Το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » είναι ένα ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής, μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένη μας συνεργάτιδας Χρύσας Σπηλιώτη.
Μέσα από τις αφηγήσεις αυτών των γυναικών θίγονται και καυτηριάζονται θέματα, όπως η θέση της γυναίκας, η ενδοοικογενειακή βία, ο αναλφαβητισμός, η διαφορετικότητα, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής, το στίγμα του νόθου, η ορφάνια, η φτώχεια, η θρησκοληψία, ο κομματικός φανατισμός, οι πολιτικές διαμάχες, οι πληγές των πολέμων, τα εγκλήματα του Εμφυλίου, η προσφυγιά, η μετανάστευση, ο θάνατος και πάνω από όλα η μητρότητα.
Όλα αυτά με φόντο την ιστορία της χώρας μας. Μιας Ελλάδας γεμάτης τραύματα και πληγές, που προσπαθούσε να σταθεί όρθια, μετά από επανάσταση, πανδημίες, πολέμους, κατοχή, εμφύλιο, χούντα, διχασμούς και καταστροφές.
Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια την μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργικότητα, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » εγκαινιάστηκε το 2017. Περιελάμβανε πέντε έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Το μονοθεματικό αυτό φεστιβάλ θα συνεχιστεί τη φετινή σεζόν με τα επόμενα 3 νέα έργα. Όλα τα projects είναι σε μορφή μονολόγου, έχουν κοινή θεματική αλλά διαφορετική σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση.
Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 2017 και περιελάμβανε πέντε πρωτότυπα θεατρικά έργα:
1. «Ο Γιος Μου Νικόλαος Μάντζαρος»
Κείμενο: Χρύσα Σπηλιώτη. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Στο ρόλο της Ρεγγίνας Μάντζαρου η Χρύσα Σπηλιώτη.
Το τελευταίο και ένα από τα σημαντικότερα έργα της Χρύσας Σπηλιώτη που, παρουσιάστηκε με πρωταγωνίστρια την ίδια και που φέρνει στο φως την άγνωστη μέχρι στιγμής ζωή της Ρεγγίνας Μάντζαρου αλλά και την ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη που συνέθεσε τον Εθνικό μας Ύμνο, Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.
Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο VAULT, τη σεζόν 2017 – 18.
2. «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης, Στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλη Σολωμού η Μάγδα Κατσιπάνου.
Το έργο αποκαλύπτει την τραγική ιστορία μιας γυναίκας που πουλήθηκε στα 13 της χρόνια ως “μαντενούτα”, έζησε μια ζωή στο περιθώριο και διασύρθηκε σε όλο τον Ελληνισμό βιώνοντας εξευτελισμό, φτώχεια και εγκατάλειψη. Κατάφερε όμως να διασφαλίσει την υψηλή μόρφωση και κοινωνική θέση στα παιδιά της και να τα οδηγήσει στην καταξίωση ώστε να καταφέρει ο γιος της Διονύσιος Σολωμός να διαπρέψει και να γίνει ο εθνικός μας ποιητής.
Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο VAULT, τις σεζόν 2017 – 18, 2018 – 19, 2019 – 20
3. «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’ – Ο Γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης»
Κείμενο: Γιώργος Μεσολογγίτης. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Στο ρόλο της Βασιλικής Τριανταφύλλου η Ευγενία Αποστόλου.
Μέσα από την ιστορία μιας φτωχής αγρότισσας μάνας μαθαίνουμε για την ζωή του γιου της Γιάννη Μακρυγιάννη, ενός από τους σημαίνοντες αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που θεωρήθηκε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πεζογράφους για την συγγραφή των “Απομνημονευμάτων” του.
Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο VAULT, τις σεζόν 2017 – 18, 2018 – 19
4. «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας Μου»
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σίμος Παπαναστασόπουλος. Στον ρόλο της Νικολέτας Νομικού – Συγγρού η Ιωάννα Γκαβάκου
Γεννημένη στην Χίο η Νικολέτα, ορφάνεψε από μικρή ενώ έχασε και όλη της την περιουσία με την καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους. Περιπλανώμενη με τον άνδρα της Δομένικο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και φτάνοντας μέχρι την Κωνσταντινούπολη και το Ταϊγάνιο της Ρωσίας καταφέρνουν με σκληρή δουλειά να μεγαλώσουν τα 2 παιδιά τους. Τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Ο Ανδρέας Συγγρός θεωρείται ο μεγαλύτερος εθνικός ευεργέτης αλλά και μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.
Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο VAULT, τη σεζόν 2017 – 18 για 16 παραστάσεις
5. «Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;»
Κείμενο: Κάτια Σπερελάκη. Σκηνοθεσία: Σήφης Μάινας. Στο ρόλο της Ολυμπιάδας η Κάτια Σπερελάκη.
Έχουν μιλήσει γι’ αυτήν ως δολοπλόκο, δολοφόνο, θρησκομανή, ψεύτρα, μάγισσα, ως ηρωίδα, πρόμαχο, μάνα, σύζυγο, βασίλισσα και πολιτική ηγέτιδα. Η Ολυμπιάδα πάλεψε με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, για να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της ενάντια στις άλλες συζύγους του Φίλιππου, εξασφαλίζοντας για τον Αλέξανδρο ένα μέλλον ως βασιλιά έτσι ώστε να εκπληρώσει το όνειρο του και να γίνει Μέγας.
Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο VAULT, σεζόν 2017 – 18 για 16 παραστάσεις
Οι παραστάσεις αυτές, πέρα από τον Πολυχώρο Vault, παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΔΗΠΕΘΕ Χανίων, Ζάκυνθος, Κόρινθος, Χίος, Θεσσαλονίκη, κλπ)
Για τη σεζόν 2021-22 ετοιμάστηκαν τα επόμενα 3 έργα που θα συνεχίσουν την πορεία του θεατρικού φεστιβάλ από τον Μάρτιο του 2022 στον Πολυχώρο VAULT
1. «Η Μάνα Αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή)
Κείμενο: Κική Μαυρίδου. Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Λάσκαρης. Πρωτότυπη μουσική : Μάνος Αντωνιάδης. Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα.
Η Έλλη, μάνα του Κώστα Ταχτσή, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ξεδιπλώνει την τραγική ζωή της και αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της θυελλώδους ζωής του διακεκριμένου λογοτέχνη και της σχέσης της μαζί του.
2. «Χαρίκλεια Καβάφη» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη)
Κείμενο : Κοραής Δαμάτης. Σκηνοθεσία : Κοραής Δαμάτης. Στον ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη η Ασπασία Κράλλη.
Μια δυναμική γυναίκα που έζησε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 18ου αιώνα και μαζί με άλλα 8 παιδιά έφερε στη ζωή και μεγάλωσε τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.
3. «Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη)
Κείμενο : Σοφία Καψούρου. Σκηνοθεσία : Δημήτρης Καρατζιάς. Πρωτότυπη μουσική Μάνος Αντωνιάδης. Στον ρόλο της Ζωής – Διαμάντω Διμισκή η Σοφία Καψούρου.
Με ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, ποίηση, χιούμορ και συγκίνηση αναδύεται η προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη, μέσα από την αφήγηση της μητέρας του, της καλόγριας Ζωής Διαμάντω Διμισκή.
* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
FB Page: http://www.facebook.com/
Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00) : 213 0356472, 6951832070
Προπώληση viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/
Email: vaultvotanikos@gmail.com
+ There are no comments
Add yours