Ένα θεατρικό έργο – φόρος τιμής στον Χιλιανό συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Λούις Σεπούλβεδα, στη Μάνα Γη, στους ιθαγενείς όλου του κόσμου που ξεριζώνονται, σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης

Την παράσταση προλογίζει ο Χιλιανός Joaquin O’Ryan

Είσοδος Ελεύθερη

H θεατρική παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», του Λούις Σεπούλβεδα σε σκηνοθεσία και διασκευή Κώστα Γάκη μας μιλά για τα αρχαία δάση του πλανήτη!

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε.

«Η παράστασή μας υποστηρίζει αυτό τον αγώνα και μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου», αναφέρουν οι συντελεστές.

Στη θεατρική διασκευή του έργου λοιπόν μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.

Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική και τρυφερή σχέση με τη φύση.

* Ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα (4 Οκτωβρίου 1949 – 16 Απριλίου 2020) ήταν συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών

Πρωτογιορτάστηκε στις 22 Ιουνίου 2017 με πρωτοβουλία της «Συνεργασίας για τα Τροπικά Δάση» («Rainforest Partnership») ως μια συνεργατική προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της δράσης σχετικά με την προστασία των τροπικών δασών του κόσμου. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου.

Η Rainforest Partnership είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπικό οργάνωση με έδρα το Όστιν του Τέξας, που είναι επικεντρωμένη στην προστασία και την αναγέννηση των τροπικών δασών μέσω κοινοτικών έργων στο Αμαζόνιο. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού την 1η Ιουνίου 2017 με απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οργάνωση θεώρησε υποχρέωσή της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το ρόλο των τροπικών δασών στη σταθεροποίηση του μεταβαλλόμενου κλίματος.

Το τροπικό δάσος (κοινώς ζούγκλα) είναι μια δασική έκταση αποτελούμενη από ψηλά, πλατύφυλλα, αειθαλή δέντρα, που απαντάται συνήθως στις υγρές περιοχές γύρω σπό τον Ισημερινό και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και για το γλυκό νερό που πίνουμε. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιούν τα κλιματικά πρότυπα και φιλοξενούν τα μισά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου.

Ωστόσο, κάθε λεπτό, χάνονται εκτάσεις τροπικών δασών που ισοδυναμούν με 40 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα του πλανήτη Γη και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το ένα τρίτο.

Σύμφωνα με την Rainforest Partnership, «η Παγκόσμια Ημέρα για τα Τροπικά Δάση είναι μια ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτό το πολύτιμο φυσικό πόρο και να αναλάβουμε δράση για τη διαφύλαξή του. Το δίκτυο των συνεργαζόμενων οργανισμών που καλύπτουν δέκα διαφορετικές χώρες από πέντε διαφορετικές ηπείρους είναι ο καταλύτης για την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο για τα τροπικά δάση τα επόμενα χρόνια».

Τα τροπικά δάση φιλοξενούν περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο από όλα τα άλλα βιοσυστήματα. Περίπου το 80 τοις εκατό(%) των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος. Οι φυλλώδης κορυφές των ψηλών δέντρων – επέκταση γύρω στα 50 με 85 μέτρα πάνω από το δάπεδο του δάσους – αποτελεί το υποόροφο.

Η οργανική ύλη που πέφτει στο δάπεδο δάσος αποσυντίθεται γρήγορα. Τα τροπικά δάση εν μέρει χαρακτηρίζονται από υψηλή βροχόπτωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε φτωχά εδάφη, λόγω έκπλυσης των διαλυτών θρεπτικών ουσιών. Σε γενικές γραμμές τα εδάφη των τροπικών δασών έχουν ταξινομηθεί ως “Oxisols”, τα οποία κάθε χρόνο εμπλουτίζονται με εύφορη λάσπη.

Τα τροπικά δάση έχουν υποβληθεί σε βαριά υλοτομία και γεωργική κάθαρση σε όλο το 20ο αιώνα, και οι περιοχές που καλύπτονται από τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο έχουν ραγδαία συρρίκνωση. “

About Post Author

You May Also Like

More From Author