Polyamorous

Ένας από τους καλύτερους μπαρτέντερ της πόλης, ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος ετοιμάζει ένα πρωτότυπο μπαρ στο οποίο τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ θα συνδυάζονται με αγορές φυτών και όχι μόνο. «Άνθη, ποτά, παιχνίδια» αναφέρει προς το παρόν ο λίγο κρυπτικός λογαριασμός του Polyamorous στο Instagram. Ο ίδιος λογαριασμός πάντως μοιάζει να μισο-αποκαλύπτει την έκπληξη του concept με το βίντεο ενός δονούμενου δώρου που από τα συμφραζόμενα φαίνεται να είναι κάποιο sex toy. Θα το μάθουμε σύντομα στη Μαυρομιχάλη. Γ.Π.

To Poster στο Φραγκομαχαλά

Η Θεσσαλονίκη, (κι εμείς) περιμένουμε το Poster. Το νέο hot place στη γειτονιά του Φραγκομαχαλά αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του Φεβρουαρίου. Το εγχείρημα πιστώνεται στην ομάδα του διακεκριμένου γραφείου design Beetroot, που εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργήσει στην ιστορική γειτονιά ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στο για χρόνια εγκαταλελειμμένο χάνι του Ισμαήλ Πασά, που χρονολογείται από το 1905. Μετά από το καφέ στο ισόγειο με πωλητήριο αντικειμένων design, την γκαλερί με εγκατάσταση για βιντεοπροβολές και εκθέσεις, το γουστόζικο κατάστημα της σειράς προϊόντων Yiayia and friends για την οποία συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς, ήρθε η ιδέα για ένα δικό τους εστιατόριο. Επικεφαλής είναι ο ταλαντούχος σεφ Βασίλη Χαμάμ, ο οποίος μετά από μια μεγάλη πορεία στο εξωτερικό, επέστρεψε στην πατρίδα της μητέρας του, τη Θεσσαλονίκη. Το Poster, σχεδιασμένο λιτά, αλλά με χαρακτήρα, έχει μια μικρή ανοιχτή κουζίνα μπροστά στην οποία υπάρχει μπαρ και μια σάλα λίγων τετραγωνικών με μεγάλα παράθυρα που βλέπουν την περατζάδα της γειτονιάς. Η κουζίνα του Βασίλη είναι ένα κράμα των ταξιδιών του, της εμπειρίας που απέκτησε εργαζόμενος στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο και σε ξένες κουζίνες αλλά κυρίως των προσωπικών του βιωμάτων, μεγαλώνοντας σε μια διαφυλετική φαμίλια, με πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Θεσσαλονικιά. Τι να περιμένουμε από την κουζίνα του; Πολλά μπαχάρια, αρκετές συνταγές από τη λεκάνη της Μεσογείου προσαρμοσμένες στο σήμερα, κάποια άγνωστα παραδοσιακά δυσεύρετα υλικά σε απλές αλλά πολύ νόστιμες μαγειρικές, και μια ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά κυρίως ήπιας παρέμβασης, που επιμελείται η οινοποιός Χλόη Χατζηβαρύτη. Ν.Δ.

Η «Ασπασία» της Μέσα Μάνης

Στο Σταυρί της Μέσα Μάνης, στον τόπο καταγωγής της, πρόκειται να ανοίξει προς τα τέλη της άνοιξης η Σταυριανή Ζερβακάκου την «Ασπασία» της. Εκεί που παλιά βρίσκαμε την καλή ψησταριά της οικογένειας Κοκοράκη, η Μανιάτισσα μαγείρισσα ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα το απωθημένο της. Μαγειρικές με ό,τι δίνει ο τόπος και ο καιρός, αρκετά υλικά τροφοσυλλογής, προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, τσοπάνηδες, ψαράδες, οινοποιούς, και φυσικά η έμπνευση, όπως πάντα άλλωστε στις μαγειρικές της, αντλείται από τις παραδοσιακές συνταγές της Μάνης με τις οποίες μεγάλωσε. Μεταξύ άλλων θα δουλεύει με την πετρόχτιστη ψησταριά και τον ξυλόφουρνο, δε θα έχει σταθερή κάρτα φαγητού, ενώ και τα κρασιά θα είναι από τον ελληνικό αμπελώνα, με έμφαση στην περιοχή και στις γυναίκες οινοποιούς. «Το χωριό είναι το προπύλαιο δύο αγαπημένων μου μονοπατιών, που είναι γεμάτα κρόκους, αγριόπρασα, ελιές, άγρια βότανα, ενώ το ένα καταλήγει στις αλυκές του Τηγανιού με το περίφημο θαλασσινό αλάτι». Σε αυτές τις διαδρομές η Σταυριανή σχεδιάζει να κάνει περιπάτους τροφοσυλλογής, μαζί με όσους ενδιαφέρονται να περιπλανηθούν μαζί της στο σαγηνευτικά σκληρό τοπίο της πατρίδας της. Ν.Μ.

Ο Θοδωρής Κασσαβέτης στη Σύρο για νέες περιπέτειες

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στη Σύρο, στην περιοχή Λυγερό στην Απάνω Μεριά του νησιού, ετοιμάζει ένα μικρό γαστρονομικό καταφύγιο ο Θοδωρής Κασσαβέτης μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του, τον μάγειρα Στέλιο Θεοδωράκη. Αφορμή για το βήμα αποκέντρωσης έπαιξε αφενός η αγάπη του Κασσαβέτη για το νησί με το οποίο διατηρεί δεσμούς εδώ και χρόνια, κι αφετέρου το μαγικό τοπίο του Λυγερού. Εκεί, σε μια πρώην ταβέρνα, κάπου στο υπέροχο πουθενά στα βορειανατολικά του νησιού, με θέα στην Τήνο, την Άνδρο και τη Μύκονο, πρόκειται να μαγειρεύουν ελληνική κουζίνα με υλικά του τόπου και της εποχής, με ή χωρίς κατάλογο, σε ξυλόφουρνο και κάρβουνα. «Θα σερβίρουμε και ψάρια και κρεατικά» λέει ο Κασσαβέτης, «βλέποντας και κάνοντας…». Τα κρασιά θα είναι ντόπια, τα τσίπουρα επίσης, και σύμφωνα με το πλάνο, το άνοιγμά τους υπολογίζεται γύρω στην περίοδο του Πάσχα. Ν.Μ.

Πηγή:http://gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author