Ηταν Ιούνιος του 1891 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου και εκατόν τριάντα χρόνια μετά μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία επιχειρεί να θυμίσει τη λειτουργία αυτής της γραμμής με τη διοργάνωση σειράς δράσεων στους σταθμούς μέσω των οποίων ο συρμός διέρχεται έως σήμερα.
Πρόκειται για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, περφόρμανς, εικαστικές εγκαταστάσεις και συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου, την ίδια ώρα, σε εννέα πόλεις με σιδηροδρομικούς σταθμούς της γραμμής όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια, η Νάουσα, η Σκύδρα, η Έδεσσα, το Αμύνταιο, το Μεσονήσιον (Φλώρινα) και το Μοναστήρι (Bitola).
Εμπνευστής της δράσης υπό τον τίτλο «Salonique à Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης)», που αναδεικνύει το πώς οι σιδηροδρομικές γραμμές ενώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς, αλλά και το ότι στο σύγχρονο περιβάλλον ο σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει μοχλό αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, είναι ο δικηγόρος της Βέροιας και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, που υπενθυμίζει ότι το 2021 έχει ανακηρυχθεί από την Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου.
«Το παιδικό άκουσμα του σφυρίγματος των τρένων έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να μεταγραφεί σε ένα βιβλίο. Αυτό να γεννήσει μια ιδέα και εκείνη μια δράση» ομολογεί ο ίδιος στην ΑΥΓΗ και θυμάται ότι τα τρένα υπήρξαν η αφορμή για την πρώτη έξοδο από το σπίτι και τη γειτονιά του. «Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που έχουμε απαξιώσει» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «πρόκειται για μια προσωπική ιστορία και από πολλές απόψεις συναισθηματική. Όταν στα φοιτητικά μου χρόνια προκύπτει η έρευνα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα τρένα αποκτούν έναν πολύ συμβολικό ρόλο για την εξόντωση. Έτσι συνδέθηκα απολύτως με τους σταθμούς και τα τρένα. Στο βιβλίο μου ‘Οι σκιές της πόλης’ αυτό ήταν κάτι που επεξεργάστηκα υπαινικτικά. Μέσα από την ιδέα και δράση που επεξεργαζόμαστε από τον Νοέμβριο του 2020 αναδεικνύεται η σημασία του σιδηροδρόμου και των σταθμών, από όποια άποψη και να το δει κανείς, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτισμική».
Η αυριανή δράση ξεκινά από τη Βέροια και είναι βασισμένη στο έργο του Γ. Λιόλιου «Έρημος σταθμός» με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Αργέντζη, ενώ όλες οι δράσεις θα κινηματογραφηθούν, θα ψηφιοποιηθούν και θα συνθέσουν μια ενιαία ταινία ωριαίας διάρκειας.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα πραγματοποιηθεί, από τις 7 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., στο Νέο Μουσείο των Αιγών, η ημερίδα «Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου: Μνήμη, μνημεία και αειφορία», στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα επανάχρησης του συγκεκριμένου δικτύου στο πλαίσιο της διασύνδεσης – τουριστικής ανάδειξης των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων των Αιγών, της Βέροιας, της Νάουσας, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μίεζας, με το αρχαίο γυμνάσιο, στο οποίο ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες, και της Έδεσσας, που βρίσκονται στην τροχιά του σιδηροδρόμου.
Η ημερίδα, την οποία θα συντονίσει η Αγγελική Κοτταρίδη, έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Το πρωί της Κυριακής η δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας θα πραγματοποιήσει ένα διηγηματικό εργαστήριο με παιδιά.
Στις 30 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης έκθεση με φωτογραφικά τεκμήρια από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» της Θεσσαλονίκης για τους σταθμούς και τους σιδηροδρόμους. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Γ. Λιόλιου «Σιδηρόδρομος – Σφυρίζοντας στην πεδιάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θίνες.
+ There are no comments
Add yours