Μουντιάλ 2022, Πορτογαλία: Η λύση συμβολαίου του Σάντος περιπλέκεται από φορολογική υπόθεση που μπορεί να του κοστίσει 20 εκατ.

Η λύση της συνεργασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Πορτογαλίας με τον Φερνάντο Σάντος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω της εταιρίας του Πορτογάλου, τη FEMACOSA, η οποία τον κατέστησε ένοχο για φοροδιαφυγή.

Ο Φερνάντο Σάντος βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από την εθνική Πορτογαλίας ύστερα από τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022, όμως αν αυτή είναι η τελική απόφαση, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ενδέχεται να καθυστερήσουν, διότι ο 68χρονος προπονητής ελέγχεται για φοροδιαφυγή.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας έχει συστήσει την εταιρία “FEMACOSA, LDA” από τα πρώτα γράμματα του πλήρους ονόματός του (Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos) και αυτή η εταιρία έχει ως μοναδικό πελάτη την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ο στόχος της ίδρυσής της ήταν να συνάψει μέσω αυτής συμβόλαια συνεργασίας με την ομοσπονδία, ώστε να κληθεί να καταβάλλει μικρότερο φόρο σε σχέση με ένα απλό συμβόλαιο ως φυσικό πρόσωπο.

Η ομοσπονδία από την πλευρά της προτίμησε μια τέτοιου είδους συνεργασία, ώστε να μην υπάρξουν περίπλοκες συζητήσεις σε περίπτωση που αυτή θα λυνόταν, μιας και μέσω της ίδιας εταιρίας πληρώνονται και οι συνεργάτες του Σάντος στην εθνική ομάδα. Η ομοσπονδία κατέβαλε μία συνολική αμοιβή στη “FEMACOSA” και αυτή από την πλευρά της μοίραζε το ποσό αναλογικά στους… δικαιούχους.

Όλα κυλούσαν καλά μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν η εφορία της Πορτογαλίας άρχισε να ερευνά τη συμφωνία και δη τα έσοδα που δήλωσε ο Σάντος το 2016 και το 2017. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε καταβάλλει εισφορές που ανέρχονταν σε 4.000.000, ωστόσο περίμενε την επιστροφή τους. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο κέρδισε το πορτογαλικό κράτος, όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε δεύτερο βαθμό, με συνέπεια ο Πορτογάλος να βρεθεί… χαμένος κατά 4.500.000 (μαζί με το πρόστιμο).

Ο Σάντος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι η εταιρία δεν ιδρύθηκε για φοροδιαφυγή και πως έχει καταβάλλει όλες τις νόμιμες εισφορές, προσθέτοντας ότι η εταιρία είχε συσταθεί από τον καιρό που εργαζόταν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δημοσιεύματα του πορτογαλικού Τύπου τον περασμένο Οκτώβριο υποστήριξαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την περίοδο 2018-2021 και ενδέχεται να κοστίσουν στον Σάντος το ποσό των 20.000.000.

Η είδηση της Τρίτης στην A Bola που αφορά το επικείμενο “διαζύγιο” των δύο πλευρών συνοδεύτηκε με την επισήμανση ότι λόγοι που αφορούν τη συμφωνία της πορτογαλικής ομοσπονδίας με τη “FEMACOSA” ενδέχεται να καθυστερήσουν τη λύση της συνεργασίας σε τυπικό επίπεδο, πιθανόν διότι υπάρχει η εκκρεμότητα της νέας έρευνας.

Πηγή:newsmag.gr

About Post Author