Χρόνος: ½ ώρα + ½ ώρα για το ξεπάγωμα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
της Νίνα Θεοχαρίδου
Υλικά (για 4 άτομα):
400-450 γρ. ανάμικτα θαλασσινά κατεψυγμένα (Seafood mix- Μύδια, χταποδάκι, γαρίδες, καλαμάρι…)
6 φλ. (1 ½ λίτρο) ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με 2 κύβους-καλύτερα χωρίς αλάτι)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3 κοφτές κουταλιές (50 γρ.) βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 3/4 φλ. ρύζι Arborio για ριζότο
½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
2/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για γαρνίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπαγώνετε από πριν τα θαλασσινά και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά μέσα σε σουρωτήρι. Ζεσταίνετε το ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μίνιμουμ και τον αφήνετε να σιγοβράζει.
Σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι, ή άβαθη πλατύστομη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πιάσει λάδι και κρεμμύδι παντού. Το περιχύνετε με το κρασί και το βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
Αρχίζετε να προσθέτετε ζωμό με μια κουτάλα, 1 κουτάλα κάθε φορά και περιμένετε να απορροφηθεί όλος πριν βάλετε άλλο, ανακατεύοντας συχνά, κάθε ½ λεπτό περίπου, για να μην κολλήσει. Συνεχίζετε να προσθέτετε κουτάλα-κουτάλα τον ζωμό και όταν έχετε βάλει τα 5 φλ. του περίπου, 15-16 λεπτά από την αρχή που ξεκινήσατε να βάζετε ζωμό, ανακατεύετε μέσα τα ξεπαγωμένα θαλασσινά. Προσθέτετε 1/2 κουτάλα ζεστού ζωμού και όταν απορροφηθεί, ελέγχετε κατά πόσον έχει μαλακώσει αρκετά το ρύζι (πρέπει να είναι al dente, να το βρίσκει λίγο το δόντι, όχι όμως ωμό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και τον τελευταίο ζωμό (Η όλη διαδικασία παίρνει 18-20 περίπου λεπτά).
Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα και το μαϊντανό. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε.
xrysessyntages.com