Νυχτολούλουδο και ποπκορν: Τα θερινά σινεμά άνοιξαν και γεμίζουν τις νύχτες μας με αναμνήσεις

Αλέξανδρος Γαστεράτος

CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Τα θερινά σινεμά δεν είναι απλά επιχειρήσεις στον χώρο του πολιτισμού…

Είναι αναμνήσεις. Κάτι μαγικό συμβαίνει ανάμεσα στο πανί και στον κόσμο κάθε καλοκαίρι –θα έλεγε κάποιος ότι δημιουργείται μια σχέση.

Πολλές γειτονιές έχουν το δικό τους θερινό σινεμά αλλά φυσικά υπάρχουν και κάποια που είναι πιο χαρακτηριστικά, τρία εκ των οποίων επισκεφτήκαμε.

Οι άνθρωποί τους μάς μίλησαν για το πώς επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους σε σχέση με τις κλειστές αίθουσες, τις αυξήσεις λόγω των ανατιμήσεων αλλά και τις πλατφόρμες ταινιών, που με μια μικρή συνδρομή έχει κανείς στην οθόνη του χιλιάδες επιλογές.

Θησείον

Όταν ανοίγουν τις πόρτες τους τα θερινά σινεμά δεν ανοίγει απλώς ακόμα μία επιλογή για έξοδο, αλλά ένα «must» για το καλοκαίρι.

Βρεθήκαμε στο θρυλικό «ΘΗΣΕΙΟΝ» που βρίσκεται σε έναν από τους πιο γραφικούς πεζόδρομους της Ελλάδας, στην Αποστόλου Παύλου.

Η τοποθεσία είναι εκπληκτική -άλλωστε ποιος έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταινία με φόντο τον φωτισμένο Παρθενώνα;

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ίσως το πιο γνωστό θερινό σινεμά της πόλης, δεν έμεινε ανεπηρέαστο από την πανδημία και την ακρίβεια.

Ο κ. Μιχάλης Μανιάκης είναι συνιδιοκτήτης του «Θησείον» και χειριστής της μηχανής προβολής.

Όπως σημειώνει:

«Στα εισιτήρια έχουμε μια μικρή αύξηση, δηλαδή από 8 πήγε στα 8,5 ευρώ με μειωμένο εισητήριο τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη που είναι στα 6,5 ευρώ».

Επίσης προσθέτει ότι:

«Το μεγάλο αγκάθι φέτος είναι η αύξηση των τιμών σε ρεύμα, σε προϊόντα, σε υπηρεσίες, το οποίο μας ανάγκασε κι εμάς μετά από 10 χρόνια σταθερής τιμής να αυξήσουμε κατά 50 λεπτά το εισιτήριο. Μέχρι στιγμής, ο κόσμος δεν έχει εκφράσει κάποιο παράπονο γι’ αυτή τη διαφοροποίηση και ελπίζουμε για το καλύτερο».

Το θερινό σινεμά πήρε φέτος μια «ανάσα», αφού τα προηγούμενα δύο χρόνια τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά λόγω του Covid.

«Αυτό που έχει αλλάξει φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι αρχικά το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα μέτρα που υπήρχαν και πέρσι και πρόπερσι με τον περιορισμό στις θέσεις. Φέτος έχουμε 100% πληρότητα. Δεν υπάρχουν μάσκες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και να βλέπει την ταινία άνετα», υπογραμμίζει ο κ. Μανιάκης.

Τους θερινούς μήνες, οι ταινίες ανανεώνονται τυπικά κάθε Πέμπτη, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες.

Αργότερα, προς τα μέσα του Σεπτεμβρίου, καθώς και το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη που το σινεμά παραμένει ανοιχτό, αναλόγως την κίνηση μπορεί να γίνονται και δύο αλλαγές μέσα στην εβδομάδα.

Επιμένοντας στην κίνηση, ο κ. Μανιάκης μας λέει ότι αισθάνεται πιο αισιόδοξος για φέτος σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, αφού πιστεύει ότι η προσέλευση τόσο Αθηναίων όσο και τουριστών θα είναι μεγαλύτερη.

Τιμές

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 6,50€

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8,50€

Διεύθυνση

Αποστόλου Παύλου 7, Αθήνα

Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά «Θησείον» μπορείτε να το βλέπετε στο επίσημο site https://cine-thisio.gr/el/

RIVIERA

Σε ένα στενάκι των Εξαρχείων, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, βρίσκεται από το 1969 ο θερινός κινηματογράφος «Riviera».

Το σινεμά είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο, ακίνητο μνημείο και ιστορικός τόπος.

Το ιστορικό για την περιοχή θερινό σινεμά, διαχειρίζεται μαζί με το ΒΟΞ αλλά και την Αθηναία στο Κολωνάκι, η Πέγκυ Ρίγκα.

«Παίζουμε επιλεγμένες πρώτες προβολές και κάποιες παλιές επανεκδόσεις. Τώρα ξεκινήσαμε με την ταινία “Τα μαγνητικά πεδία” του Γ. Γούση, η οποία πάει πάρα πολύ καλά. Φανταστείτε από την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε με sold out. Την αγαπάει πολύ ο κόσμος», μας λέει στην κουβέντα μας έξω από το σινεμά, την ώρα που μέσα προβάλλεται η ταινία που έχει εγείρει ομολογουμένως μεγάλη συζήτηση.

Ακόμα επισημαίνει ότι είναι ο τρίτος χρόνος που το κοινό έχει στραφεί περισσότερο στα θερινά σινεμά, σε αντίθεση με τα χειμερινά.

Αυτό, αφενός διότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οι χειμερινές αίθουσες ήταν κλειστές αλλά αφετέρου, όπως επισημαίνει η κ. Ρίγκα:

«Από τη μία ο κόσμος, με την καραντίνα, έμαθε τον χειμώνα να μένει μέσα, ενώ έμαθε ακόμα να είναι μέρος της καθημερινότητας του η πλατφόρμα. Πλέον ο λογαριασμός της πλατφόρμας μπαίνει μαζί με τα πάγια έξοδα, είναι και πολύ μικρή η συνδρομή -ας μη κρυβόμαστε- και έτσι έχασε την επαφή του με τη μεγάλη οθόνη», τονίζει.

Επιπροσθέτως σημειώνει ότι ένα κοινό ηλικιακά μεγαλύτερο φοβήθηκε ίσως να πάει στον κλειστό χώρο του σινεμά.

Παρ’ όλα αυτά, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι πλατφόρμες έχουν επηρεάσει την επισκεψιμότητα στα θερινά σινεμά, απαντά:

«Οι πλατφόρμες δεν θεωρώ ότι έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τις θερινές προβολές γιατί το θερινό σινεμά είναι μια πιο ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρείται έξοδος, δεν πάει κάποιος αποκλειστικά για την ταινία. Ο κόσμος το βλέπει περισσότερο σαν έξοδο. Να πιει την μπύρα του, να φάει κάτι, να καπνίσει το τσιγάρο του».

Όπως λέει στην Αθήνα, υπάρχουν πολλά καλά θερινά σινεμά, που οι συνθήκες προβολής πλησιάζουν πολύ εκείνες μιας κλειστής αίθουσας.

Φυσικά, δεν είναι εφικτό η εμπειρία θέασης να είναι η ίδια, αφού τα θερινά σινεμά έχουν να αντιμετωπίσουν τους εξωτερικούς θορύβους της πόλης και τη φωτορύπανση.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ταινιών στη Ριβιέρα, δεν υπάρχει περιοδικότητα στις ταινίες που παίζονται.

«Φτιάχνω ένα χαλαρό σκελετό στο πρόγραμμα. Δεν κλείνω πακέτα ταινιών, δηλαδή για να παίξω 1-2 καλές ταινίες, θα πρέπει να πάρω και 3-4 άλλες που είναι λιγότερο καλές. Κλείνω από την αρχή κάποιες ταινίες που με ενδιαφέρουν και από εκεί και πέρα, για τα “Μαγνητικά Πεδία” ας πούμε είχα αφήσει ελεύθερη την επόμενη εβδομάδα αυτή που έχω ξεκινήσει τώρα και πάει πολύ καλά. Φανταστείτε να είχα μια άλλη ταινία και να αναγκαζόμουν να κατεβάσω. Οπότε λειτουργώ σε αυτή τη λογική», αναφέρει η κ. Ρίγκα.

Συνήθως όμως, η εναλλαγή γίνεται ανά 1-2 εβδομάδες «και αν δούμε ότι κάποια ταινία τη ζητάει ακόμα ο κόσμος επανέρχεται στο σινεμά σε διαφορετικές ώρες», μας λέει.

Τέλος σε σχέση με το εισιτήριο, η Ριβιέρα προτίμησε να απορροφήσει τις αυξήσεις σε ρεύμα, αναλώσιμα και προμήθειες, χωρίς να μετακυλήσει το κόστος στην τιμή του εισιτηρίου, «ελπίζω να με δικαιώσει αυτή η επιλογή», σημειώνει η κ. Ρίγκα.

Τιμές

Γενική είσοδος: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 7€

Τετάρτη 5€

Φοιτητικό, Ανέργων, 65+ 6€

Διεύθυνση

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά «Riviera» μπορείτε να το βλέπετε στο https://summercinemas.gr καθώς επίσης και στη σελίδα της Riviera στο facebook https://www.facebook.com/riviera.athens

Δεξαμενή

Στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, το 1991 διενεργήθηκε ένα «πείραμα» το οποίο πέτυχε.

Η ταράτσα της δεξαμενής, πέρασε στα χέρια του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι με κόπο και μεράκι το μετέτρεψαν σε ένα πανέμορφο και εμβληματικό πλέον θερινό σινεμά.

Η «Δεξαμενή« παίζει επιλεγμένες ταινίες αλλά και blockbusters, παλιά και νέα.

Φέτος, άνοιξε τις πόρτες της στις 12 Μαΐου, νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές που το σινεμά άνοιγε στα τέλη του μήνα.

Οι ταινίες παραμένουν στο σινεμά 1 με 2 εβδομάδες, αναλόγως και την επισκεψιμότητα του κοινού αλλά αυτό είναι και κάτι που συναποφασίζεται με τις εταιρείες διανομής.

Το σινεμά περιμένει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που τα πράγματα ήταν δύσκολα τόσο σε σχέση με τα μέτρα κατά της Covid-19, όσο και με την προσπάθεια να τα εφαρμόσει το κοινό.

Φέτος ομολογουμένως τα πράγματα είναι λίγο πιο ελεύθερα,πράγμα το οποίο έχει βοηθήσει τόσο το σινεμά όσο και τους σινεφίλ.

Τιμές

Γενική είσοδος: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8€

Τετάρτη 5€

Φοιτητικό 5€

Διεύθυνση

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά «Δεξαμενή» μπορείτε να το βλέπετε στο https://cinedexameni.gr

ΒΟΞ

Τιμές

Γενική Είσοδος: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 7€,

Δευτέρα και Τρίτη 5€

Πέμπτη τα δύο άτομα 8€

Φοιτητικό, Ανέργων, 65+ 6€

Διεύθυνση

Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια

Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά «ΒΟΞ» μπορείτε να το βλέπετε στο https://summercinemas.gr

*Το ΒΟΞ θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 2 Ιουνίου με την ταινία 18

Αθηναία

Τιμές

Γενική είσοδος: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8€

Φοιτητικό, 65+ 6€

Διεύθυνση

Χάρητος 50, Κολωνάκι

Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά «Αθηναία» μπορείτε να το βλέπετε στο https://cineathinaia.gr

Πηγή:cnn.gr

About Post Author