ΧΧρόνος: 5 ½ ώρες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 10-12 άτομα)

400 γρ. ξανθά σταφιδάκια (ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα)

350 γρ. σταφίδες, ψιλοκομμένες

3/4 φλ. παστά κράνμπερι

3/4 φλ. (150 γρ) ψιλοκομμένα παστά δαμάσκηνα

1 φλ. (250ml) νερό

½ φλ. ζάχαρη (άσπρη)

½ φλ. (πατικωμένη) καστανή ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο ( ½ συνηθισμένη συσκευασία), τεμαχισμένο

1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

2 μεγάλα αβγά ελαφρά χτυπημένα

1 φλ. απλό αλεύρι

1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ζαχαροπλαστικής)

1 κουταλάκι μπαχαρικά ανάμικτα σε σκόνη (Mixed Spice)

½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

2 κουταλιές μπράντι + 1/3 φλ. για να την ανάψετε (φλαμπέ)

Εκτέλεση

Βουτυρώνετε μια φόρμα/μπολ για πουτίγκα (ή πυρίμαχο μπολ) και ντύνετε τη βάση της με αντικολλητική λαδόκολλα. Θα χρειαστεί να έχετε ένα καπάκι που να κλείνει στεγανά τη φόρμα/μπολ.

Αναμιγνύετε τα σταφιδάκια, τις σταφίδες, τα κράνμπερι, τα δαμάσκηνα, το νερό, την άσπρη και την καστανή ζάχαρη και το τεμαχισμένο βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, την βάζετε σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις το μίγμα κοχλάσει, την χαμηλώνετε στο χαμηλό/μέτριο και σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά, μέχρι δέσει και να μαλακώσουν τα φρούτα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη μαγειρική σόδα. Το αδειάζετε σε ΄ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.     

Προσθέτετε στο μπολ τα αβγά, το απλό αλεύρι και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τα ανάμικτα μπαχαρικά, την κανέλα και το μπράντι (2 κουταλιές) και ανακατεύετε το μίγμα με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Το μεταφέρετε με κουτάλι στη φόρμα/μπολ και την κλείνετε στεγανά με το καπάκι.

Βάζετε στον πάτο μιας μεγάλης, βαθιάς κατσαρόλας ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο διπλωμένο και τοποθετείτε την κλειστή φόρμα/μπολ από πάνω. Προσθέτετε αρκετό καυτό νερό που να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους της και κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Την βάζετε σε χαμηλή/μέτρια φωτιά και βράζετε την πουτίγκα για 5 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό στην κατσαρόλα όταν εξατμίζεται. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την κρατάτε στην άκρη για 10 λεπτά πριν την ξεφορμάρετε.

Φλαμπέ: Μεταφέρετε την πουτίγκα στο τραπέζι. Βάζετε το μπράντι σε ένα μπρικάκι και το ζεσταίνετε ελαφρά (όχι για πολύ γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ του). Ανάβετε το μπράντι και περιχύνετε την χλιαρή πουτίγκα. Εναλλακτικά, σερβίρετε την πουτίγκα με κρέμα κάσταρντ.

Επειδή η πουτίγκα είναι καλύτερη χλιαρή, αν θα την φτιάξετε από πριν, την βγάζετε από την κατσαρόλα αλλά δεν την ξεφορμάρετε. Την ξαναζεσταίνετε βράζοντάς την ξανά για 20 λεπτά, με τον ίδιο τρόπο (κλείνοντας τη φόρμα/μπολ με το καπάκι της, βάζοντάς την στην μεγάλη κατσαρόλα με καυτό νερό και κλείνοντάς την με καπάκι).    

Από Νίνα Θεοχαρίδου

Πηγή:xrysessyntages.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author