Μπορεί να έχεις δοκιμάσει καρπούζι με φέτα, οπότε ξέρεις πόσο ταιριάζει το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο με τυρί. Το πάμε ένα βήμα παραπέρα, φτιάχνοντας σαλάτα με καρπούζι και χαλούμι, ιδανική για κυρίως γεύμα τα μεσημέρια του καλοκαιριού.
Πάντα μου άρεσαν οι σαλάτες. Οι φρέσκιες, ευφάνταστες εποχιακές σαλάτες. Τα καλοκαίρια –ειδικά το μεσημέρι–, μια σαλάτα μετατρέπεται σε κυρίως γεύμα. Τι καλύτερο από ένα δροσερό πιάτο, γεμάτο βιταμίνες, που θα μας χαρίσει ευεξία, ωραίες γεύσεις και αρώματα; Ειδικά αν σκεφτούμε λίγο έξω από τα συνηθισμένα, όπως κάνουμε στη σαλάτα με καρπούζι και χαλούμι. Eίναι ιδανική για τα ζεστά μεσημέρια του Αυγούστου, ακόμα και για να την πάρουμε στην παραλία.
Το καρπούζι! Πόσο ωραίο φρούτο και πόσο ευέλικτο στη χρήση του – ειδικά σε σαλάτες. Είναι ωφέλιμο και ταιριάζει τέλεια με πολλά τυριά, από φέτα και ξινομυζήθρα μέχρι χαλούμι ή ακόμα και παλαιωμένα τυριά.
Τα νεροκρέμμυδα τα ξέρετε; Είναι από τη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα από το Μπελούσι, περιοχή γνωστή για τα κρεμμύδια της. Τα βρίσκουμε στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ της Αθήνας το καλοκαίρι. Είναι ιδιαίτερα μεγάλα, με χρώμα άσπρο-ροζ, πολύ ζουμερά και γλυκά.Καρολίνα Δωρίτη
Είναι γνωστές οι ευεργετικές ουσίες που περιέχουν τα κρεμμύδια για τον οργανισμό μας και προσωπικά τα τιμώ πολύ, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που είναι γλυκά. Είναι ιδανική τροφή για διαβητικούς, καθώς διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και ρευστοποιούν το αίμα αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων. Είναι πλούσια σε σελήνιο, βιταμίνη Ε, C, B6, κάλιο και ψευδάργυρο, ενώ αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών.
Η σαλάτα με καρπούζι και χαλούμι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά και πολύτιμες βιταμίνες, που της «χαρίζουν» το αβόκαντο, το καρπούζι, τα βατόμουρα και αυτό το ιδιαίτερο κρεμμύδι. Είναι όμως και κούκλα στην εμφάνιση και πεντανόστιμη στη γεύση!Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το ντρέσινγκ είναι ιδιαίτερα απλό και δροσερό, γίνεται εύκολα και γρήγορα. Γενικά, αποφεύγω τα πολύ έντονα ή πολύ κρεμώδη ντρέσινγκ. Ανάλογα με τη συνταγή και τα υπόλοιπα υλικά, συνήθως προτιμώ τα απλά ντρέσινγκ, αυτά που δεν καλύπτουν τη γεύση των υπόλοιπων συστατικών αλλά τα αναδεικνύουν.
Συνταγή για σαλάτα με καρπούζι και χαλούμι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Καρολίνα Δωρίτη
Υλικά για 2-4 μερίδες
- 500 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο από φλούδα και σπόρια και κομμένο σε κυβάκια
- ¼ νεροκρέμμυδο Ζακύνθου
- 3 ραπανάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 10-12 βατόμουρα
- 2-3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 225 γρ. χαλούμι
- 1-2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
- αλάτι θαλασσινό (ανθός)
- ¼ κ.γ. σκόνη τσίλι ή καγιέν
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κυβάκια καρπούζι σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε 15 λεπτά να στραγγίσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ ή πιατέλα και ανακατεύουμε με τα ραπανάκια.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στο καρπούζι. Προσθέτουμε το αβοκάντο και τα βατόμουρα.Καρολίνα Δωρίτη
Για το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε τον χυμό λεμόνι με το τσίλι/καγιέν και το ελαιόλαδο σιγά σιγά.
Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες και στη συνέχεια στη μέση. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε το χαλούμι για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μαλακώσει.Καρολίνα Δωρίτη
Προσθέτουμε στη σαλάτα το χαλούμι και τον δυόσμο, περιχύνουμε από πάνω με το ντρέσινγκ, ρίχνουμε τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Πηγή:ow.gr