Εμβληματικές καταθέσεις εικαστικής δημιουργίας στο MΕΟ του Νέου Ψυχικού

Του Λεόντιου Πετμεζά

Με επιτυχία και παρουσία πλήθους φιλότεχνων ,εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, μελών του διοικητικού συμβουλίου και μελών του ΜΕΟ καθώς και δημιουργών εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση 16 περίπου  εικαστικών στον φιλόξενο χώρο του ΜΕΟ ,Μορφωτικού Εξωραιστικού Ομίλου του Νέου Ψυχικού με τίτλο “Η τέχνη συναντά το κοινό της στο Μ.Ε.Ο”.  Η ιδέα για την υλοποίηση της έκθεσης ήρθε από ένα μέλος του ΜΕΟ: “Θα ήταν πολύ όμορφο, παράλληλα με τα μαθήματα ζωγραφικής να κάνετε μια έκθεση για όλους τους ερασιτέχνες ζωγράφους που ζουν στον Δήμο μας”.

Η πρόταση άρεσε σε όλους και άμεσα την ψήφισαν και την υποστήριξαν, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες συνδημότες. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς 15 συμπολίτες από το Νέο Ψυχικό, το Ψυχικό και την Φιλοθέη  ανταποκρίθηκαν και με χαρά συμμετέχουν στην πρωτοβουλία με περίπου 60 συνολικά ζωγραφικούς πίνακες διαφορετικής θεματολογίας, στήνοντας αναμφίβολα ένα μεγαλοπρεπές “σκηνικό” πολιτισμού στην καρδιά του Νέου Ψυχικού! 

Η έκθεση οργανώθηκε με την επίβλεψη της Ελένης Κούκου, γνωστής Ιστορικού Τέχνης και Μουσειολόγου, που προσέφερε ευγενικά τις γνώσεις, την καθοδήγηση και την φροντίδα της. “Η Τέχνη ξεπλένει απ τη ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας”(Πάμπλο Πικάσο) ….γι αυτό οι συνδημότες εμπιστεύτηκαν την τέχνη τους στο ΜΕΟ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 παρουσία του Δημάρχου Φιλοθέης -Ψυχικού Δημήτρη  Γαλάνη και του προέδρου του ΜΕΟ Xαράλαμπου Γ. Μπονάτσου που αμφότεροι απηύθυναν χαιρετισμούς και αναφέρθηκαν στο σημαντικό γεγονός  . Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων  πρόκειται να διατεθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλοθέης -Ψυχικού . 

Μιλώντας για το πραγματικά  ενδιαφέρον δρώμενο τέχνης και πολιτισμού   στο οποίο συμμετέχω με δύο έργα μου την ημέρα των εγκαινίων επεσήμανα μεταξύ άλλων : ”Στην εικαστική αδεία των δημιουργών που παρακολουθούμε απόψε ιχνηλατούνται πρωτότυπες πορείες και πρότυπα από αφετηρίες. Τα έργα συγκροτούνται από μορφικά σύμβολα με ανεξίτηλο αποτύπωμα  μνήμης και υποσυνείδητου. Οι αρχετυπικές οντότητες με φαντασία σηματοδοτούν περιπέτειες από το χώρο των χρωμάτων και της σχεδίασης. Προβάλλουν την μετάβαση στην ταυτότητα της ωριμότητας. Η θεματολογία των πινάκων εκθέτει αναφορές . Αποδόσεις με αινιγματική και επιβλητική διαίσθηση , εικόνες- καταθέσεις ταλέντου λουόμενες από  μαγικό φως που ενεργοποιεί τους κραδασμούς και τις συνυφασμένες νύξεις με ερμηνευτική υφή. Τονίζονται αποτυπώσεις και αφηγήσεις με λαμπρότητα που συνδέονται με το πάθος .Τα εκθέματα ισορροπούν με τελειότητα τις ιδιαιτερότητες της λειτουργικότητας και της αισθητικής αντίληψης. Με παντοδυναμία προσεγγίζουν την αισθαντικότητα που επιδεικνύεται ως επιλογή δεινότητας. Με αίσθηση υπεροχής επικαλούνται περιστάσεις στοχαστικές που ανασκευάζουν ευχάριστα προσδοκίες. Με αφορμή τους προβληματισμούς που αποτελούν εναύσματα ενδυναμώνεται μια έφεση που επιδίδεται στην εικονογράφηση. Η έμπνευση στην ιδεατή ενατένιση και στις ερμηνείες της αποτελεί μια εκλεπτυσμένη ανθρωποκεντρική θεώρηση.

Το ύφος στο μεγαλύτερο μέρος είναι υπερρεαλιστικό . Η στασιοποίηση του μέσα από την πρόθεση της προέκτασης έχει πολλαπλά νοήματα. Οι παρατακτικές παραστάσεις είναι τονισμένες από την σφαιρική εκμετάλλευση του υλικού και της διερεύνησης των ορίων. Παρατηρούμε την αίσθηση που εκπέμπουν τα διαφοροποιημένα επίπεδα του εικαστικού λόγου. Στην επιφάνεια των συλλήψεων διαφαίνεται μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από βιωματικές εκφάνσεις .Ο απόηχος των διακυμάνσεων με σταθερή συμμετοχικότητα, συνεχίζει την δυνατότητα που επιφέρει η αναγνώριση των σκέψεων και της γνώσης. Η παρούσα συνδιαλλαγή δυναμώνοντας το μέτρο της ακεραιότητας επισυνάπτει την ορμή της περίσκεψης με πρόθεση εξάρτησης .Υψώνει προσθετικά μια βούληση που ακολουθεί βήματα με θέλγητρο και εύστοχο δυναμισμό. Συγκροτεί διαφωτιστικές εκλάμψεις με την ένταξη μιας προσφοράς. Στα επιτεύγματα της έκθεσης η σύζευξη της προσωπικής γραφής αναλύεται σε λειτουργίες που αντιστοιχούν στην σχέση για την ανάδειξη του ενστίκτου .Η ιδεομορφία και τα ενοιολογικά ιδεογράμματα καταλήγουν στην συνάφεια της εκποίησης και υποδεικνύουν με μοναδικά λυρικό τρόπο την επιβολή των τάσεων . Αξίζει η κριτική ματιά του κοινού να αγγίξει αυτή την διαπραγμάτευση και την αίσθηση της διαδραστικής εκτόνωσης που είναι αισθητή και κομίζει τόνους ελπιδοφόρας θεώρησης .” 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι εξής:

Λεόντιος Πετμεζάς, Μαριλένα Φωκά ,Γιούλη Μολογιάννη, Παυλίνα Πανταζή, Χριστίνα Μπραβάκου, Κατερίνα Καλογρίδη, Ρένα Χατζηγεωργίου, Ειρήνη ΠαπασταΪκούδη, Δημήτριος Ράλλης, Κρινιώ Βλάχου, Γεωργία Σάρχωση, Αίθρα Μαρία Αγγελοπούλου, Άντα Τσιροπούλου, Μαρία Μερτζανίδη καθώς και οι μαθητές του τμήματος ζωγραφικής του Μ.Ε.Ο Παγώνα Μαντάλου, Αναστασία Γκουγκούδη  και Ρένα Ρομποτή.

Info:

Διάρκεια έκθεσης: 15 – 26 Ιουνίου 2022

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12-2:30μμ και 6-9μμ

Μ.Ε..Ο. – 25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό