Εντυπωσιακή έκθεση από τον Σύλλογο Εικαστικών καλλιτεχνών Ελλάδος Ο Απελλής  στο Δημαρχείο Π. Φαλήρου

του Λεόντιου Πετμεζά

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη επισκεψιμότητα εγκαινιάστηκε  η νέα ομαδική έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος ο Απελλής στο Πολυχώρο του Δημαρχείου Π. Φαλήρου, Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος  που διαρκεί ως τις 26 Νοεμβρίου 2023 .

Περιλαμβάνει  επιλεγμένα έργα ζωγραφικής ,γλυπτικής αγιογραφίας και καλλιτεχνικών κατασκευών των μελών και φίλων του Συλλόγου . Την ημέρα των εγκαινίων το μέλος του Συλλόγου  Χριστίνα Χαλιορή -Χραδέλη παρουσίασε το πρόγραμμα της έκθεσης και κάλεσε στο βήμα τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Δήμου που απέδωσαν τους αναμνηστικούς επαίνους στους συμμετέχοντες δημιουργούς. Επίσης μίλησε η αντιπρόεδρος και ιστορικό μέλος του Συλλόγου Ρουμπίνη Παπαλεξοπούλου. Αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία του πανελλαδικού Συλλόγου διαμέσου των χρόνων και στην πορεία του μέχρι σήμερα που συνδέεται με  σημαντικά εικαστικά δρώμενα τέχνης και πολιτισμού. Μεταξύ άλλων μετέφερε τον χαιρετισμό της π. προέδρου Καίτης Τύμη .Τα  δύο μέλη του Συλλόγου συνέβαλαν στο οργανωτικό μέρος και στην επιμέλεια της έκθεσης.  

Προλογίζοντας την έκθεση με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου επεσήμανα μεταξύ άλλων : ”Στην παρούσα έκθεση  η τέχνη μέσα από την πολυμορφία της καλλιτεχνικής γλώσσας διαρκώς προτείνει το δικαίωμα στο όνειρο. Δίνει την δυνατότητα στους θεατές χωρίς περιορισμούς να φανταστούν διαφορετικά την καθημερινότητα . Οι μορφικές αλληλουχίες στον πραγματικό χώρο και χρόνο αποκαλύπτουν πτυχές της υλικής και πνευματικής διάστασης και  της ονειρικής εικόνας. Απεικονίζονται συλλήψεις που αναδύονται από την κρυστάλλωση της υφής και μεταφέρουν σε ένα κόσμο φανταστικό. Οι εικόνες μετατρέπονται σε σύμβολα με ειδική υπόσταση και ικανότητα για να στηρίξουν τις πρωτότυπες αισθαντικές ενέργειες. Πρόκειται για εμβληματικές και πανέμορφες διαστάσεις που διαθέτουν την πρωτοβουλία της εκποίησης. Εμπεριέχουν τις ιδιάζουσες χαρακτηριστικές και ευρηματικές εκφάνσεις μιας καινοτόμου δημιουργίας που κινείται με δεσπόζουσα καίρια δύναμη προς την χροιά εμβέλειας του προσδιορισμού. 

Τοποθετώντας την προσθήκη της έντονης χρωστικής ουσίας στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις αναφορικά και αναλυτικά οι καλλιτέχνες ενορχηστρώνουν τα  ιδιότυπα απεικάσματα με την παρεμβατική και παλμική θέρμη ενός ευρύτατου φάσματος της έμμεσης και της κυρίαρχης ζωτικότητας .Η παραστατικότητα απέναντι στην προσθετική μέθοδο της περιγραφής και στην διαχρονική χροιά της ενατένησης προσκαλούν το κοινό του σε μια περιδιάβαση με προικισμένες καταθέσεις . Σε ένα περιβάλλον που μετατρέπει την ατμοσφαιρική φυσική αισθαντικότητα με παραθετική και ιδεογραφική έμφαση σε αυθεντική ιδεογραμμική λήψη και που σχηματικά δρα παράλληλα με την ουσιαστική και αυστηρή σηματοδότηση της κωδικοποιημένης έρευνας . 

Με την εννοιακή σαφήνεια και με την ευκρινή ακρίβεια απέναντι στο ύφος του αναδυόμενου προσανατολισμού και του ενστικτώδους προβληματισμού. Οι μνημειακές διαστάσεις μεταλλάσσουν έμπρακτα την διαδρομή της άμεσης εκφραστικής δυναμικής που καταλήγει ευπρόσδεκτα σε εξιδανικευμένες αποκλίσεις . Oι ευειδείς τεχνοτροπίες αγγίζουν τα φευγαλέα οράματα της εκλεπτυσμένης βιωματικής θεματολογίας και των περιγραφών. Με προχωρημένη μετάλλαξη τα ευνόητα και εύληπτα μηνύματα σκιαγραφούν πολυκύμαντα και πολυσήμαντα έναν όμορφο κόσμο που προσδιορίζεται αυτούσια από την ψυχολογική διευθέτηση των ποικίλων απεικονίσεων προς τα μονοπάτια της τεχνικής κάλυψης. Συμπερασματικά θέλω να τονίσω ότι οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις που παρακολουθούμε στις καταθέσεις αποτελούν  οδηγό για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες  . Ενεργοποιούν αέναα την συλλογική συνείδηση και την προικισμένη γλώσσα που εκρήγνυται δυναμικά και καταλήγει με πρωτοφανή ποιοτική δόμηση ,με ελπίδα και αισιοδοξία στην θεραπευτική ιδιότητα. Τα καθηλωτικά επαρκή περιβάλλοντα είναι  δοχεία ευφορίας που καλλιεργούν μια σύνδεση που επαναπροσδιορίζει βαθμιαία και σταδιακά την αίσθηση του αρχιτεκτονικού μεγέθους και την συσχέτιση της περιήγησης .        

Η γραμμική δομή τους μας προσκαλεί να γίνουμε μάρτυρες των στιγμιαίων περιστατικών που υποδεικνύονταν από  την διαφορετική οπτική γωνία  μιας θεαματικής ανάγνωσης που πήγαζε αναπόδραστα από την μεταβαλλόμενη ολότητα της μορφοποίησης ,της αυτοτέλειας και της αυθεντικότητας.’’                                                                                     

Σε όλους τους συμμετέχοντες δημιουργούς δόθηκαν αναμνηστικά, τιμητικά διπλώματα του Συλλόγου . Στον εκπρόσωπο του Δήμαρχου  Π.Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου και σε άλλους εκπροσώπους του Δήμου που παρευρέθηκαν δόθηκε ευχαριστήριο αναμνηστικό  δίπλωμα και  η πολυτελής, πολυσέλιδη έκδοση με τις δραστηριότητες του Συλλόγου .

About Post Author