Σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο και αυγοτάραχο

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food styling: Tina Webb

Ντομάτα, αβοκάντο, σκορδάτα σπιτικά κρουτόν και φετούλες αυγοτάραχου σε μια δροσερή σαλάτα με μια μικρή έκρηξη θάλασσας στο στόμα, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Χριστόφορος Πέσκιας

30′ προετοιμασία, Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

Κρουτόν σκόρδου

  •  1 κιλό μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κυβάκια 2×2 εκ. περίπου
  •  3 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σαλάτα

  •  1.200 γρ. ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  •  1 ώριμο αβοκάντο
  •  1 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε δυόσμο ή μαϊντανό)
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  150 γρ. αυγοτάραχο Τρικαλινού, καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (30 φέτες περίπου)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κρουτόν

  1. Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα με ντομάτα, κρουτόν σκόρδου, αβοκάντο και αυγοτάραχο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
  2. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το μισό σκόρδο μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκινίζει.
  3. Προσθέτουμε και το μισό ψωμί και ανακατεύουμε καλά για 1 – 2 λεπτά.
  4. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Φροντίζουμε ώστε τα κρουτόν να είναι καλά απλωμένα στο ταψί (και όχι το ένα πάνω στο άλλο) και τα φουρνίζουμε για 25 περίπου λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  6. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Στην μισή ώρα αλλάζουμε το χαρτί.
  7. Μπορούμε να φτιάξουμε τα κρουτόν 1 – 2 μέρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε και να τα φυλάξουμε σε μπολ που κλείνει καλά.

Σαλάτα

  1. Kόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια περίπου όσο και τα κρουτόν.
  2. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι.
  3. Ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά.
  4. Σ’ αυτό το διάστημα οι ντομάτες θα αφήσουν τα νερά τους που έχουν οξύτητα και τα οποία θα αποτελέσουν τη «βινεγκρέτ» της σαλάτας. Δεν προσθέτουμε ξίδι.
  5. Kαθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε στο μπολ.
  6. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό (ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό χρησιμοποιήσουμε) και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
  7. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
  8. Γαρνίρουμε με τις φέτες αυγοτάραχου και τα κρουτόν σκόρδου.
  9. Τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

More From Author