Photo: Facebook/Cerdo Negro 1985

Πέντε ιδιαίτερες εμπειρίες ραμμένες για όλους όσοι θέλουν να επιστρέψουν με το δεξί στην εστιατορική σκηνή της πόλης

την Ελεάννα Γούση

Σε μια χρονιά που μπορεί να είχε περιορισμούς στην έξοδό μας, λόγω της πανδημίας, συνέβησαν πολλά στην εστιατορική σκηνή. Πολλά νέα ονόματα και ενδιαφέροντα concepts εμφανίστηκαν στην Αθήνα, ενώ τα εστιατόρια που είχαν ήδη έναν επιτυχημένο βίο βρήκαν την ευκαιρία να ανανεώσουν το μενού και την προσέγγισή τους απέναντι στο κοινό.

Μια κοινή προτεραιότητα νέων και παλαιότερων εστιατορίων είναι η μεγαλύτερη προσοχή που δίνουν πλέον στις πρώτες ύλες, το σέρβις, αλλά και την αυθεντικότητα της εμπειρίας που προσφέρουν. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί που προτίμησαν για ασφάλεια να μείνουν για καιρό μακριά από εξόδους. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέξαμε πέντε προτάσεις, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, μέσα και έξω από την πόλη, που να αποτελούν ξεχωριστές και προσιτές εμπειρίες και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις εκείνων που θέλουν να κάνουν ένα καλό comeback και να θυμηθούν πόσο όμορφη και σύνθετη είναι η εμπειρία του να τρώμε έξω.

Napul’e Italian Comfort Food and Wine

Πού βρίσκεται: Το Napul’e βρίσκεται σε έναν off Broadway δρόμο της Βάρης και είναι ο ιδανικός προορισμός για αυθεντικό Ιταλικό φαγητό.

Η Ατμόσφαιρα: Το Napul’e ξεχωρίζει με το κατάλευκο χρώμα του. Ο εξωτερικός χώρος είναι φινετσάτος και λιτός, με μεγάλα ξύλινα βαρέλια και λευκές ομπρέλες. Στο εσωτερικό εντυπωσιάζει η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά καθώς και η ανοιχτή κουζίνα που αφήνει να αναδύονται αρώματα από ολόφρεσκες πρώτες ύλες.

Τι το κάνει ξεχωριστό:
Ζευγάρι στη ζωή αλλά και στη δουλειά, η Μάγκυ Ταμπακάκη, την οποία γνωρίσαμε από το Master Chef, και ο Francesco Ciccio, ένας βέρος Ναπολιτάνος, είναι οι ηθικοί αυτουργοί του Napul’e. Φιλοσοφία τους είναι η ανάδειξη των ποιοτικών υλικών και η δημιουργία βαθιά νόστιμων πιάτων σε προσιτές τιμές. Οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία (ακόμα και ο ξυλόφουρνος έχει έρθει από κει.)  Οι συνταγές είναι αυθεντικές ναπολιτάνικες, τα πιάτα έχουν σωστές αναλογίες και ψησίματα και οι μερίδες άκρως χορταστικές. Σημειώστε όσοι αγαπάτε το καλό κρασί ότι η λίστα που διαθέτουν είναι εντυπωσιακή, με ετικέτες αποκλειστικά από τον ιταλικό αμπελώνα.

Τι πρέπει να δοκιμάσω: 
• Χρυσαφένιο arrancino, τέλεια τηγανισμένο με γεμάτη γεύση, που κρύβει στο εσωτερικό του μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ πάνω σε φοντί παρμεζάνας
• Πίτσα bufallina, με σάλτσα ντομάτας, mozzarella di buffalo και φρέσκο βασιλικό. Άλλη μια φορά που η δωρική γεύση της ιταλικής κουζίνας νικάει στα σημεία!
• Καρμπονάρα, κλασσική και πέρα για πέρα original με λαχταριστή κρέμα αυγού (και όχι κρέμα γάλακτος που έχουμε δει κατά κόρον), τραγανό guanciale και παρμεζάνα.
• Τiramisu, ρίχνει τους τίτλους τέλους στη βραδιά, με αφράτα σαβαγιάρ, αέρινη κρέμα και τη γεύση του καφέ να κυριαρχεί χωρίς να καλύπτει το σύνολο.

Συμπέρασμα: Το Napul’e είναι μια αυθεντική ναπολιτάνικη εμπειρία και αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα νότια προάστια της Αθήνας για να τη ζήσει.  Κατ’ άτομο το δείπνο κοστίζει 35-45€ (πρώτο, κυρίως, γλυκό και ένα ποτήρι κρασί).

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, 210 9655 815

Loco

Πού βρίσκεται:
Στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα στα υφασματάδικα της Καλαμιώτου θα βρει κανείς το Loco. Ένα μαγαζί που αναδείχτηκε γρήγορα σε στέκι και αποτελεί δυνατή πρόταση για όλους όσους αγαπάνε τη ζωηρή μεξικάνικη κουζίνα.

Η Ατμόσφαιρα:
Το Loco θυμίζει μια pop μεξικάνικη χασιέντα. Στο εξωτερικό οι απαραίτητοι κάκτοι και τα ιδιαίτερα τραπέζια με πράσινα πλακάκια. Στο εσωτερικό δεσπόζει η μεγάλη μπάρα περιμετρικά του χώρου, ο οποίος παντρεύει την ανοιχτή κουζίνα και το μπαρ. Η μπάρα είναι και το σημείο που αξίζει περισσότερο να κάτσει κανείς, καθώς δημιουργείται ένα πραγματικό σόου με το σέρβις να γίνεται τόσο από μάγειρες όσο και από bartenders, γεγονός που μαγνητίζει τα βλέμματα και δημιουργεί μία festive διάθεση.

Τι το κάνει ξεχωριστό:
Τρεις επαγγελματίες του χώρου (Αθηναγόρας Κωστάκος, Λευτέρης Γεωργόπουλος, Γιώργος Φιταγορίδης) ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα μαγαζί που σέβεται και αναδεικνύει τις μεξικάνικες γεύσεις με πινελιές από ελληνικά στοιχεία. Πρόκειται για μια τακερία – τεκιλαρία που προσφέρει κλασικά αλλά και «πειραγμένα» πιάτα, με κύριο γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τη νοστιμιά. Για εσάς δε που θέλετε και ένα, δύο ή και παραπάνω ποτά, θα βρείτε και πολύ ενδιαφέροντα cocktails με τεκίλα και μεσκάλ, δια χειρός Νίκου Σουρμπάτη.

Τι πρέπει να δοκιμάσω:
• Δροσιστικό ceviche τσιπούρας που παστώνεται σε ζαχαρότευτλο και lime
• Τραγανά empanadas γεμιστά με κιμά συνοδεία pico de gallo
• Ζουμερά quesadillas με καραμελωμένη πανσέτα η οποία τυλίγεται με λιωμένα τυριά και μια νότα από τρούφα
• Πεντανόστιμο tacos El Pastor με γύρο από χοιρινό Iberico, salsa verde και πιπεριές padron

Συμπέρασμα:
Το Loco προσφέρει μια γερή δόση Μεξικού και χαρίζει μια εξωτική εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτούς που έχουν βαρεθεί τα tex mex και θέλουν μια γεύση από την αυθεντική μεξικάνικη φιλοσοφία υπάρχει πλέον η λύση. Ένα γεύμα ανέρχεται περίπου στα 30€ κατ΄άτομο (πρώτο, κυρίως, γλυκό και ένα ποτό)

Καλαμιώτου 15, Αθήνα, 210 3318 778

Τα Κανάρια

Πού βρίσκεται:
Στο αστικό Μοσχάτο, στην οδό Κανάρη, δεσπόζουν από το 1950 τα Κανάρια, ένα εστιατόριο που εγγυάται την ποιότητα και τη φρεσκάδα στους λάτρεις της αυθεντικής ψαροφαγίας.

Η Ατμόσφαιρα:
Στα Κανάρια ξεκινά ένα ταξίδι στην Αθήνα μιας άλλης εποχής. Στο εξωτερικό η όμορφη αυλή του εστιατορίου, που την σκεπάζει μια κληματαριά, σε μεταφέρει νοερά στην ηρεμία και την ξεγνοιασιά ενός χωριού. Στο εσωτερικό το δάπεδο με παλιό μωσαϊκό και η λαδομπογιά στους τοίχους γεμίζουν την καρδιά με τη ζεστασιά μιας περασμένης δεκαετίας.

Τι το κάνει ξεχωριστό:
Η οικογένεια Αργυρόπουλου μετρά τρεις γενιές στο τιμόνι του εστιατορίου και προσφέρει μια πραγματική εμπειρία στο κομμάτι της παραδοσιακής ψαροφαγίας. Η απλότητα και η νοστιμιά του φαγητού αποτυπώνουν το νόημα της γνήσιας ελληνικής κουζίνας. Τα πιάτα είναι λίγα και μαγειρεμένα στην εντέλεια. Τα Κανάρια είναι μια ταβέρνα που ξέρει να χειρίζεται άριστα τόσο το τηγάνι όσο και τη σχάρα και να στρέφει τα φώτα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές – τα θαλασσινά!

Τι πρέπει να δοκιμάσω:
• Σαλάτα, με ζουμερή ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι αλλά και μαύρες ελιές και φέτα που σερβίρονται χωριστά σε ένα μικρότερο πιατάκι
• Τηγανιτές γαρίδες Γάμπαρη Πλαταμώνα, άψογα τηγανισμένες και με σωστή υγρασία στη σάρκα τους
• Μπαρμπουνάκι – τηγανητό, τραγανό και απίστευτα γευστικό!

Συμπέρασμα:
Τα Κανάρια αποτελούν γευστική κατάθεση ψυχής από μια οικογένεια που επί 72 χρόνια προσφέρει νόστιμο φαγητό και σπιτική φιλοξενία. Το κόστος κατ’ άτομο ανέρχεται στα 35-50€ (πρώτο, κυρίως, γλυκό και μισό λίτρο κρασί)

**Σημείωση, τα ψάρια είναι φρέσκα ημέρας και ενδέχεται να μην υπάρχουν πάντα διαθέσιμα όλα τα είδη

Κανάρη 119, Μοσχάτο, 210 9422 119

Αγρόκτημα Ρεγκούκου

Πού βρίσκεται:
Χαμένο μέσα στις πρασινάδες και τα δέντρα της Σταμάτας βρίσκεται το Αγρόκτημα Ρεγκούκου – μια θεσπέσια επιλογή για παραδοσιακή κρεατοφαγία.

Η Ατμόσφαιρα:
Με το που φτάσει κανείς μπροστά στην εξώπορτα της ταβέρνας δύο πράγματα θα συμβούν· θα μαγευτεί από την καταπράσινη αυλή και θα του ανοίξει η όρεξη από τις μυρωδιές από τα ψητά κρέατα και τα άλλα καλούδια. Η σάλα άνετη και περιποιημένη με ένα όμορφο τζάκι που κάνει το χώρο και το σκηνικό πιο ζεστό.

Τι το κάνει ξεχωριστό:
Μπορεί ταβέρνες τέτοιου είδους να υπάρχουν πολλές όμως εδώ η έμφαση που δίνεται στις ποιοτικές πρώτες ύλες φαίνεται σε όλο το βάθος του καταλόγου που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Το μαγαζί διαθέτει το δικό του μποστάνι και έχει το προνόμιο πολλά από τα υλικά που σερβίρει να είναι ολόφρεσκα και παραγωγής του. Το «χέρι» της μαγείρισσας, που μέσα σε όλα ανοίγει καθημερινά το δικό της φύλλο για τις πίτες, είναι άλλο πράγμα και οι ψήστες χειρίζονται τα ψητά με μεγάλη μαεστρία!

Τι πρέπει να δοκιμάσω:
• Τυρόπιτα ταψιού με απίστευτα τραγανό φύλλο
• Ζουμερό χωριάτικο λουκάνικο για τους μερακλήδες
• Μεστό κουνέλι στιφάδο
• Λαχταριστά παϊδάκια αρνίσια να γλείφετε, κυριολεκτικά, τα δάχτυλα σας

Συμπέρασμα:
Στο Αγρόκτημα Ρεγκούκου σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αγνή και περιποιημένη. Αναδεικνύουν έντεχνα τα κρεατικά, που ψήνονται όλα στα κάρβουνα, και τη νοστιμιά της πρώτης ύλης. Κατ’ άτομο η τιμή είναι στα 25-35€ (σαλάτα, πρώτο, κυρίως και μισό λίτρο κρασί ή μια μπύρα)

Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, 210 6217 898

Cerdo Negro 1985

Πού βρίσκεται:
Σε ένα απόμερο στενάκι στο νεανικό Γκάζι κάνει την εμφάνιση του το Cerdo Negro 1985, που προσφέρει ένα fusion ισπανικής, λατινικής και ελληνικής κουζίνας.

Η Ατμόσφαιρα:
Στο εσωτερικό κυριαρχεί αίσθημα ζεστασιάς, σχεδόν σπιτικό. Πρώτα το μάτι πέφτει στη μεγάλη ξύλινη μπάρα και έπειτα στα πολλά οικογενειακά κειμήλια, όπως η όμορφη τραπεζαρία, η ραπτομηχανή, το πικ-απ, το σκρίνιο. Στο βάθος διακρίνεται το ψυγείο με τα αλλαντικά και δίπλα θα δείτε μια παλιά ζυγαριά. Τα τραπέζια εδώ ελάχιστα, τα περισσότερα βρίσκονται στην εξωτερική αυλή, που την πλαισιώνουν αναρριχητικά φυτά, η οποία το χειμώνα κλείνει και αποτελεί το κυρίως καθιστικό. Περιμετρικά από την πόρτα της κουζίνας και το σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, οι δυο κατάμαυρες γουρουνοκεφαλές.

Τι το κάνει ξεχωριστό:
Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Γιώργος Αλεξόπουλος προσφέρουν μια διαφορετική και ροκ πρόταση στον τομέα της γαστροταβέρνας. Πρόσφατα βραβευμένο από τον οδηγό Michelin με Bib Gourmand, που τονίζει την καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Η σχάρα δε που ανεβοκατεβαίνει πάνω από την ανοιχτή φωτιά δίνει στο φαγητό μία ιδιαίτερη, καπνιστή γεύση. Το εστιατόριο είναι ιδανικό για παρέες αφού όλα τα πιάτα προτείνονται για τη μέση και κυριαρχεί αυτό το πληθωρικό στοιχείο του comfort food.

Τι πρέπει να δοκιμάσω:
• Ωριμασμένο προσούτο προβάτου – απλά ανεπανάληπτο!
• Δροσιστικό σεβίτσε από λαβράκι, με κρεμμύδι τουρσί και χυμό από passion fruit και εσπεριδοειδή
• Πεντανόστιμο μοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό και πιπεριές jalapenos που σερβίρεται πάνω σε ένα μεδούλι γίγας
• Λαχταριστό chuleton rib ισπανικής ράτσας που έρχεται ψημένο στην εντέλεια
• Ντελικάτο βάσκικο cheesecake

Συμπέρασμα:
Το Cerdo Negro είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για fusion κουζίνα. Η τιμή κατ΄ άτομο κυμαίνεται στα 50-70€ (πρώτο, κυρίως, γλυκό και ένα ποτήρι κρασί)

Βίτωνος 5, Γκάζι, 210 3470 628

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours