του Λεόντιου Πετμεζά

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ παρουσιάζει από τις 22 Απριλίου ως τις 31 Μαίου 2024 την έκθεση «Τέχνη και Ενημέρωση» μια εικαστική επέμβαση του Κώστα Τσόκλη προς τιμήν της εφημερίδας ‘’Τα Νέα της Τέχνης ‘’, στον χώρο της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», Ακαδημίας 20 ,2ος όροφος.

Η γνωστή έκδοση προσέφερε πολλά. Σήμερα δεν έχει να δώσει κάτι. Η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης ,μια μνήμη στην έντυπη πληροφορία. Περιλαμβάνει 24 έργα (κολάζ) συν Ένα, που είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς . Πρόκειται για το έργο «Πληροφορίες», του 1972, που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου: Γερμανία,Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, δημιουργημένα ειδικά για την έκθεση, έχουν θέμα και υλικό, την καλλιτεχνική εφημερίδα της περιόδου1991–2016.

Η ιδέα και η επιμέλεια της έκθεσης είναι του καλλιτέχνη.Την έκθεση συνοδεύει ένα κείμενο-αναφορά του όπου σκιαγραφείται η θέση του σχετικά με την τεράστια αλλαγή στο επίπεδο της πληροφορίας και της διάδοσης της σήμερα. Στην μετάβαση, δηλαδή, από την έντυπη στην ηλεκτρονική πληροφόρηση. Ο καλλιτέχνης κωδικοποιήσει την λειτουργία της σκέψης του. Στα εκθέματα η μέγιστη τέχνη μέσα από την πολυμορφία της διαρκώς προτείνει και δίνει δυνατότητες .

Οι μορφικές αλληλουχίες στο χρονικό διάστημα αποκαλύπτουν πτυχές της πνευματικής διάστασης και της ονειρικής εικόνας. Οι συλλήψεις αναδύονται από την κρυστάλλωση της υφής . Μετατρέπονται σε σύμβολα με υπόσταση και ικανότητα προκειμένου να στηρίξουν τις ενέργειες. Οι διατάξεις διαθέτουν την πρωτοβουλία της εκποίησης και εμπεριέχουν τις εκφάνσεις μιας καινοτόμου ενασχόλησης προς την χροιά του προσδιορισμού. Η προσθήκη στις αποτυπώσεις ενορχηστρώνει ιδιότυπα απεικάσματα με παλμική θέρμη. Η παραστατικότητα που εκπέμπει η προσθετική μέθοδος της γραφής και η χροιά της ενατένισης προσκαλούν το κοινό σε μια περιδιάβαση σε ένα περιβάλλον με δομές και δομήσεις που μετατρέπουν την αισθαντικότητα τονίζοντας την παραθετική έμφαση .

Ο Τσόκλης κινείται παράλληλα με την σηματοδότηση της έρευνας , την σαφήνεια και την ακρίβεια προς τον προσανατολισμό του προβληματισμού. Οι μνημειακές αποκλίσεις του μεταλλάσσουν την διαδρομή και καταλήγουν σε αποκλίσεις . Με μετάλλαξη τα ευνόητα και εύληπτα μηνύματα του σκιαγραφούν έναν κόσμο που προσδιορίζεται από την διευθέτηση που συνυπάρχει με τα μονοπάτια της κάλυψης.Τα επιτεύγματα του εμπεριέχουν ποικίλες διαδρομές με συλλογική διαπραγμάτευση. Οι εκφάνσεις τους ενέχουν την χροιά της μελέτης και των αποκαλύψεων .’Εχουν πηγή έμπνευσης την ωριμότητα που μεταφέρει αισθαντικές περιγραφές για ιστορίες, με διαθλάσεις και κυρίαρχους σχεδιασμούς. Εμβληματικά μετατρέπει την προσωπική αίσθηση σε συνειδησιακή απαίτηση με υπαρξιακή παρακαταθήκη και αμιγή στόχευση. Οι ισορροπίες ανάμεσα στην διακοσμητική κλίση και στην εκπλήρωση της αρμολόγησης ενέχουν συμμετρίες με επικοινωνιακή προδιάθεση και εύληπτα γνωρίσματα των αναβάσεων . Οι χαρακτήρες της διάβασης ταξινομούν στοιχεία εσωτερικότητας με αποκορύφωμα την μετάβαση των σκιαγραφήσεων. Γεννούν αφηγηματικές προεκτάσεις για την μετατροπή της ευαισθησίας, την μεταβολή της διακριτικότητας και την παρατήρηση της ευθραυστότητας . Μέσω των υφάνσεων δημιουργείται το διηνεκές της ύστατης αλήθειας, για την πραγματική ουσία της καλλιτεχνικής οντότητας και η στιγμή που η έμπνευση συναντά την έκφραση.Συμπερασματικά αναπόσπαστη πτυχή σε όλα τα έργα της έκθεσης αποτελεί μια διαχείριση που διαχέεται με μια κίνηση από το χθες στο σήμερα. Αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τα θεατά σημεία της επιδιώκοντας μια νοηματική πολυπλοκότητα. Τα φωτεινά μέρη των συνθέσεων ταυτίζονται με τις αντιθέσεις που οξύνουν την οικουμενικότητα. Εκβάλουν σε ένα ποιητικό πέπλο που κοινωνεί την απαρχή της ταύτισης προσδίδοντας μια ιερότητα. Η δράση που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα μας καθοδηγεί προς ένα πεδίο που σίγουρα προσεγγίσει την αναζήτηση .

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ζουρούδης,καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Χρυσάνθη Κουτσουράκη, διευθύντρια του Μουσείου Τσόκλη και επιμελήτρια του καταλόγου τεκμηρίωσης και καταγραφής των έργων του Κώστα Τσόκλη, ο Μανώλης Μαυρομμάτης μέλος του ΔΣ του ελληνικού τμήματος της AICA και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, η Άρτεμη Καρδουλάκη, μέλος της AICA και εκδότρια της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης την περίοδο 1991–2016. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου. Σε όλη την διάρκεια της έκθεσης θα είναι διαθέσιμη για το κοινό, ειδική αναμνηστική έκδοση (σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων)φιλοτεχνημένη και υπογεγραμμένη από τον Κώστα Τσόκλη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβλέπεται, η διοργάνωση συζήτησης, στον ίδιο χώρο, με θέμα «Τέχνηκαι Ενημέρωση στο Σήμερα» την Μ. Δευτέρα 29/4 και ώρα 7 μ.μ. σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί την ημέρα των εγκαινίων. Την ημέρα της συζήτησης,θα είναι επίσης διαθέσιμο ένα έντυπο με πρωτότυπα κείμενα – σχόλια για «Τα Νέα της Τέχνης», των ζωγράφων: Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Μορταράκου, Σπυριδούλας Πολίτη και Άγγελου Σκούρτη, καθώς και παλαιότερων συνεργατών και μελών της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας: Μανώλη Μαυρομμάτη, θεωρητικού Τέχνης,Σάββα Μιχαήλ, συγγραφέα, Άλκη Παναγιωτόπουλου, συνθέτη και μαέστρου σύγχρονης Μουσικής και του Παντελή Τσάτση, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Art Thessaloniki.

About Post Author

You May Also Like

More From Author