Έκθεση ζωγραφικής και θεατρικό δρώμενο στην Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας

του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 21 εως τις 30 Νοεμβρίου 2023 διαρκεί η νέα έκθεση του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Γυναικών Zωγράφων Καβάλας με θέμα ” Με οδηγό την φαντασία ” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας στο χώρο του ισογείου της Μεγάλης Λέσχης .

Τα μέλη του Συλλόγου που συμμετέχουν είναι : Γκέετς Γαλήνη, Γκουλούση Κορίνα, Γρηγοριάδου Αναστασία, Δήμογλου Χρύσα, Δόμβρου-Αργυρίου Γιώτα, Ευσταθοπούλου Θεόπη, Καρνταρά Ίσκρα, Κελεπούρη Βιργινία, Κεραμιδά Αναστασία, Κονδυλίδου Ντίνα, Κουτσογιάννη Αναστασία, Κωνσταντοπούλου Βάσω, Μαρμάνη Ελένη, Μιχαηλίδου Αναστασία, Οβαλιάδου Κυριακή, Παντελίδου Ναταλία, Πιεβαλίτσα Νταιάνα, Πουπουλίδου Δέσποινα, Τσαλκίδου Θεοδώρα, Χατζηλιάδου Όλγα, Χατζηπαναγιωτίδου Έλσα.

Οι δημιουργοί πιστεύουν πως η φαντασία ως έννοια και κινητήρια δύναμη οδηγεί και κατευθύνει το χέρι του καλλιτέχνη.Είναι η έμπνευση και μέσα από αυτήν έρχεται η δημιουργία .Στις έντεχνες ενδοσκοπήσεις που επιτελούν οι καταθέσεις τους δένουν ευπρόσδεκτα την ιστορικότητα της έφεσης με την περιήγηση σε ερευνητικούς παραμέτρους και ενδόμυχες επιρροές. Προσεγμένα εναποθέτουν εκθέματα που αποτελούνται από ζωογόνα βάση στοιχείων και επιτεύγματα γραφής που κυριαρχούν συγκροτημένα.

Το πνεύμα των αναφορών και η διάθεση των διευρυμένων αποκαλύψεων τους κινείται γόνιμα προς τις ακούσιες χρονομετρήσεις των στάσεων που εμφορούνται από τις οπτικές των ρευστών ορίων. Με ηθογραφική χροιά οι καθοριστικοί προσανατολισμοί της τεχνοτροπίας που ακολουθούν παρεμβατικά μεταλλάσσονται σε συμβολικές εκφάνσεις. Στα πολυκύμαντα δημιουργήματα τους παρατηρούμε πως η ευρηματική πειστικότητα συνυπάρχει με την συνδυαστική επιλογή και την συνειδησιακή εκλογή .

Αγγίζουν μελετημένα αντιλήψεις που συντάσσονται με τις ρυθμιζόμενες διατάξεις των συλλήψεων. Η εμπεριστατωμένη σύνθεση τους με καταβολές τονικότητας συγκροτεί ταυτίσεις που διέπουν διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης. Επεκτείνουν προθέσεις για την δραστική αναπαράσταση της βίωσης των περιστάσεων . Οι ποικίλες διαδρομές που παρακολουθούμε εμβαθύνουν σε μια σειρά από περιγραφικά αντισταθμίσματα λυρικού στοχασμού που εμπεριέχουν ένα περιεχόμενο ολοκλήρωσης .

Οι τελεολογικές προθέσεις αναμφίβολα εξασφαλίζουν το υποκατάστατο του υπερβατικού ζωτικού ορίζοντα . Προωθούν εργαλεία απεικόνισης για την συγχορδία των περιεκτικών μορφώσεων και τις μεταλλαγές της ατμοσφαιρικής διασπάθισης . Με ροή εναποθέσεων και διαίσθηση εμπειρικής νύξης. Με ιδιαιτερότητα ανάληψης οι συνθέσεις κομίζουν ιδεογραφικές ακολουθίες συσσωρεύσεων που ενέχουν διακυμάνσεις με θέσεις και απόψεις. Περιέχουν ένα ευδιάκριτο μικρόκοσμο που διατυπώνει ένα μακρόκοσμο με μνημονική διεργασία απέναντι στην διάσταση της σχηματικής και χρωματικής θεώρησης .

Ο χώρος της έκθεσης έχει διακοσμηθεί με γιορτινές δημιουργίες . Την ημέρα των εγκαινίων την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 θα παρουσιαστεί από την ομάδα ”Ήθος Ποιώ” το θεατρικό δρώμενο ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ με θέμα το καπέλο ως σύμβολο καταστάσεων, συναισθημάτων, χαρακτήρων . Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Κυριακής Οβαλιάδου .

Το θέμα καπέλο προέρχεται από αναφορα στα έξι καπέλα του Εντουαρντ ντε Μπονο και ειναι οδηγος καλύτερης σκέψης και επικοινωνίας .Μια μέθοδος στην οποία μπορούμε να δούμε τις επιπτωσεις μιας απόφασης και να εξετάσουμε τις αντιδράσεις των αλλων. Το καπελο συμβολίζει την εξομολογηση ενος προβληματος, την απελευθερωση μεσα απο την αληθεια και την διαπιστωση των λαθών.Το έργο ξεκινάει με τον χιουμοριστικό διάλογο των ηθοποιών Βασίλη Ταταλιά και Κυριακής Οβαλιάδου που βάζουν το θεατη στο κλιμα της συζητησης .

Στην ψυχανάλυση που ακολουθεί ο συντονιστής ψυχολογος που υποδύεται ο Μανώλης Νάτσιος δινει οδηγιες για μια καλυτερη ζωη. Οι ηθοποιοί Σωτηρία Μουράτογλου, Ελένη Βλαχάκη και Μαριέλλα Κωνσταντινίδου εξωτερικεύουν το προβλημα που τους απασχολεί ενω ο Βασίλης Ταταλιάς και η Κυριακή Οβαλιάδου απλά ακούνε και κρινουν με εκφρασεις η λόγια, ο ένας θετικά. ο άλλος αρνητικα.

Η παράσταση τελειώνει με το τραγούδι “το πολύχρωμο καπέλο” που ερμηνεύουν α καπέλα οι Μαριέλλα Κωνσταντινίδου και η Κυριακή Οβαλιάδου ενω οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στέκονται όρθιοι δεξια και αριστερα με μόνη κίνηση την αφαίρεση και επανατοποθετηση του καπελου στον αντιστοιχο στίχο . Στην συνέχεια ακολουθεί ένας μικρός χιουμοριστικός διάλογος του Βασίλη Ταταλιά και της Κυριακής Οβαλιάδου.

About Post Author