Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 93-74: Ο νέος πρωταθλητής μένει στον Πειραιά

Αήττητος στους τελικούς και συνολικά με 31 νίκες και μία μόνο ήττα ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 14ο πρωτάθλημα στη ιστορία του. Αποθέωση για τον Γιώργο Πρίντεζη στην τελευταία εμφάνιση του με την “ερυθρόλευκη” φανέλα.

Πρωταθλητής και Κυπελλούχος! Ο Ολυμπιακός επέστρεψε όχι απλά δριμύτερος, αλλά καθηλωτικός στο πρωτάθλημα, ύστερα από 2 χρόνια και κατέκτησε τον τίτλο, μετά από 6 χρόνια, νικώντας και στον 3ο τελικό τον “αιώνιο” αντίπαλο του, Παναθηναϊκό (93-74) στο κατάμεστο ΣΕΦ που έγινε και η φιέστα τίτλου με… λευκές πετσέτες.

Το 14ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού συνοδεύτηκε με το τελευταίο παιχνίδι του αρχηγού του Γιώργου Πρίντεζη με την “ερυθρόλευκη” φανέλα, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του Βασίλη Σπανούλη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Και υπάρχει μεγαλύτερη αξία για το ντάμπλ του Ολυμπιακού, η κατάκτηση του στην μετά Σπανούλη εποχή. Έργο Γιώργου Μπαρτζώκα. Στον απολογισμό της καθ’ όλα επιτυχημένης φετινής σεζόν, υπάρχει και η επιστροφή στο F4 της Euroleague, ύστερα από 4 χρόνια

Ο Παναθηναϊκός παίζοντας το τελευταίο “χαρτί” του, άρχισε καλύτερα από τον Ολυμπιακό στον τρίτο τελικό. Αν μη τι άλλο, οι “πράσινοι” δεν ήταν… τρακαρισμένοι όπως στο πρώτο δεκάλεπτο του πρώτου τελικού και έδειξαν ότι με τον Νεμάνια Νέντοβιτς… πρωτοστατούντος και τον Παπαγιάννη να τον ακολουθεί κατά πόδας στο σκορ, ότι μπορούσαν να βάλουν δύσκολα στους γηπεδούχους. Ο Σέρβος γκάρντ ανέλαβε πρωτοβουλίες και η άμυνα του Ολυμπιακού δεν προσαρμόστηκε στην προσπάθεια περιορισμού του. Οι “ερυθρόλευκοι”, όμως, δεν έχασαν τον έλεγχο του αγώνα, γιατί στην επίθεση τους, με τον Βεζένκοφ να είναι πρωταγωνιστής και κυρίως να έχουν πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας από την γραμμή του 3πόντου, δεν έχασαν την επαφή με το σκορ και “έκλεισαν” το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα ενός καλαθιού, παρά την απώλεια των ριμπάουντ που κερδήθηκαν από τον Παναθηναϊκό.

Καμία αλλαγή στην ροή του αγώνα στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 32-35, χωρίς όμως να υπάρχει και τρίτος παίκτης στην παραγωγή του σκορ, ενώ ο Νέντοβιτς έμεινε στον πάγκο, ύστερα από δυο συνεχόμενα λάθη που έκανε, περισσότερο από όσο έπρεπε για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα αφηνίασαν στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου. Με σερί 23-5 και συνολικά επιμέρους σκορ 27-14, πήγαν στα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας 15 πόντων, σκοράροντας σε τρείς εξαιρετικούς σε εκδήλωση και κατάληξη αιφνιδιασμούς και φτάνοντας τα 8 εύστοχα τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αντίδραση και η λήξη του πρώτου 20σαλέπτου, ήταν “λυτρωτική” για τους φιλοξενούμενους, γιατί σταμάτησε ο ξέφρενος ρυθμός του Ολυμπιακού που πέτυχε 13 πόντους από τα “πράσινα” λάθη…

Με την… φόρα του α’ ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός άρχισε και την 3η περίοδο. Αύξησε την διαφορά του σκορ μέχρι τους 19 πόντους, αλλά έδειξε ότι βιάστηκε να τελειώσει το παιχνίδι για να έδινε ακόμα μεγαλύτερη χαρά στους οπαδούς του. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε από την άμυνα του και αντιλαμβανόμενος ότι οι αντίπαλοι του δεν είχαν την ίδια αυτοπεποίθηση στα σουτ, κέρδισε τα αμυντικά ριμπάουντ και μείωσε μέχρι τους 10 πόντους, με επιμέρους σκορ 8-13. Οι “πράσινοι” , όμως, δεν είχαν, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, τρίτη απειλή για το “ερυθρόλευκο” καλάθι. Και ήταν φυσιολογική η κούραση του Νέντοβιτς από την άμυνα του Ολυμπιακού και η αδυναμία του να ευστοχεί σε όλα τα σουτ που επιχείρησε.

Η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν γινόταν να ηττηθεί μόνο από έναν παίκτη. Η διαφορά δεν μειώθηκε ποτέ σε μονοψήφιο αριθμό. Τρίποντο από τον Σλούκα, καλάθι από τον Βεζένκοφ και “κάρφωμα” από τον Φαλ, έδωσαν “αέρα” 16 πόντων στον Ολυμπιακό που “τελείωσε” τον τρίτο τελικό, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλες λύσεις να τον απειλήσει περισσότερο και να του ανέκοπτε τον δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου.

Δεκάλεπτα: 28-26, 55-40, 63-53, 93-74

Πηγή:novasports.gr

About Post Author