Εικαστική μαγεία από την Ιωάννα Καρδιακού στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς

Του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 22 Φεβρουαρίου εως τις 7 Μαρτίου 2024 διαρκεί η νέα έκθεση της καλλιτέχνιδας Ιωάννας Καρδιακού στον χώρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς ,7Ος οροφος, Ακτή Μιαούλη 51.

Στις καταθέσεις της δημιουργού  η απόλυτη τέχνη της παρουσίασης των ποντοπόρων πλοίων μέσα από την πολυμορφία της εικαστικής γλώσσας διαρκώς προτείνει το δικαίωμα στο όνειρο. Δίνει την δυνατότητα στους θεατές χωρίς περιορισμούς ,να φανταστούν διαφορετικά την ναυτιλιακή καθημερινότητα . Οι μορφικές αλληλουχίες στον πραγματικό χρόνο αποκαλύπτουν πτυχές της υλικής και πνευματικής διάστασης . Απεικονίζουν συλλήψεις που αναδύονται  από την κρυστάλλωση της υφής και μεταφέρουν σε ένα κόσμο φαντασιακό . Οι εικόνες μετατρέπονται σε σύμβολα με ειδική υπόσταση και ικανότητα για να στηρίξουν τις πρωτότυπες αισθαντικές ενέργειες.

Πρόκειται για πίνακες  με εμβληματικές, μοναδικές και πανέμορφες  διαστάσεις που διαθέτουν την πρωτοβουλία της εκποίησης. Εμπεριέχουν τις ιδιάζουσες χαρακτηριστικές και ευρηματικές εκφάνσεις μιας καινοτόμου αλληλουχίας που κινείται με  δεσπόζουσα  δύναμη προς την χροιά της εμβέλειας του προσδιορισμού. Τοποθετώντας  η Ιωάννα Καρδιακού την προσθήκη της έντονης χρωστικής ουσίας στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις της  αναφορικά και αναλυτικά ενορχηστρώνει  ιδιότυπα απεικάσματα με την παρεμβατική και παλμική θέρμη ενός ευρύτατου φάσματος της έμμεσης και  της κυρίαρχης ζωτικότητας. Η παραστατικότητα της απέναντι στην προσθετική μέθοδο της περιγραφής της  και στην διαχρονική χροιά της ενατένησης προσκαλεί το κοινό  σε μια περιδιάβαση σε  προικισμένες καταθέσεις . Σε ένα περιβάλλον που μετατρέπει την ατμοσφαιρική φυσική αισθαντικότητα με παραθετική και ιδεογραφική έμφαση σε αυθεντική ιδεογραμμική λήψη και που σχηματικά δρα παράλληλα με την ουσιαστική και αυστηρή σηματοδότηση της κωδικοποιημένης  έρευνας . Η εννοιακή σαφήνεια  με  ευκρινή ακρίβεια στέκεται απέναντι στο ύφος του αναδυόμενου προσανατολισμού και του ενστικτώδους προβληματισμού. Οι μνημειακές διαστάσεις των έργων μεταλλάσσουν έμπρακτα την διαδρομή της άμεσης εκφραστικής δυναμικής που καταλήγει ευπρόσδεκτα σε εξιδανικευμένες αποκλίσεις . Η ευειδής τεχνοτροπία αγγίζει τα φευγαλέα οράματα της  εκλεπτυσμένης βιωματικής θεματολογίας και των περιγραφών. Με  προχωρημένη μετάλλαξη τα ευνόητα και εύληπτα μηνύματα σκιαγραφούν πολυκύμαντα και πολυσήμαντα έναν όμορφο κόσμο που προσδιορίζεται αυτούσια από την ψυχολογική διευθέτηση των ποικίλων απεικονίσεων προς τα μονοπάτια της τεχνικής κάλυψης.

Η Ιωάννα Καρδιακού κινείται ευρηματικά σε οικίες  διαδρομές  μέσα από μια συλλογική διαπραγμάτευση που αξίζει να εξεταστεί αναλυτικά . Τα επιτεύγματα  της εκπέμπουν προεκτάσεις  με εννοιολογική χροιά μελέτης και γλαφυρές αποκαλύψεις .Έχουν πηγή  έμπνευσης την πηγαία  αναζήτηση. Μέσα από την ωριμότητα στην  γραφή της μεταφέρει  αισθαντικές αποδόσεις με περιγραφές και ιστορίες χρησιμοποιώντας τις  διαθλάσεις των χρωμάτων και των κυρίαρχων σχεδιάσεων. Εμβληματικά μετατρέπει την προσωπική αίσθηση της σε σκέψη, επιθυμία και  κατόπιν σε συνειδησιακή απαίτηση με  υπαρξιακή  παρακαταθήκη και λήψη της στόχευσης. Διατηρεί ωστόσο τις καίριες   ισορροπίες  ανάμεσα στην διακοσμητική απόκλιση και στην εκπλήρωση μιας περιπλάνησης που άπτεται από την  περιπετειώδη υφή της ανάπλασης ενώ παράλληλα εντάσει  την  δομική αρμολόγηση  σε συμμετρίες που εμπεριέχουν την  επικοινωνιακή προδιάθεση και τα γνωρίσματα των αναβάσεων .Οι χαρακτήρες της συγκεκριμένης διάβασης ταξινομούν άπειρα στοιχεία της  εσωτερικότητας με αποκορύφωμα το πέρασμα στο πεδίο των ευπρόσδεκτων αφηγήσεων .   

About Post Author