Χρόνος: 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4-6 άτομα):
750 ωμές, γκρίζες μέτριες ή μεγάλες γαρίδες, ή 400 γρ. μέτριες ή μεγάλες ξεφλουδισμένες ροζ γαρίδες (προ βρασμένες)
1 πακέτο (500 γρ.) λιγκουίνι (linguine), ή σπαγγέτι
4 κοφτές κουταλιές (60 γρ.) βούτυρο + 2 κοφτές κουταλιές επιπλέον
1 μεγάλο λεμόνι ο χυμός + 1 κουταλάκι ξύσμα
1 γεμάτο κουταλάκι ψιλοκομμένα σκόρδα
1 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
1/4 φλ. κρέμα γάλακτος (μπορεί να είναι και Light), ή γάλα εβαπορέ (Light)
1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και βράζετε μέσα τα ζυμαρικά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να βράσουν πολύ (θα απορροφήσουν και σάλτσα). Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα να μείνουν ζεστά.
Στο μεταξύ, αν θα χρησιμοποιήσετε ωμές, γκρίζες γαρίδες, τις ξεφλουδίζετε και αφαιρείτε τη μαύρη φλέβα από την πλάτη τους χαράζοντάς τις κατά μήκος της πλάτης με μαχαιράκι. Απλά ξεπαγώνετε και στραγγίζετε τις ξεφλουδισμένες ροζ γαρίδες και τις κρατάτε στην άκρη.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, και σοτάρετε μέσα τις ωμές γαρίδες για 2 μόνο λεπτά, μέχρι μόλις να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, χωρίς να τις αφήσετε να κουλουριαστούν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάτε στην άκρη.
Βάζετε στο τηγάνι τα σκόρδα και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι, μέχρι να μυρίσει. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το βράζετε για 1-2 λεπτά πριν βάλετε στο τηγάνι το κρασί. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το επιπλέον βούτυρο στο τηγάνι. Σιγοβράζετε το μίγμα για άλλα 2-3 λεπτά και προσθέτετε λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας το μίγμα με το σύρμα (μην βάλετε όλη τη κρέμα μαζί, γιατί μπορεί να κόψει!). Αλατοπιπερώνετε το μίγμα και επιστρέφετε μέσα τις γαρίδες, ή βάζετε μέσα τις ροζ γαρίδες και τις αφήνετε να ζεσταθούν για 2-3 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και αδειάζετε το μίγμα πάνω από τα ζυμαρικά. Τα ανακατεύετε για να πιάσουν σάλτσα παντού.
Σημείωση: Οι ξεφλουδισμένες ροζ γαρίδες που είναι προ βρασμένες είναι πολύ και συμφέρουσα επιλογή για την γαριδομακαρονάδα, γιατί θα πάρουν την γεύση τους από την πλούσια σάλτσα λεμονιού.
της Νίνας Θεοχαρίδου
Πηγή:xrysessyntages.com