Ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως, η TUI, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνολικού προσωπικού του, καθώς η πανδημία του κορονοϊού τον έχει αναγκάσει να αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα ο τζίρος του να υποστεί απώλειες 813 εκατομμυρίων ευρώ (882 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τα καθαρά κέρδη να είναι μειωμένα κατά 512 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Επιθυμούμε να περιορίσουμε τα διοικητικά μας έξοδα κατά 30%, στο σύνολο του ομίλου», με «επιπτώσεις για περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είτε δεν θα συμπληρωθούν είτε θα καταργηθούν», επεσήμανε η εταιρεία.
Στην TUI εργάζονται περίπου 70.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και περίπου 60.000 τους πιο ήσυχους μήνες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό του, ο ταξιδιωτικός όμιλος χρησιμοποιεί από το απόθεμά του 250 εκατομμύρια ευρώ (271 εκατομμύρια δολάρια) το μήνα.
Παρά το γεγονός ότι έχει μειώσει το κόστος της κατά 70%, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει μηνιαία έξοδα 230 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Φρίντριχ Τζούσεν σε δημοσιογράφους.
«Πρέπει να αλλάξουμε την TUI – να την κάνουμε πιο λιτή, γρηγορότερη και λιγότερο δαπανηρή σε κεφάλαια», τόνισε ο Τζούσεν, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες της εταιρείας θα συμμετέχουν επίσης σε μέτρα μείωσης του κόστους, χωρίς να δώσει ωστόσο λεπτομέρειες.
Καθώς από τον Μάρτιο έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητές του, ο όμιλος έλαβε τον Απρίλιο ένα έκτακτο δάνειο, με εγγύηση του γερμανικού κράτους, ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.
Εκμεταλλεύθηκε επίσης το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου το Βερολίνο, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια «χωρίς όριο», με εγγύηση του δημοσίου, που ωστόσο, «πρέπει να αποπληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, στα μέσα του 2022», όπως επεσήμανε η TUI.
Για τον λόγο αυτό, «ο όμιλος πλέον εφαρμόζει» ένα «συνολικό πρόγραμμα» με «σημαντικές μειώσεις δαπανών», ώστε «να μπορέσει να συνεχίσει» τις δραστηριότητές του, ακόμη και σε «μια εύθραυστη αγορά», σχολίασε ο Τζούσεν, που πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν» και «η Ευρώπη ανοίγει πλέον σταδιακά». Εκτίμησε μάλιστα ότι «είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές», με την εφαρμογή «ξεκάθαρων και υπεύθυνων κανόνων», κυρίως υγιεινής.
Η εταιρεία, είπε, είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης και εκτίμησε ότι θα υπάρξει καλοκαιρινή περίοδος διακοπών φέτος, που είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο γιατί θα ξεκινήσει αργότερα. Ανέφερε ακόμη ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι ήδη αυξημένες, σε σύγκριση με το πού συνήθως βρίσκονται αυτή τη στιγμή του έτους.
Με πληροφορίες από το Reuters
+ There are no comments
Add yours