Γιατί πρέπει να βγάλετε το laptop από την τσάντα στον έλεγχο του αεροδρομίου;

Όποιος έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο ξέρει ότι τα αεροδρόμια μπορούν να γίνουν πολύ αγχωτικά. Ακόμα και εάν κάποιος έχει τηρήσει πιστά όλες τις οδηγίες για τα υγρά που επιτρέπεται να έχει μέσα στη χειραποσκευή του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει τον έλεγχο ασφαλείας τόσο εύκολα.

Την ώρα που πιθανότατα βιάζεται να προλάβει την πτήση, θα ακούσει τη φράση: Οι φορητοί υπολογιστές έξω από τις τσάντες, παρακαλώ.

Τι σχέση όμως έχει ένα laptop με την ασφάλεια του αεροπλάνου;

Όπως σημειώνει το CNN, όλα ξεκινούν από την ημέρα που άλλαξε για πάντα τα αεροπορικά ταξίδια.

Οι διαδικασίες ασφάλειας στα αεροδρόμια όλου του κόσμου άλλαξαν δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη. Στις ΗΠΑ, η ευθύνη του ελέγχου πέρασε από υπαλλήλους εταιρειών security που πληρώνονταν με τον κατώτατο μισθό στο υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας του σχετικού ομοσπονδιακού προγράμματος. Πλέον, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί όπλο, κατάσχεται.

Έτσι, σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες καλούνται να αφαιρέσουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα πανωφόρια τους. Επίσης, πρέπει να βγάλουν από τις τσάντες τους τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, υγρά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Αυτό κράτησε αρκετά χρόνια. Τελικά, αναπτύχθηκαν πιο προηγμένες μέθοδοι ελέγχου για τον αποτελεσματικό εντοπισμό ορισμένων απειλών. Σήμερα, ορισμένες χώρες δεν απαιτούν από τους ταξιδιώτες να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους όταν περνούν από τον έλεγχο.

Όμως οι φορητοί υπολογιστές πρέπει να βγαίνουν από τις τσάντες, και αυτό γιατί η μπαταρία και άλλα μηχανικά εξαρτήματά τους έχουν τόσο πυκνή σύσταση ώστε δεν μπορούν να τα διαπεράσουν οι ακτίνες Χ των μηχανημάτων του αεροδρομίου, ειδικά εάν αυτά είναι παλιά.

Έτσι, εάν ένας ταξιδιώτης κρατά ένα laptop μέσα στην τσάντα του, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να δουν εάν από κάτω κρύβεται κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσουν να ανοιχτεί η τσάντα, κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν ζητούν απλά να βγει ο φορητός υπολογιστής από την τσάντα, αλλά και να ενεργοποιηθεί, ώστε να διαπιστώσουν ότι είναι ένας πραγματικός υπολογιστής που λειτουργεί.

Πάντως, ορισμένα αεροδρόμια έχουν αναβαθμίσει τα μηχανήματά τους με τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να περνούν τις αποσκευές τους από τον έλεγχο χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους.

Πηγή:moneyreview.gr

About Post Author