Επιμέλεια Θέα Μανούρα
Στην καταστροφή του Έβρου αναφέρεται η γαλλική Le Monde σε σημερινό της άρθρο αλλά και τις τοπικές πολιτοφυλακές που δημιουργούνται από κατοίκους της περιοχής με στόχο να «συλλάβουν» τους μετανάστες που κατ’ αυτούς, ευθύνονται για τις πυρκαγιές.
Ο Θανάσης Μανάνας, ένας δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο, το επιβεβαιώνει. «Γύρω από την Αλεξανδρούπολη οργανώνονται πολιτικές περιπολίες για να πιάσουν μετανάστες (…). Ανταλλάσσουν μηνύματα σε ομάδες Viber ή WhatsApp και καλούν ξεκάθαρα σε βίαιες πράξεις. Δεν συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις, αλλά μαζεύονται αρκετές εκατοντάδες άτομα και το κλίμα είναι τρομακτικό!», εκμυστηρεύεται ο νεαρός στη Le Monde.
Το άρθρο της Le Monde:
Με περισσότερα από 73.000 στρέμματα καμένα σε έξι μέρες, οι πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, πόλης που συνορεύει με την Τουρκία, είναι από τις πλέον καταστροφικές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το γαλλικό μέσο.
Αντιμέτωπη με ερημικά τοπία, η θλίψη έχει δώσει τη θέση της εδώ και δύο ημέρες στη μανία, ακόμη και στο μίσος προς τους έτοιμους αποδιοπομπαίους τράγους, τους μετανάστες, που χαρακτηρίζονται ως υπεύθυνοι για την έναρξη των πυρκαγιών από ακροδεξιές ομάδες που δρουν στην περιοχή.
Την Τρίτη 23 Αυγούστου, 18 ύποπτοι μετανάστες – ανάμεσά τους δύο παιδιά σύμφωνα με τον ιατροδικαστή – που διέσχισαν τον ποταμό Έβρο που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία βρέθηκαν νεκροί, σημειώνει η Monde και συνεχίζει:
Λίγες ώρες μετά από αυτή την πληροφορία, φήμες που ξέσπασαν και τροφοδοτήθηκαν από ακροδεξιά δίκτυα κυκλόφορησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνέδεσαν το ξέσπασμα των πυρκαγιών με τους μετανάστες που περνούν τα σύνορα του Έβρου για μια καλυτερη ζωή.
Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στο βίντεο που αναρτήθηκε με τον άνδρα που έπιασε και κλείδωσε σε ένα τρέιλερ μετανάστες που βρήκε στην περιοχή, κατηγορώντας τους για εμπρησμούς.
Ακολουθεί βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook: «Φόρτωσα 25 κομμάτια», ακούγεται να λέει περήφανα. «Θα μας κάψουν! (…) Οργανωθείτε για να τους μαζέψουμε!», προσθέτει.
Κάτω από τη δημοσίευση, ένας χρήστης σχολιάζει: «Πέτα τους στη φωτιά!».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αντέδρασε λέγοντας : «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, προικισμένο με στέρεα δημοκρατικά επιτεύγματα και ανθρωπιστική παράδοση».
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για απαγωγές με ρατσιστικό κίνητρο που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων. Οι δεκατρείς αιτούντες άσυλο, Σύροι και Πακιστανοί, κρατούνται επίσης, κατηγορούμενοι ότι εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος και ότι έβαλαν άθελά τους τις πυρκαγιές.
Από την Τρίτη, αρκετές ομάδες ανδρών, κυνηγών, ψαράδων από την παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, οργανώνονται για να περιπολούν και να καθαρίσουν όσους αποκαλούν «παράνομους», συνεχίζει η Le Monde.
Σε ένα βίντεο, που μεταδόθηκε από τoν λογαρισμό του The Press Project, ένας άνδρας με στρατιωτική περιβολή απευθύνεται στο πλήθος: «Ξεκινήστε να περιπολείτε, λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε… Αλλά παρακαλώ, χωρίς όπλα, χωρίς μαχαίρια πάνω σας, θα έχετε προβλήματα! Οι αρχές δεν μας αφήνουν, ακόμα κι αν αντιμετωπίσουμε έναν υβριδικό πόλεμο!», ακούγεται να λέει.
Ο Θανάσης Μανάνας, ένας δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο, το επιβεβαιώνει. «Γύρω από την Αλεξανδρούπολη οργανώνονται πολιτικές περιπολίες για να πιάσουν μετανάστες (…). Ανταλλάσσουν μηνύματα σε ομάδες Viber ή WhatsApp και καλούν ξεκάθαρα σε βίαιες πράξεις. Δεν συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις, αλλά μαζεύονται αρκετές εκατοντάδες άτομα και το κλίμα είναι τρομακτικό!», εκμυστηρεύεται ο νεαρός στη Le Monde.
Τα καλέσματα μίσους όμως γίνονται και από ακροδεξιούς βουλευτές ιδιαίτερα εκείνους του μικρού κόμματος Ελληνική Λύση, που κέρδισε 8,8% στον Έβρο στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, αναφέρει το γαλλικό μέσο.
Ο Παράσχου Παπαδάκης, δικηγόρος με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη και μέλος αυτού του κόμματος, είναι γνωστός στην περιοχή: «Έχω σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που ενοχλούν το έργο των πιλότων [των canadairs] . Πρέπει να αναλάβουμε δράση!
(…) Έχουμε πόλεμο, κύριοι! », έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.
Ο βουλευτής απευθύνεται στα μέλη του Δέλτα Αινισίου (σύλλογος ιδιοκτητών καλυβιών στην περιοχή του Δέλτα Έβρου), οι οποίοι στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου 2020 είχαν συνεργαστεί με την αστυνομία και τον στρατό για να αποτρέψουν τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών, που πήραν τον δρόμο προς την Ευρώπη.
Τον Φεβρουάριο του 2020, στο χωριό Πόρος, ο δήμαρχος Αθανάσιος Πεμούσης μας είπε – γράφει η Monde – ότι η «επίδειξη δύναμης» των αγροτών που είχαν διασχίσει τον Έβρο με τρακτέρ ήταν αποτελεσματική. Σήμερα, μας διαβεβαιώνει ότι «οι περιπολίες δεν γίνονται πλέον αλλά ότι οι αφίξεις μεταναστών έχουν ξαναρχίσει με νέο σθένος». «Δυστυχώς, τίποτα δεν σταματάει τους λαθρέμπορους και τους μετανάστες, ούτε καν οι φωτιές!».
«Δεν τιμωρείται κανείς»
Η Λένα Καραμανίδου, ερευνήτρια με ειδίκευση στο μεταναστευτικό, πιστεύει ότι «οι πυρκαγιές έχουν εργαλειοποιηθεί από αυτές τις ακροδεξιές ομάδες, αλλά τα φαινόμενα βίας και το κυνήγι μεταναστών δεν είναι φαινόμενο καινούργιο».
Το 2020, όταν ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να αφήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη, «αυτοί οι άντρες παρουσιάστηκαν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως ήρωες που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ακόμα και από πολιτικούς…», καταλήγει η κ. Καραμανίδου.
Πηγή:ieidiseis.gr