Ταινίες επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας δεκαετίας

Από Σταυρούλα Χαριτίδου

Πηγή εικόνας: indiewire.com

Επέλεξα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας με αφορμή τα εξωπραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Κάποιες καταστάσεις είναι βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Θα μπορούσα να πω πολλά… Ωστόσο, εδώ μοιράζομαι την αγάπη μου για το σινεμά και προτείνω ταινίες που πιστεύω ότι αξίζουν το χρόνο σου. Παρακάτω θα βρεις 10+1 ταινίες επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας δεκαετίας που αξίζει να δεις.

1. Life (2017)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: rottentomatoes.com

Στην ταινία ”Life” παρακολουθούμε μια ομάδα αστροναυτών, η οποία ανακαλύπτει μια μορφή ζωής από τον Άρη. Είναι ένα μικρό πλάσμα, το οποίο ονομάζουν Calvin και το παρατηρούν. Ενθουσιασμένοι στην αρχή, δεν έχουν ιδέα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το Calvin αναπτύσσεται και μεγαλώνει γρήγορα και είναι πανέξυπνο. Τόσο έξυπνο, που αποτελεί απειλή για το ανθρώπινο είδος. Με πρωταγωνιστές τον Jake Gyllenhaal και τον Ryan Gosling, είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με πολύ καλό σενάριο και ωραίες ανατροπές που αξίζει να δεις.

2. Arrival (2016)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: indiewire.com

Την ταινία επιστημονικής φαντασίας ”Arrival” την είδα σε κινηματογραφική αίθουσα και θυμάμαι δύο πράγματα: ότι δεν μπορούσα να ξεκολλήσω τα μάτια μου από την οθόνη και πόσο πολύ μου άρεσε το τέλος. Μέχρι τα τελευταία 5 λεπτά, δεν ήξερα ακριβώς τι συμβαίνει και αυτό ήταν μαγικό. Η Louise (Amy Adams) είναι γλωσσολόγος και μαζί με τον φυσικό Ian (Jeremy Renner) έχουν επιλεχθεί από τον Αμερικανικό στρατό για να επικοινωνήσουν με εξωγήινα όντα που έφτασαν στη Γη. Η Louise προσπαθεί να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας, μιας και αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, ώστε να μάθει τις προθέσεις τους. Πιστεύω πως θα σε εκπλήξει ευχάριστα, επειδή διαφέρει από τη μάζα των sci-fi ταινιών.

3. Annihilation (2018)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: rottentomatoes.com

Η Lena (Natalie Portman) είναι βιολόγος και μαζί με άλλους επιστήμονες παίρνει μέρος σε μια μυστική αποστολή, σε ένα μυστηριώδες μέρος που το αποκαλούν ”The Shimmer”. Εκεί ανακαλύπτουν ένα σουρεαλιστικό και επικίνδυνο περιβάλλον όπου οι νόμοι της φύσης αλλάζουν συνεχώς. Όσο περισσότερο εξερευνούν το Shimmer, βιώνουν περίεργες και ανησυχητικές καταστάσεις και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους τους. Η ταινία ”Annihilation” έχει εντυπωσιακά εφέ και μια πολύ ωραία ιστορία να αφηγηθεί.

4. Snowpiercer (2013)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: imdb.com

Το ”Snowpiercer”είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που δεν έχει να κάνει με εξωγήινους και διάστημα. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, η γη έχει παγώσει και όσοι άνθρωποι έχουν απομείνει, ζουν στο ”Snowpiercer”, ένα τρένο που κάνει συνεχώς το γύρο του κόσμου. Τα βαγόνια είναι χωρισμένα με βάση τις κοινωνικές τάξεις. Μπροστά, ζουν οι πλούσιοι και δεν τους λείπει τίποτα, ίσα ίσα έχουν όλες τις πολυτέλειες και τις ανέσεις. Οι επιβάτες των πίσω βαγονιών, ζουν σε άθλιες συνθήκες και πεινούν. Ο Curtis (Chris Evans) είναι επιβάτης των πίσω βαγονιών και επαναστατεί μαζί με τους συνεπιβάτες του. Οι ισορροπίες ταράζονται και για πρώτη φορά, βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τι συμβαίνει στα υπόλοιπα βαγόνια. Μια ταίνια με πολύ καλές ερμηνείες και σενάριο, που κλείνει το μάτι στην κοινωνική ανισότητα και την επανάσταση.

5. Predestination (2014)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

Η ταινία ”Predestination” είναι ένα sci-fi θρίλερ, όπου ένας πράκτορας αποτρέπει εγκλήματα από το να συμβούν, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Αποστολή του πράκτορα είναι να βρει έναν διαβόητο βομβιστή γνωστό ως ”Fizzle Bomber”, τον οποίο προσπαθεί να πιάσει εδώ και καιρό. Κάθε φορά που ο πράκτορας ταξιδεύει στο χρόνο, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον έχουν μια σύνδεση που δεν φανταζόταν ούτε ο ίδιος. Πολύ καλό σενάριο, γεμάτο ανατροπές που σε καθηλώνουν.

6. Her (2013)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: rottentomatoes.com

Ο Theodore (Joaquin Phoenix) είναι ένας μοναχικός και εσωστρεφής συγγραφέας, παίρνει διαζύγιο και έχει πέσει σε κατάθλιψη. Η δουλειά του είναι να γράφει γράμματα πιο προσωπικού χαρακτήρα, για ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αγοράζει ένα αναβαθμισμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και επιλέγει να έχει μία γυναίκα ως ψηφιακή βοηθό, την οποία ονομάζει Samantha (Scarlett Johansson). Η Samantha μοιάζει πολύ με άνθρωπο και όσο περνάει ο καιρός, ο Theodore δένεται μαζί της και την ερωτεύεται. Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και, ενώ το 2013 ένα τέτοιο σενάριο ήταν τοποθετημένο στο λίγο πιο μακρινό μέλλον, φαίνεται να φτάνουμε στην εποχή που κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

7. Clara (2018)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: imdb.com

Την ταινία ”Clara” την αγάπησα την πρώτη φορά που την είδα και σίγουρα θέλω να την ξαναδώ. Ο Isaac είναι ένας αστρονόμος και καθηγητής πανεπιστημίου και του έχει γίνει έμμονη ιδέα να βρει σημάδια εξωγήινης ζωής στο διάστημα. Προσλαμβάνει την Clara, η οποία είναι καλλιτέχνης και τον βοηθάει να βγάλει άκρη με όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει. Οι δυο τους έρχονται όλο και πιο κοντά και ανακαλύπτουν απρόσμενα πράγματα τόσο για το διάστημα όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

8. A Quiet Place (2018)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: rogerebert.com

Η ταινία ”A Quiet Place” ανήκει (και) στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, διότι η οικογένεια Abbott ζει σε έναν κόσμο όπου όλοι πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία. Κάποια ιπτάμενα πλάσματα που δεν έχουν όραση, αλλά είναι πολύ ευαίσθητα στον ήχο, σκοτώνουν όποιον κάνει έστω και τον παραμικρό θόρυβο. Η οικογένεια επικοινωνεί στη νοηματική και έχει βρει τρόπους για να επιβιώσει. Όμως τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή όταν η πρωταγωνίστρια (Emily Blunt) μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, όπου οι πρωταγωνιστές πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί μέχρι το τέλος.

9. Ex Machina (2014)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: lwlies.com

Το ”Ex Machina” είναι και αυτό μια sci-fi ταινία με πρωταγωνίστρια την τεχνητή νοημοσύνη. O Caleb (Domhnall Gleeson) είναι προγραμματιστής και κερδίζει σε έναν διαγωνισμό στην εταιρεία που δουλεύει. Θα περάσει μια εβδομάδα στο πολυτελές, αλλά απομονωμένο σπίτι του CEO του, Nathan (Oscar Isaac). O Nathan έχει δημιουργήσει ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, την Ava. Ζητάει από τον Caleb να κάνει τα απαραίτητα τεστ για να δει αν η Ava μπορεί να θεωρηθεί άνθρωπος. Οι ανθρώπινες ιδιότητες και η ευφυΐα της Ava συναρπάζουν τον Caleb, ο οποίος ξεκινά να συνειδητοποιεί τις πραγματικές προθέσεις του Nathan.

10. Interstellar (2014)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

Η ταινία ”Interstellar” είναι αναμφισβήτητα μια κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας και δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, η έλλειψη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κίνδυνο για το ανθρώπινο είδος. Ο Cooper (Matthew McConaughey) είναι πρώην αστροναύτης και πιλότος και στρατολογείται σε μια αποστολή μαζί με άλλους αστροναύτες: την εύρεση κατοικίσιμων πλανητών. Μαζί με την Amelia (Anne Hathaway) ταξιδεύουν σε μια σκουληκότρυπα και έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και ανακαλύψεις για τη φύση του χώρου, του χρόνου, αλλά και του ανθρώπου.

11. The Day After Tomorrow (2004)

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πηγή εικόνας: slashfilm.com

Εδώ ”έκλεψα” λίγο, γιατί η ταινία ”The Day After Tomorrow” ανήκει στην τελευταία 20ετία και όχι δεκαετία. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετική ταινία τόσο οπτικά, όσο και σεναριακά. Ο κλιματολόγος Jack Hall (Dennis Quaid) προειδοποιεί: ένα καταστροφικό καιρικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει μια νέα εποχή των παγετώνων. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του δε λαμβάνονται υπόψη και μία καταιγίδα τεραστίων διαστάσεων ”χτυπά” τον πλανήτη, συνοδευόμενη από ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Jack προσπαθεί να βρει τον γιο του, Sam (Jake Gyllenhaal), o οποίος είναι αποκλεισμένος στην Νέα Υόρκη και προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που παγώνει όλο και περισσότερο.

Πηγή:maxmag.gr

About Post Author