18 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2023

Στο πλαίσιο του πρώτου Mobile Film Contest Ταινίες Τσέπης, πραγματοποιείται μία σειρά masterclass, επιμελημένα από τους σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες Άρτεμις Αναστασιάδου, Θανάση Νεοφώτιστο, Δημήτρη Ζάχο, Κωνσταντίνο Σαμαρά, Δάφνη Χαιρετάκη και τους Samsung Galaxy Trainers από την Samsung Electronics Hellas, Θοδωρή Πετρόπουλο και Άννι Τζήλιου . 

Συγκεκριμένα, για τέσσερα Σάββατα τα masterclass θα προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση σε όσες και όσους τα παρακολουθήσουν ώστε να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου και να την καταθέσουν στον διαγωνισμό Ταινίες Τσέπης (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Η παρακολούθηση των masterclass δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Τα masterclass πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, Στοά Κοραή), ενώ αμέσως μετά υπάρχουν διαθέσιμα και online στο cinematek.gr. 

Πρόγραμμα Masterclass: 

Το Σάββατο 18 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Άστορ το πρώτο masterclass  με ομιλητή τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο. Με τίτλο «Ένα Αεροπλάνο στην Πατησίων: ο χώρος στο Σινεμά», ο Θανάσης Νεοφώτιστος μίλησε για τον σχεδιασμό παραγωγής, αφού είναι το κλειδί ώστε να χτιστούν οι κατάλληλες συνθήκες χώρου, χρόνου και ατμόσφαιρας. Μέσα από την ανάλυση των δυο ταινιών του (Airhostess-737, Λεωφόρος Πατησίων) παρουσίασε πρακτικές προσεγγίσεις τόσο σχετικά με τον σχεδιασμό παραγωγής, όσο και με τον ήχο χώρου, το κάδρο και τη σημασία τους στη μεταφορά μιας ιστορίας στη μεγάλη οθόνη. 

Δείτε το πρώτο Masterclass εδώ:

 Masterclass #1 Θανάσης Νεοφώτιστος – Ταινίες Τσέπης

Σάββατο 25 Μαρτίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ. 

Ομιλητής: Δημήτρης Ζάχος

Θέμα: Πλάθοντας το ρόλο

Πώς προχωράμε στην επιλογή των προσώπων που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες της ταινίας μας, πώς οργανώνουμε την προετοιμασία και τις πρόβες και πώς καθοδηγούμε το γύρισμα ώστε να αποδοθεί η ιστορία μας με τρόπο αληθοφανή και πειστικό; Ο Δημήτρης Ζάχος με αφορμή την ταινία μικρού μήκους «Βούτα» (2020, 18’) θα μιλήσει για την συνεργασία του με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, με σκοπό να σχολιαστούν εκτός από την υποκριτική και άλλες βασικές επιλογές όπως η θέση της κάμερας, το φως και ο ρυθμός μιας σκηνής και να γίνει ένας διάλογος για τα εκφραστικά εργαλεία της τέχνης του κινηματογράφου.

Κλείστε θέση.

Σάββατο 1 Απριλίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ. 

Ομιλήτρια: Άρτεμις Αναστασιάδου

Θέμα: Από το σενάριο στην οθόνη

Πόσο μεταμορφώνεται η ιδέα μας από το σενάριο στην υλοποίηση; Πώς η πραγματικότητα έρχεται σε σύγκρουση με όλα αυτά που φανταστήκαμε; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε δημιουργικό έλεγχο των μέσων μας και να φτιάξουμε μια ταινία που ξεπερνά τις προσδοκίες μας; Το masterclass αυτό θα χρησιμοποιήσει αληθινά παραδείγματα από την υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους για να μοιραστεί τα πολλά λάθη και τα υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν όταν αποφασίσουμε να σκηνοθετήσουμε μια ταινία.

Σάββατο 1 Απριλίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ. 

Ομιλήτρια: Δάφνη Χαιρετάκη

Θέμα: Αγαπητό μου ημερολόγιο: Ταινίες σε πρώτο πρόσωπο

Ο François Truffaut έλεγε πως ο κινηματογράφος του μέλλοντος θα είναι απόλυτα προσωπικός. «Οι νέοι σκηνοθέτες θα εκφράζονται με το εγώ και θα μας αφηγούνται αυτά που τους συμβαίνουν: μια ερωτική ιστορία, την πολιτική τους συνειδητοποίηση, εμπειρίες από ένα ταξίδι τους (…) Οι ταινίες του αύριο θα είναι πράξεις αγάπης.»

Μακριά από τις νόρμες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, το κινηματογραφικό δοκίμιο μας επιτρέπει να βρούμε την δική μας γλώσσα, για να αφηγηθούμε και να καταγράψουμε ελεύθερα τις πιο οικείες μας μνήμες και ιστορίες. Μέσα από παραδείγματα και αποσπάσματα ταινιών, θα δούμε πως μπορούμε με μόνο μέσο το κινητό μας να δημιουργήσουμε προσωπικές εξομολογήσεις ή μυθοπλασίες, να καταγράψουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνάντησης με τους άλλους.

Σάββατο 8 Απριλίου στις 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ. 

Ομιλήτής: Κωσταντίνος Σαμαράς

Θέμα: Τι είναι μια κάμερα;

«Ο κινηματογράφος είναι μια εφεύρεση χωρίς μέλλον»: η προφητεία αυτή μπορεί να μην παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν έβγαινε από τα ίδια τα στόματα των αδερφών Λυμιέρ, των εφευρετών που οργάνωσαν την πρώτη κινηματογραφική προβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχουν περάσει 128 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το πρώτο σοκ, και πλέον ο καθένας κουβαλά μια κινηματογραφική κάμερα στην τσέπη του παντελονιού του. Άρα η προφητεία των Λυμιέρ ήταν λάθος – ή μήπως όχι; Μήπως οι κάμερες είναι παντού, αλλά δεν ξέρουμε πια τι να τις κάνουμε; Ή μήπως πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε, για να κυνηγήσουμε τις εικόνες που θα μας συγκινήσουν, που θα μας σοκάρουν, και θα μας κάνουν να δούμε αλλιώς τον κόσμο; Χρησιμοποιώντας ένα απρόσμενο πάντρεμα παραδειγμάτων και αναφορών από την ιστορία του κινηματογράφου, το masterclass μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε από το μηδέν τη σχέση μας με την κάμερα, αυτήν την ήδη παλιά αλλά ακόμα τόσο νέα εφεύρεση.

Σάββατο 8 Απριλίου στις 15.00 στον κινηματογράφο Άστορ. 

Ομιλητές: Πετρόπουλος Θοδωρής και Άννι Τζήλιου

Θέμα: Mobile Videography: Samsung Galaxy S23 Series Masterclass

Τα καλύτερα short films λένε πως προέρχονται από τις καλύτερες στιγμές μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές εμφανίζονται απροσδόκητα; Το mobile videography είναι το must των καιρών μας και τα smartphones αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία δημιουργίας.

Στο masterclass αυτό, όχι μόνο θα μάθετε την πολυπλοκότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καμερών ενός smartphone, αλλά και τις κατάλληλες ρυθμίσεις και τεχνικές για να πετύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα, αντίστοιχα μιας επαγγελματικής κάμερας. Ιδανικός συνοδοιπόρος σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι είναι η νέα σειρά smartphone Galaxy S23 της Samsung  που προσφέρει προηγμένες δυνατότητες λήψης βίντεο, κινηματογραφικών προδιαγραφών

Εμπνευσμένη από την παγκόσμια τάση της νέας εποχής για mobile videography, η νέα σειρά premium smartphones της Samsung σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου δημιουργού βίντεο – είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ερασιτέχνη. Με το σετ φακών επαγγελματικού επιπέδου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία Nightography,  η λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας γίνεται εφικτή ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Κατά τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη χρήση του smartphone ως εργαλείου κινηματογραφικής δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται από τη χρήση διαφορετικών φακών για διαφορετικά field of views, τη χρήση βέλτιστου ρυθμού εγγραφής καρέ για φωτεινότητα και λεπτομέρεια, αλλαγή εστιακού βάθους χειροκίνητα ως εφέ εισαγωγής/ εξαγωγής πλάνων, χρήση της κινηματογραφικής λειτουργίας Director’s View με προεπισκόπηση από όλες τις κάμερες σε πραγματικό χρόνο, πώς η τεχνολογία AI μπορεί να βελτιώσει τη σταθεροποίηση ενώ βρίσκεστε εν δράσει, και πολλά ακόμα. 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ | 1st Mobile Film Contest 

Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung Electronics Hellas

Διοργάνωση: Cinematek

Cinematek.gr/tainies-tsepis

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ: 

Θανάσης Νεοφώτιστος 

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του νέου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας. Οι μικρού μήκους ταινίες του, όπως η «Airhostess-737» (2022), «Λεωφόρος Πατησίων» (2018), «Route-3» (2019), «Προσευχή» (2014), κ.α., έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ Βενετίας, Σάντανς,  Λοκάρνο, Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν! Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο χρηματοδότησης για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το Αγόρι με τα γαλάζια μάτια (*aka Ο Πέτρος και ο λύκος)», την οποία οραματίζεται ως ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης! 

Δημήτρης Ζάχος 

Ο Δημήτρης Ζάχος σπούδασε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε και σχεδίασε βιντεοπροβολές σε θεατρικές παραστάσεις και video art εκθέσεις. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο “Πιγκουίνοι” κέρδισε διακρίσεις σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2020, η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βούτα» βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 43ο Φεστιβάλ της Δράμας, το Βραβείο Σεναρίου και την Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας. Το 2021 συμμετείχε στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Σεναρίου ως εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής.

Άρτεμις Αναστασιάδου 

Η Άρτεμις Αναστασιάδου είναι σκηνοθέτρια και σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στην Καλών Τεχνων του ΑΠΘ και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Η τελευταία της ταινία «Το Βανκούβερ» προβλήθηκε και τιμήθηκε με ειδικη μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2022) και απέσπασε το βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερης μικρού μήκους μυθοπλασίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία της «I am Mackenzie» (2019) κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής ως η καλύτερη μικρού μήκους του Τέξας στο SXSW 2019. Αφού πέρασε πάνω από μια δεκαετία στο μοντάζ ταινιών και ντοκιμαντέρ, από το 2017 και μετά έκανε στροφή στη διδασκαλία κινηματογράφου.

Δάφνη Χαιρετάκη 

Η Δάφνη Χαιρετάκη σπούδασε κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο του Paris 8 Saint-Denis και στο Fresnoy, studio national des arts contemporains. Οι ταινίες της, στο μεταίχμιο μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, έχουν συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια φεστιβάλ όπως τα IFF Rotterdam, Visions du réel Nyon, Hors Pistes Pompidou, Entrevues de Belfort, Festival européen du film court de Brest, Internationale Kurtzfilmtage Winterthur, κτλ. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με το σενάριο της οποίας έχει συμμετάσχει στο Oxbelly, Sundance Screenwriter’s Lab, στο LIM Less is More, στο Crossroads Co-production Forum του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και στο πρόγραμμα Emergence για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες στην Γαλλία.

Κωνσταντίνος Σαμαράς

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Νομική του ΑΠΘ και στη συνέχεια σπούδασε Κινηματογράφο στο Παρίσι, όπου έζησε και εργάστηκε για μερικά χρόνια. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε διάφορες ταινίες, μεταξύ των οποίων των Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μπενουά Ζακό, Πάνου Κούτρα. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος, προγραμματιστής φεστιβάλ, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης βίντεο κλιπ και διαφημιστικών. Σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «Gloria», «Το κόκκινο αδιάβροχο», «Τα ήσυχα βράδια», «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις». Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Μαγικό δέρμα» συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου, ενώ η πρωταγωνίστρια Ανθή Ευστρατιάδου, απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στις Νύχτες Πρεμιέρας. Βρίσκεται στην προετοιμασία της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο με θέμα “ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ”.  Οι ταινίες θα γυριστούν με αποκλειστική χρήση κινητού τηλεφώνου σε οριζόντιο format, με διάρκεια 2 – 6 λεπτά, χωρίς χρήση μουσικής (αν δεν προκύπτει κατά τη διάρκεια της λήψης), και με άξονα το θέμα μπορούν να είναι μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ή οπτικό δοκίμιο. Η προθεσμία υποβολής των ταινιών λήγει στις 30 Απριλίου 2023, όπου και θα επιλεγούν 10 φιναλίστ ταινίες που στην συνέχεια θα προβληθούν ελεύθερα online, ώστε να ψηφιστούν από το κοινό και να διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού – Samsung που θα συνοδεύεται από ένα κινητό Samsung Galaxy S23 Ultra και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: open call 2023

Οι Ταινίες Τσέπης πλαισιώνονται με masterclass, workshop και video tutorial επιμελημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, που θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου. 


ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ: 1st Mobile Film Contest

6.3 – 27.5.23

Χορηγός Βραβείου Κοινού: Samsung

Διοργάνωση: Cinematek

Cinematek.gr/tainies-tsepis

Υπεύθυνη Eπικοινωνίας 

& Γραφείου Τύπου: 

Κατερίνα Π. Τριχιά – katerina.p.trichia@gmail.com 

About Post Author

You May Also Like

More From Author