Σήμερα θα φτιάξουμε μία εύκολη και νόστιμη μακαρονάδα που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα. Η σάλτσα “arrabbiata” είναι μία πικάντικη σάλτσα ντομάτας που περιέχει καυτερή πιπεριά και σκόρδο. Arrabbiata κυριολεκτικά σημαίνει “θυμωμένος” στα ιταλικά. Φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι τρώνε τις πένες all’arrabbiata κινδυνεύουν να κοκκινίσουν στο πρόσωπο λόγω της πιπεριάς τσίλι, που είναι το χρώμα του προσώπου των θυμωμένων ανθρώπων, εξ ου και το όνομα αυτού του πιάτου. Αν δεν είστε λάτρεις των καυτερών, μην ανησυχείτε γιατί μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα της πιπεριάς ανάλογα με την ανοχή σας. Αυτή λοιπόν η “θυμωμένη” ιταλική σάλτσα είναι απλή αλλά με προσωπικότητα και φλογερό ταμπεραμέντο. Πόσο λατρεύω τις φρέσκες γεύσεις του μαϊντανού και τον βασιλικού που μπλέκονται και την αρωματίζουν υπέροχα! Οι πέννες ολοκληρώνουν ιδανικά το πιάτο καθώς λόγω της μορφολογίας τους δηλαδή του σχήματός τους, μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας σε κάθε μπουκιά.

Κι σ΄αυτό το σημείο θα μπορούσα να προχωρήσω στη συνταγή, αν δεν είχαμε παραγγείλει τη συγκεκριμένη μακαρονάδα στο ιταλικό εστιατόριο Prezzo που βρίσκεται στο York και το μενού έγραφε ότι το σερβίρουν με “Burata”! Ιδέα δεν είχα τι είναι η μπουράτα αλλά η κόρη μου που είχε δοκιμάσει, επέμενε ότι θα με ενθουσιάσει. Όταν ήρθε το πιάτο, είχε πάνω στα μακαρόνια ένα άσπρο “μπαλονάκι” που έμοιαζε με άσπρη μοτσαρέλα. Και ήταν όντως μοτσαρέλα, με τη διαφορά ότι η κόρη μου το έκοψε στη μέση και το άνοιξε. Oh… my… God!!! Μια παχύρευστη, λευκή κρέμα κύλισε και απλώθηκε σ΄όλη την επιφάνεια… Κι έτσι γεννήθηκε ένας έρωτας, με την πρώτη ματιά…

“Burrata” στα ιταλικά σημαίνει «βουτυρωμένο». Πρόκειται για ένα φρέσκο ιταλικό τυρί που το εξωτερικό του είναι στερεή μοτσαρέλα, ενώ στο εσωτερικό κρύβει γέμιση από κρέμα γάλακτος και κομματάκια μοτσαρέλας που αποκαλύπτεται όταν την κόβεις. Ζουμερή και γευστική, ενθουσιάζει με την πλούσια γεύση και τη μαλακή υφή της. Έχει πλούσια βουτυρώδη γεύση και φρέσκια γαλακτώδη υφή. Παρ΄ όλο που πρόκειται ουσιαστικά για μοτσαρέλα, στην πραγματικότητα είναι η εκλεπτυσμένη μορφή της. Ταιριάζει με ζυμαρικά και σαλάτες και καταναλώνεται φρέσκια, σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά το πάντρεμα με την αραμπιάτα, ήταν ευφυέστατο γιατί το κάψιμο της σάλτσας έγινε πιο ήπιο ενώ η μείξη με την βουτυρένια κρέμα είχε ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα!

Όταν επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησα να βρω μπουράτα αλλά δεν τα κατάφερα και εγκατέλειψα. Μέχρι πρόσφατα, που ψωνίζοντας από το γνωστό σούπερ μάρκετ που έχει και του πουλιού το γάλα, την είδα την αγαπημένη μου να με χαιρετά από τα ψυγεία! Έχουμε να περάσουμε μεγάλες στιγμές τα δυο μας… Αν καταφέρετε να τη βρείτε, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε. Πρόκειται για εμπειρία ανεπανάληπτη…

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1 πακέτο πένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας ή κονκασέ
  • 1 κ. σούπας μπούκοβο καυτερό
  • Λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Παρμεζάνα για πασπάλισμα
  • Ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και τις στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το μπούκοβο, το βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Όταν η σάλτσα πήξει, ρίχνουμε μέσα τις πένες και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Σερβίρουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και παρμεζάνα.

Αν δεν έχετε παρμεζάνα, μπορείτε να βάλετε πεκορίνο ή ακόμη και το δικό μας ελληνικό κεφαλοτύρι.

Αν έχετε βρει μπουράτα, την τοποθετείτε πάνω από τις πένες και την ανοίγετε να τρέξει η κρέμα γάλακτος. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να βάλετε παρμεζάνα εκτός αν το επιθυμείτε.

Καλή επιτυχία!

Νανά…

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours