Με συγκινητική ανταπόκριση, σε ένα κατάμεστο προαύλιο, στο σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, δόθηκε η πρεμιέρα της παράστασης του έργου του Άγγελου Ανδρεόπουλου «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ… Ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, με τον Γιώργη Κοντοπόδη – στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά –  να ερμηνεύει με πάθος και ευαισθησία, με φυσικό σκηνικό τα σκαλιά που περπάτησε και την αυλή που δημιούργησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς αλλά και την «Αναπαυομένη», ένα από τα τελευταία του αριστουργήματα, δημιουργώντας στο κοινό μοναδικές στιγμές συγκίνησης, το οποίο στο τέλος της παράστασης ξέσπασε σε χειροκροτήματα, επιβραβεύοντας την προσπάθεια όλων των συντελεστών. Ζήτησε δε να επαναληφθεί η παράσταση στην Τήνο, πράγμα που υποσχέθηκαν οι συντελεστές της παράστασης.

Στην πρεμιέρα έδωσαν το «παρών» η Δημοτική Αρχή αλλά και ιθύνοντες του Πνευματικού Κέντρου «Πάνορμος» καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ορθόδοξης και καθολικής, και του τοπικού Τύπου.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα  στην Αθήνα, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στις 18.45, στο θέατρο Αλκμήνη (σκηνή Secret Room) και θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 18:45 και Πέμπτη στις 21:15 έως τις 12 Ιανουαρίου 2023. 

«ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ…ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ»

Λίγα λόγια για το έργο 

Πρόκειται για τον τρίτο μονόλογο, που ερμηνεύει ο Γιώργης Κοντοπόδης. Μετά την ιστορία του Τζόν Κέισι («Και τα αγόρια κλαίνε») και του Άρνυ («Ξέρεις τι σημαίνει Α.Ρ.Ν.Υ.;»), ο αγαπημένος ηθοποιός θα ερμηνεύσει έναν μονόλογο για τον σπουδαίο Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας από την περίοδο που είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας και μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή, την ευλογημένη Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον «τυπικό» πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, μα πιο πολύ την έμπνευση, τη μανία δημιουργίας… για να φτάσουμε μέχρι τα σημαντικά έργα του, τα όνειρα, τους εφιάλτες του και να καταλήξουμε στο τελικό ερώτημα: τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Μέσα από το δωμάτιο του Γιαννούλη Χαλεπά στο ψυχιατρείο, ταξιδεύουμε σε όλη του τη ζωή και τους σημαντικούς σταθμούς της. Παρά ταύτα, το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής – βιογραφία, αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη… (Φλέρυ Νταντωνάκη, Βικέντιος Βαν Γκόγκ, Γεώργιος Βιζυηνός…).

Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρίζοντας όλα τα

«θα μπορούσε» της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά, αν επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Τη μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στη σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμο προς το πρόσωπο ενός

«σαλού» , για να καταλήξουμε… πού αλλού… στην εξύψωση! Την ανάσταση, την αναγέννηση! Ένας άνθρωπος που από τα όρια του «τετέλεσται»  καταλήγει, την ώρα που πρέπει, στο.. «άρχεται… ξεκινάει». 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Μουσική: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Φωτογραφίες – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Φάκου

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος:

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, 11854,  Κάτω Πετράλωνα)

Σκηνή Secret Room

Tηλ. θεάτρου: 210 3428650

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη στις 18:45, Πέμπτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων

14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, Α.Μ.Ε.Α., ανέργων, group), 5 ευρώ (ατέλεια ηθοποιών – σπουδαστών)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

(Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, τηλ.: 210 7234567)

Πληροφορίες  – κρατήσεις θέσεων:                     

Στο ταμείο του θεάτρου Αλκμήνη (τηλ.: 210 3428650)

(ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 – 22:30, Σαββατοκύριακο 17:00 – 22:00)

Πρόσβαση στο θέατρο:

Στάση Μετρό Κεραμεικός, Τρόλεϊ στάση Καμπά, ΟΑΣΑ 049, 815, 838, 914, Γ18 στάση Καμπά

About Post Author

You May Also Like

More From Author