Η νέα σειρά του Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» έχει ανοίξει μεγάλη διαμάχη στο διαδίκτυο

Κωνσταντίνος Δεσποτάκης (neolaia.gr)

Η πλατφόρμα του Netflix καθώς και η παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», Jada Pinkett Smith, έχουν βρεθεί κάτω από έντονη κριτική για την απεικόνιση της τελευταίας φαραώ της Αιγύπτου.

Το Netflix ετοιμάζεται για τη νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» στις 10 Μαΐου. Η νέα docu-drama σειρά έρχεται από την παραγωγό Jada Pinkett Smith, σύζυγο του Will Smith, και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη συζήτηση να επικεντρώνεται γύρω από το χρώμα του δέρματος του διάσημου ιστορικού προσώπου. Η διαμάχη έχει ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ της επερχόμενης σειράς.

Για την ιστορία, στις 12 Απριλίου το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για το επερχόμενο ιστορικό ντοκιμαντέρ του, «Βασίλισσα Κλεοπάτρα». Η σειρά επικεντρώνεται στη ζωή και τη βασιλεία μίας από τις πιο διάσημες μονάρχες της Αιγύπτου με μία ιστορία που περιέχει και αρκετό ρομάντζο. Το πρώτο τρέιλερ μας δείχνει κομμάτια από τη ζωή και την ιστορία της. Η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα αγωνίζεται να προστατέψει τον θρόνο, την οικογένεια και την κληρονομιά της. Σειρά ντοκιμαντέρ με αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ανοίξει μία συζήτηση στο Hollywood σχετικά με τη σωστή απεικόνιση ιστορικών προσώπων και την αποφυγή του γνωστού whitewashing, δηλαδή της αποτύπωσης ως λευκούς ενός προσώπου που προέρχεται από διαφορετική φυλή. Κάτι που είχε γίνει και στην κινηματογραφική απεικόνιση της ίδιας της Κλεοπάτρας.

Πιο συγκεκριμένα, τo 1963 η εκθαμβωτική Elizabeth Taylor είχε υποδυθεί την τελευταία φαραώ της Αιγύπτου στην ομώνυμη, βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ, ταινία του Joseph L. Mankiewicz. Η ταινία αποτελούσε την πιο ακριβή παραγωγή του Hollywood μέχρι τότε, ενώ η εισπρακτική της αποτυχία παραλίγο να οδηγήσει το στούντιο σε χρεοκοπία. Ωστόσο, έχει γίνει μία κλασσική πλέον ταινία και σταθερά μέχρι και σήμερα προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση, συνήθως τις μέρες του Πάσχα.

Βασίλισσα Κλεοπάτρα

Η μελαχρινή ομορφιά της Taylor φαίνεται να καθόρισε από τότε και μετά την κινηματογραφική εικόνα της θρυλικής βασίλισσας, οδηγώντας μέχρι και στην επιλογή της Monica Bellucci στο «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα» του 2002.

Παρόλο που ιστορικά ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί το θέμα του χρώματος του δέρματος της Κλεοπάτρα, πολλοί έχουν στραφεί εναντίον του Netflix για την επιλογή στον ρόλο της μίας Αφροαμερικανής ηθοποιού, της Adele James. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να κατηγορούν την πλατφόρμα streaming για «blackwashing» ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για κουλτούρα ακύρωσης και σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας.

Η διαμάχη έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που έχει συνταχθεί ακόμη και μια διαδικτυακή αίτηση συλλογής υπογραφών υπέρ της απόσυρσης της σειράς από την πλατφόρμα, ενώ η ηθοποιός που θα υποδυθεί την Κλεοπάτρα σε ανάρτησή της στο Twitter κατήγγειλε τις διάφορες παράλογες επικρίσεις και τις προσβολές που έχει δεχτεί προσωπικά από τη στιγμή της κυκλοφορίας του τρέιλερ.

https://twitter.com/Adele_JJames/status/1646434915976634371?s=20

Παράλληλα και επίσημα άνθρωποι από την Αίγυπτο έχουν ταχθεί ενάντια στη σειρά, όπως ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, ο οποίος έκανε λόγο για «παραποίηση των γεγονότων».

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η αποτύπωση της Κλεοπάτρας ως έγχρωμη;

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, η Κλεοπάτρα φαίνεται να ήταν ελληνικής καταγωγής. Παρόλα αυτά και παρά τις αρχαιολογικές μελέτες, η εμφάνισή της παραμένει.

Αποτελεί την τελευταία ηγεμόνα του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου, το οποίο κυβερνούσαν οι πρόγονοί της για σχεδόν τρεις αιώνες. Το Βασίλειο αυτό ίδρυσε το 305 π.Χ. ο Μακεδόνας Έλληνας στρατηγός και σύντροφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ.

@marshmallowmoney Replying to @tylru_ Netflix should have chosen actual black queens instead of cleopatra???????? #cleopatra #queencleopatra #netflix #queencharlotte #bridgerton #blackwashing #nanililoandstitch #liloandstitch #liloandstitchremake ♬ som original – Ximbica

Η δυναστεία των Πτολεμαίων έμεινε στην ιστορία για τους γάμους μεταξύ αδελφών και την αιμομιξία, κάτι το οποίο ήταν επίσης σύνηθες και στις προηγούμενες αιγυπτιακές δυναστείες. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, σχεδόν όλοι οι γάμοι, εκτός από εκείνους μεταξύ αδελφών και ξαδέλφων, γίνονταν με Έλληνες και Πέρσες βασιλείς.

Αν συνυπολογίσουμε τις πολλές γενιές αιμομιξίας και ενδογαμίας που προηγήθηκαν της γέννησης της Κλεοπάτρας, η πιθανότητα να ήταν αυτό που θα ορίζαμε στη σύγχρονη εποχή ως μαύρη είναι εξαιρετικά μικρή.

Η διαμάχη στο διαδίκτυο για τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα»

Η διαδικτυακή κριτική για το ντοκιμαντέρ του Netflix έχει ξεκινήσει από όταν έκανε πρεμιέρα το επίσημο τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ. Μεγάλο μέρος της οργής του κοινού έχει στραφεί κατά της γνωστής πλατφόρμας, καθώς πολλοί την έχουν κατηγορήσει ότι δεν απεικονίζει με ακρίβεια την ιστορία. Μέσα σε λίγες ώρες, δημιουργήθηκε ένα ψήφισμα στο Change.Org, κατηγορώντας τη σειρά και την πλατφόρμα για παραποίηση της ιστορίας, το οποίο έχουν υπογράψει πάνω από 85.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η αίτηση αυτή έχει πλέον αποσυρθεί από την πλατφόρμα.

https://twitter.com/uregyptianmommy/status/1646518855337152517?s=20

Η σειρά έχει βρει αρκετούς πολέμιους οι οποίοι είναι ελληνικής και αιγυπτιακής καταγωγής. Αυτοί υποστηρίζουν πως θέλουν να «διαφυλαχθεί» η ιστορία της Κλεοπάτρας. Καθώς αποτελεί μία από τις πιο διάσημες ιστορικές προσωπικότητες των δύο πολιτισμών, οι πολέμιοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Κλεοπάτρα πρέπει να απεικονίζεται με ακρίβεια ως ένδειξη σεβασμού του πολιτισμού και της κληρονομιάς τους.

Παρόλα αυτά, έχουν διατυπωθεί και κάποιες πολύ αρνητικές απόψεις που ξεπερνούν την απλή αμφισβήτηση της ιστορικής ακρίβειας και φαίνεται να είναι τελείως ρατσιστικές επιθέσεις.

Η παραγωγή του Netflix, ωστόσο, με επικεφαλής τη Jada Pinkett Smith, φαίνεται έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την εκδοχή που παρουσιάζει η επερχόμενη docu-drama σειρά τους. Σε ένα σημείο του τρέιλερ, μάλιστα, βλέπουμε μία από τις ομιλήτριες να αναφέρει:

«Η γιαγιά μου έλεγε “δεν με νοιάζει τι σας μαθαίνουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη”»

Σε κάποιο άλλο σημείο, ακούγεται μία ομιλήτρια να λέει:

«Τη φαντάζομαι να έχει κατσαρά μαλλιά όπως εγώ και παρόμοιο χρώμα δέρματος»

https://twitter.com/EHD_Group/status/1646610358415523840?s=20

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix κατηγορείται για ιστορικές ανακρίβειες. Πρόσφατα είχε ξεκινήσει ακόμα μία διαμάχη με αφορμή το «Vikings Valhalla» και τη συζήτηση γύρω από την καταγωγή του βασιλιά Γιαροσλάβ του Σοφού.

Η συζήτηση είναι ένα… ναρκοπέδιο

Όπως αναφέρει το what’s-on-netflix.com, από ιστορικής άποψης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί υπάρχουν πολλοί που τάσσονται υπέρ των απόλυτα ιστορικά ακριβών απεικονίσεων ιστορικών προσώπων ή μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Επίσης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι από άποψη ψυχαγωγίας, αυτό που είναι το καλύτερο για μια ιστορική απεικόνιση μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή για το κοινό.

Τα όρια θολώνουν όταν η καταγωγή και η ιθαγένεια αποτελούν μέρος της εξίσωσης.

@taniberlo Replying to @Lajj803 my original point is that taking the achievements of African Queens, mixing it together, and then giving the credit to Cleopatra (who was of macedonian/persian/inbreeding decent, and was highly intellegent but she was not a combative queen) and erases the story of the original queen! We dont need to invent storylines when it comes to historical documentaries – THERES ALREADY SO MANY! From all over the world! Put that on @Netflix @Taniberlo #history #ancientegypt #africanqueens #maya #tomyris #wahinemāori #queencleopatra ♬ original sound – Taniberlo

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, what’sonnetflix.com και Βήμα

About Post Author