Στο Μιλάνο ανακοινώθηκαν οι best chefs για το 2025 επικροτώντας με πέντε τιμητικά μαχαίρια, πέντε δικούς μας γαστρονομικούς πρεσβευτές.
Για μια ακόμα χρονιά πραγματοποιήθηκε ο θεσμός που επιβραβεύει τους πιο επιδραστικούς σεφ του κόσμου και τους συγκεντρώνει για δυο μέρες σε μια γωνιά του πλανήτη δίνοντας έξτρα ώθηση στην απογείωση της γαστρονομίας.
Το The Best Chefs Awards τρέχει από το 2017 και προβάλει με τον καλύτερο clobal τρόπο την δημιουργικότητα, την καινοτομία και το ταλέντο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τις κουζίνες. Στην φετινή εκδοχή του, στο artisctic Μιλάνο, πλαισίωσε την δημοσίευση των βραβείων με πολύπλευρα γευστικά event, από dinners, συνέδρια, masterclass και ομιλίες που απασφαλίζουν ακόμα πιο πολύ την άνοδο της πρωτοποριακής γαστρονομίας.
Αυτή τη χρονιά στην πολυπόθητη λίστα του ξεχώρισαν πέντε Έλληνες, οι Τάσος Μαντής, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Παπαζαχαρίας, Δημήτρης Μουδιός και Σταμάτης Μισομικές αποδεικνύοντας τη γευσιπλαστική δύναμη της χώρας μας. Η παρουσία τους ανάμεσα σε σπουδαία ονόματα, κολοσσούς της παγκόσμιας γαστρονομίας είναι καθοριστική, συμβολική και αντικατοπτριστική για το εγχώριο επίπεδο.
Οι κάτοχοι του ενός μαχαιριού…

Ο Τάσος Μαντής, μετά τη δαφνοστολισμένη πορεία του «γέννησε» το δικό του Soil, εκεί όπου εφαρμόζει την πραγματική farm to table εμπειρία αναμειγνύοντας την προσωπική του μαγειρική με πρώτες ύλες από τον κήπο του στο Αλεποχώρι. Οι συνθέσεις του κρύβουν πέρα από την βιωσιμότητα, τόλμη, μαεστρία και άποψη και είναι αυτονόητο να χειροκροτούνται από τα αστέρια Μichelin.

O Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο άνθρωπος του CTC, έχει πηγαίο και αυθόρμητο χιούμορ κάτι που μεταδίδεται στα γαστριμαγικά πιάτα του. Με το πολυδιάστατο πηγαίο ταλέντο καταφέρνει να ενώνει ετερόκλητα υλικά και να δίνει σάρκα και οστά σε συνταγές που δεν είναι καθόλου βαρετές αλλά είναι σίγουρα παιχνιδιάρικες και βραβεύσιμες.

O Γιώργος Παπαζαχαρίας στο Δέλτα μας μύησε στον ευφάνταστο κόσμος της Σκανδιναβικής κουζίνας με τον δικό του όμως τρόπο, που δεν έχει καθόλου όρια στην φαντασία, στον πειραματισμό και την ασταμάτητη καινοτομία. Τα πιάτα του είναι μια διαδοχική έκπληξη ευρηματικότητας και υψηλής αισθητικής, που δίκαια τιμώνται με δυο αστέρια Μichelin.
Ο Δημήτρης Μουδιός, διαδίδει την ελληνική γαστρονομική ψυχή σε απαιτητικές κουζίνες από το Μόναχο, την Κοπεγχάγη, τη Χιλή, το Βερολίνο μέχρι την Ταϋλάνδη όπου διαπρέπει σήμερα στο Ore και στο Μitsos. Η μαγειρική του αποτελεί statement που κυκλώνει μια νόστιμη κοσμοθεωρία.

Ο Σταμάτης Μισομικές έχει γεννηθεί σεφ καθώς από νεαρός τραβάει τα φώτα με το ταλέντο του μετρώντας βραβεία και διακρίσεις. Αυτή τη φορά είναι η νέα προσθήκη στο the best chefs, μια αναγνώριση για την μαγειρική συμβολή του στο Nyn Esti, το εστιατόριο εθνικού μουσείου σύγχρονης τέχνης. Εκεί ο Σταμάτης παντρεύει με εξωπραγματικό τρόπο την τέχνη με την μοντέρνα γαστρονομία.
O μεγάλος νικητής των The Best Chefs και τα ειδικά βραβεία
Ο θεσμός έχει το καλύτερο σημειολογικό βραβείο δίνοντας στους καλύτερους γευσιπλάστες του κόσμου, ένα, δύο ή τρία μαχαίρια. Για το 2025, 421 chefs πήραν το ένα μαχαίρι excellence, 236 τα δυο μαχαίρια world class και μόλις 126 τα τρία μαχαίρια best of.

Πέρα όμως από αυτά ανακοινώθηκαν οι 3 tops chefs της χρονιάς και πολλές ενδιαφέρουσες κατηγορίες ειδικών βραβείων που επιδεικνύουν εκτός των άλλων τις τάσεις του κλάδου.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του καλύτερου σεφ στον κόσμο απολαμβάνει ο Rasmus Munk από το Alchemist της Δανίας. Ο οραματιστής σεφ καταφέρνει τον συνδυασμό της επιστήμης, της τέχνης και του θεάτρου στα πιάτα του πηγαίνοντας την dining εμπειρία σε άλλο level.
Ακολουθούν οι Ana Ros από το Hisa της Σλοβενίας και ο Himanshu Saini από το UAE. Και οι δύο δίνουν νέα πνοή στη σλοβένικη και στην ινδική κουζίνα ισορροπώντας ανάμεσα στην παράδοση και τη νεοπλασία βάζοντας τις δυο κουζίνες στο χάρτη της γαστρονομίας.
Και η λίστα με τις ειδικές διακρίσεις

• The Best Ανθρωπιστής: είναι ο Chef José Andrés (NEW) • The Best οραματιστής : ο Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italy (NEW) • The Best Pastry Award: Η Pía Salazar, NUEMA, Quito, Ecuador • The Best Βιωσιμότητα : Η Debora Fadul, DIACÁ, Guatemala City, Guatemala • The Best Δημιουργικότητα : ο Jason Liu, Ling Long, Shanghai, China
The Best τέχνη στο φαγητό : Quique Dacosta, Quique Dacosta, Dénia, Spain • The Best νέα εμφάνιση : Prateek Sadhu, Naar, Kasauli, India • The Best εμπειρία δείπνου: Anika Madsen, Iris, Rosendal, Norway • The Best επιστήμη στο φαγητό Diego Guerrero, DSTAgE, Madrid, Spain • The Best από τις ψήφους των επαγγελματιών: Himanshu Saini, Trèsind Studio, UAE • The Best επόμενη γενιά : Sebastian Jiménez, Ræst, Tórshavn, Faroe Islands • The Best για το Μιλάνο: Andrea Aprea, Andrea Aprea, Milan, Italy • The Best Origins & Future Award: Diego Rossi, Trippa, Milan, Italy
Πηγή:reader.gr
