Ρεσιτάλ (Φωτογραφίες: AΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ)
Κείμενο: Γεωργία Παπαστάμου
Με την Αθήνα όχι άδεια, αλλά σίγουρα πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλοί από τους επαγγελματίες της εστίασης βρήκαν την ευκαιρία να τεστάρουν τα νερά και να εγκαινιάσουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς καινούργια και ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Κάναμε μια βόλτα στις γειτονιές του κέντρου, σταματώντας σε εστιατόρια και μπαρ που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ξεκινάμε με πρωινό στο Παγκράτι, στο Borghese (Αρχελάου 19, Παγκράτι, Τ/210-72.50.511), ένα σαντουιτσάδικο με ιταλικές αναφορές. Τα αλλαντικά –από μπολονέζικη μορταδέλα με φιστίκι μέχρι porchetta ή προσούτο San Daniele– κόβονται μπροστά στους πελάτες και ζυγίζονται πριν μπουν στο ψωμί, έτσι ώστε να τηρούνται οι σωστές αναλογίες – είναι αρκετά χορταστική η ποσότητα. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα του Tre Sorelle, της διπλανής πιτσαρίας. Τους συνδυασμούς για τα δεκαεννέα διαφορετικά σάντουιτς έχει εμπνευστεί ο σεφ Γιώργος Λαϊνάς, ο οποίος φτιάχνει από το μηδέν σάλτσες, μαγιονέζες, κομποτέ, πίκλες, ρέλις, μαρμελάδες κ.ο.κ. που μπαίνουν στα σάντουιτς. Μας άρεσε ο συνδυασμός με κατσικίσιο τυρί, κομποτέ πράσινου μήλου (λεπτές φέτες μήλου που μαγειρεύονται στο τηγάνι με βούτυρο και λεμόνι), αμύγδαλο φιλέ και ρόκα, αλλά και το πικάντικο BLT με πανσέτα, ρέλις από ντομάτα και τσίλι.
Στην ίδια γειτονιά, λίγο ψηλότερα, προς την οδό Υμηττού, το Blind Spot (Ευφράνορος 22, Παγκράτι, Τ/213-04.62.411) έχει κουρείο στον επάνω όροφο, καφέ και brunch στο ισόγειο. Τα μεγάλα τραπέζια του θα βολέψουν και όσους έχουν να κάνουν δουλειά στο λάπτοπ. Στο κατάστημα σερβίρουν καλό καφέ από τους Έλληνες roasters της Area 51 μαζί με ένα μικρό μενού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων scrambled eggs και τυρί mimolette πάνω σε ψωμί dinkel ή sando (σάντουιτς) με προσούτο, παρμεζάνα και τσάτνεϊ αχλάδι.
Το Φίλινγκς (Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Τ/ 210-75.64.760), που λειτουργεί από τα μέσα Ιουνίου, ξεπουλάει μέχρι το μεσημέρι, οπότε καλό θα ήταν να περάσετε νωρίς. Θα βρείτε ωραία φουρνιστά σνακ για πρωινό, όπως ρολάκια με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου ή με μορταδέλα και πέστο φιστικιού, αλλά και μαλακά μαντλέν και financier. Στη βιτρίνα φιγουράρουν τα ελαφριά γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη, σε περιορισμένη ποσότητα – παράγει καθημερινά φρέσκα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ξινούτσικη lemon pie με απολαυστική custard λεμονιού και πρόβειο γιαούρτι.
Το πρώτο εξ ολοκλήρου vegan bakery της Αθήνας, ένα εργαστήριο που εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη στον Υμηττό, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες ένα κεντρικό κατάστημα. Το καινούργιο Holy Llama (Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.913) προσφέρει φρεσκοψημένα κρουασάν, υβριδικά cruffin (croissant-muffin), αφράτα μπριός με κρέμα βανίλιας και φρούτα, babka, τσουρέκια, pain au chocolat, μπισκότα – όλα δίχως κανένα ζωικό προϊόν και με την υπογραφή του έμπειρου ζαχαροπλάστη Άλεξ Παβλόβ. Εδώ μπορεί κανείς να καθίσει και να δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, όπως και γλυκές ή αλμυρές συνταγές για brunch. Ενδεικτικά αναφέρουμε το vegan french toast, που είναι βουτηγμένο σε γάλα αμυγδάλου με σιρόπι αγαύης και σερβίρεται με καραμελωμένο ροδάκινο και μπισκότο αμυγδάλου.
Στον πεζόδρομο που βρίσκεται ο Tsiftis (Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, T/210-77.54.246) συνήθως έχει δροσιά και ιδανική ώρα να πάτε είναι νωρίς το βραδάκι. Δεν θα βρείτε έναν τυπικό κατάλογο που χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως. Οι υπεύθυνοι θα σας παροτρύνουν να βάλετε στη μέση του τραπεζιού τα πιάτα και να τα μοιραστείτε. Από το μενού, που αλλάζει κάθε εβδομάδα, έχουμε ξεχωρίσει τα αμπελοφάσουλα με σταφύλι, αγουρίδα και ξινομυζήθρα, όπως και μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα με αχινό, σκόρδο λάδι και καυτερή πιπεριά τσούσκα.
Τι είναι ίσως καλύτερο από ένα μπέργκερ; Πολλά μικρά μπεργκεράκια. Περνώντας από το ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Metropolis, συναντάμε το Λobby (Βουλής 30 και Απόλλωνος). Σε ένα μίνιμαλ, μοντέρνο περιβάλλον, το εστιατόριο προσφέρει κυρίως sliders (μικρότερου μεγέθους μπέργκερ), που καταβροχθίζονται σε δυο τρεις μπουκιές. Ανάμεσα στις δέκα επιλογές θα βρείτε κάποια χορτοφαγικά ή με ψάρι, αλλά κυρίως με κιμά από μοσχάρι Black Angus. Σαλάτες, τρία μπέργκερ μεγάλου μεγέθους και συνοδευτικά περιλαμβάνονται επίσης στο μενού. Όλα θα τα συνοδεύσετε με signature cocktails ή μπίρες μικροζυθοποιών.
Προς το απόγευμα, κάνουμε στάση στη spritzeria Απεριτίφ (Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι, Τ/210-75.25.398), που απλώνει τραπέζια στη δροσιά ενός πλάτανου. Μικρός και περιεκτικός, ο κατάλογός της διαθέτει περίπου μια δεκάδα από διάφορες εκδοχές σε ανάλαφρα spritz. Επειδή απεριτίβο χωρίς τσιμπολόγημα δεν γίνεται, το μπαρ σερβίρει και «τσικέτι», δηλαδή συνοδευτικές μπουκίτσες ψωμιού που προμηθεύεται από το αρτοποιείο Τρομερό Παιδί, μαζί με αλλαντικά και τυριά.
Κρυμμένο σε μια στοά του κέντρου, το Psyche (Κορνάρου 4, Σύνταγμα, T/210-32.21.271) ειδικεύεται στο κρασί, φιλοξενώντας ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα. Μικροί Έλληνες παραγωγοί, γηγενείς ποικιλίες αλλά και κρασιά ήπιας παρέμβασης υπάρχουν στη λίστα. Για συνοδεία, το wine bar προτείνει ωραία ελληνικά τυριά αλλά και ελαφριά πιάτα μεσογειακής κουζίνας με έμφαση στο ψάρι.
Αντί για συνάντηση για κρασί, τι θα λέγατε να δίνατε ραντεβού «για πάστα»; Την παλιά συνήθεια της εξόδου σε ζαχαροπλαστείο θέλει να αναβιώσει το Ρεσιτάλ (Αναπαύσεως 15, Μετς), με τη διαφορά πως, αντί για πάστα, προσφέρει εστιατορικού στιλ γλυκά. Αυτόν τον καιρό ο κατάλογος έχει μπανάνα φλαμπέ με φρέσκο πράσινο πιπέρι, πάσιον φρουτ, παγωτό βανίλια και κάρδαμο, μια πορτοκαλόπιτα με σορμπέ λουίζας, τζελ από εξωτικά φρούτα, τουίλ πορτοκάλι-αμύγδαλο και γιαούρτι, αλλά και την περίφημη Κρεμακότα, με τη συνταγή του αξέχαστου Ιταλού σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι.
Μέχρι αργά μένει ανοιχτό το Saitama (Κεραμεικού 101, Κεραμεικός, Τ/210-34.71.850). Το στριτφουντάδικο που έστησε ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς παρέα με τον μπαρτέντερ Σταμάτη Σταματιάδη συνδυάζει ασιατικά και μεσογειακά στοιχεία μαζί με κοκτέιλ on tap. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, δοκιμάστε τα νουντλς με ψητή πανσέτα, φασολάκια edamame, τραγανό τηγανητό κρεμμύδι, κινέζικο λάχανο bok choy και κίμτσι. Πρωτότυπα κεμπάπ σαν αυτό με το χοιρινό και τη γαρίδα, την ξινή κρέμα και τα φυλλαράκια δυόσμου θα σας εκπλήξουν πολύ ευχάριστα.
Το Abstract (Αρκτίνου 10, Παγκράτι, T/6941-611.619) ειδικεύεται στα κοκτέιλ, αλλά παράλληλα φροντίζει και για τις βραδινές λιγούρες μας, σερβίροντας hot dog σε έξι παραλλαγές, με γεμίσεις από χοιρινό λουκάνικο, μέχρι γαρίδες ή ταρτάρ. Κάτω από τα νέον φώτα και πίσω από το μπαρ, ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος ετοιμάζει φωτογενή κοκτέιλ με εμφάνιση εμπνευσμένη από τα έργα του Πόλοκ και του Μοντριάν, μεταξύ άλλων. Η γεύση τους είναι εξίσου καλή με την όψη – αποτέλεσμα πολλών ωρών δουλειάς και προετοιμασίας, καθώς κάθε ποτό βασίζεται σε κάμποσες μαγειρικές παρασκευές που ενισχύουν τη νοστιμιά.
Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αθηναϊκής νύχτας άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι το δικό της μπαρ. Η Φιλιώ Κορολόγου, που για χρόνια μάς υποδεχόταν στο 7 Jokers, αποφάσισε πως ήταν ώρα να κάνει το δικό της βήμα και εγκαινίασε το Babushka (Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι), ένα ποπ, φιλόξενο μπαρ με έμφαση στην καλή μουσική. Σε φόντο φανταχτερό πράσινο και ροζ της τσιχλόφουσκας σερβίρει κλασικά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.
Πηγή:kathimerini.gr