Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες, κι αυτό αποδεικνύεται και από μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η οποία πως σχεδόν το 85% των περιοχών κολύμβησης της Ευρώπης κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το CNN Travel, η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης παρακολούθησε σχεδόν 22.000 εσωτερικά και παράκτια σημεία κολύμβησης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχώρησε από την ΕΕ, απουσίαζε για πρώτη φορά από την έκθεση.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών της Achensee στο Τιρόλο και της Weissensee στην Καρινθία, με σμαραγδένιο χρώμα, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται άριστα.

Ακριβώς πίσω της στην κορυφή του πίνακα κατάταξης βρίσκονται τέσσερις αγαπημένες μεσογειακές περιοχές για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες στις οποίες περισσότερες από εννέα στις 10 τοποθεσίες πήραν τον καλύτερο βαθμό.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη θέση 10, με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

Το τουριστικό hotspot Γαλλία βρίσκεται πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5% – σε αρκετή απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με 60,2%.

Η αξιολόγηση καταρτίστηκε από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από λύματα και κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια, τα νερά κρίθηκαν ως «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «κακά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κολύμπι σε νερά που έχουν χαρακτηριστεί ως κακά μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια -, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν στομαχόπονο ή διάρροια σε περίπτωση που καταπιούν το νερό.

Στη Γαλλία υπήρχαν συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που κατατάχθηκαν σε «κακή κατάσταση», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης κολυμβητικής περιόδου, με τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που κατατάσσονται ως «κακές» για πέντε συνεχόμενα έτη πρέπει να κλείσουν οριστικά – αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στις Κάτω Χώρες.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, η οποία εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των άριστων περιοχών να αυξάνεται συνεχώς από τότε. Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή, με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των περιοχών που αξιολογήθηκαν.

About Post Author

You May Also Like

More From Author