Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν υπό τον ζυγό των Ταλιμπάν -Συγκλονιστικές εικόνες

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν και κόβουν βασικά δικαιώματα των γυναικών, ενώ τους στερούν και τα στοιχειώδη, όπως την εκπαίδευση, την εργασία αλλά και τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν, όχι μόνο δεν μπορούν να κυκλοφορούν πλέον χωρίς τη μπούργκα, αλλά ούτε και να συνεχίσουν να προπονούνται, σε όποιο άθλημα επιθυμούν.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.552.0_en.html#goog_107033497- 2:38

Στο φωτογραφικό άλμπουμ του φωτορεπόρτερ Ebrahim Noroozi του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, απαθανατίζονται Ιρανές φορώντας μπούρκα σε αθλητικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον τόσο κοινό για εμάς, τόσο προσιτό, μα τόσο άδικα απαγορευμένο για αυτές τις γυναίκες.

Φωτογραφία: AP Images

Οι φωτογραφίες τους είναι γροθιά στο στομάχι. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι γυναίκες διεκδικούν ακόμα και με τη ζωή τους ένα τόσο βασικό δικαίωμα όπως είναι το δικαίωμα στον αθλητισμό.

Ο Mushwanay, εκπρόσωπος του Αθλητικού Οργανισμού και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι οι αρχές αναζητούν έναν τρόπο να επανεκκινήσουν τον αθλητισμό για τις Ιρανές με την κατασκευή ξεχωριστών αθλητικών χώρων.

Φωτογραφία: AP Images

Αξίζει βέβαια σε αυτό το σημείο να πούμε πως, αν και η αφγανική κοινωνία ήταν ως επί το πλείστον αντίθετη με τον γυναικείο αθλητισμό -ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν- υπήρξαν γυναίκες που διέπρεψαν στον αθλητισμό.

Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν, υπό τον ζυγό των Ταλιμπάν

Αρκετές γυναίκες φωτογραφήθηκαν από τον Ebrahim Noroozi, κρατώντας τον εξοπλισμό των αθλημάτων με το οποίο ασχολούνται.

Φωτογραφία: AP Images

Στα πορτρέτα τους επέλεξαν να κρύψουν την ταυτότητά τους με την μπούρκα, επειδή φοβούνται τα αντίποινα των Ταλιμπάν, καθώς πολλές από αυτές συνεχίζουν να ασκούν τα αθλήματά τους κρυφά.

Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τις γυναίκες από τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και πολλές θέσεις εργασίας. «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν θέλουν εμείς οι γυναίκες να εξελιχθούμε. Θέλω να αγωνιστώ κατά αυτής της ανόητης ιδεολογίας με το να συνεχίζω να προπονούμαι» δήλωσε η Sima Azimi στην El Pais, μία από νεαρή Αφγανή που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες ασχολούνταν και με την πυγμαχία. Μάλιστα, η Sadaf Rahmini έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πυγμάχος που προσκλήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. «Θα αγωνιστώ περήφανα για τις γυναίκες και το Αφγανιστάν» είχε πει τότε.

Παρακάτω, μια Αφγανή αθλήτρια μικτών πολεμικών τεχνών ποζάρει με τα τρόπαιά της στην Καμπούλ.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν κατέφυγε στην Αυστραλία όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Φωτογραφία: AP Images

Πηγή:bovary.gr

About Post Author