ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕKΕΜΒΡΙΟΣ 2022
ΤΡΙΤΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ : 9.00 – 15.00
ΔΕΥΤΕΡΕΣ & ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ: ΚΛΕΙΣΤΑ
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Μορφή & Λειτουργία: Η ακολουθία του Σχεδιασμού 200+200
Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621 – 2021

 
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στη Μόνιμη Συλλογή
Στην Περιοδική Έκθεση
 
SATELITE
Διαλέξεις, Ξεναγήσεις, Εργαστήρια, Εκθέσεις Pop Up
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
17 προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες,
Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην έκθεση
Μορφή & Λειτουργία: Η ακολουθία του Σχεδιασμού 200+200
Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621 – 2021
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕKΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το ωράριο λειτουργίας του ΜΚΗΛ αλλάζει για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 και διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΡΙΤΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 9.00 – 15.00
ΔΕΥΤΕΡΕΣ & ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ:ΚΛΕΙΣΤΑ


Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και τυχόν αλλαγές μπορείτε να συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΜΚΗΛ, καθώς και τις επίσημες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook Instagram
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Μορφή & Λειτουργία: Η ακολουθία του Σχεδιασμού 200+200
Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621 – 2021

→ H δημιουργία πάντα ακολουθούσε την λειτουργικότητα. 500 αντικείμενα από 30 ελληνικές συλλογές παρουσιάζονται µε αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο επετειακός χαρακτήρας της έκθεσης, γέννησε τη ρήση «Μορφή και Λειτουργία: η ακολουθία του Σχεδιασμού, 200+200» αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων στην τέχνη. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες τέχνες από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα στρέφονται στον υλικό πολιτισμό εστιάζοντας στην καλλιτεχνική και χρηστική λειτουργία των αντικειμένων.
 
→ Ο προσδιορισμός «200+200» αφορά στον χρόνο, µε σημείο εκκίνησης το πέρασμα από την περίοδο της Αναγέννησης έως την Ελληνική Επανάσταση και καταλήγοντας στην σύγχρονη εποχή, με τον κάθε σταθμό να περικλείει δύο αιώνες. Δείγματα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, αλλά παράχθηκαν σε χώρες της ανατολής και της ευρωπαϊκής δύσης, αποτελούν πεδίο μελέτης, ως προς την κατασκευή, την χρήση, τον συμβολισμό, αλλά και το κοινωνικό κύρος προσαρμόζοντας την καθημερινή ζωή και διακηρύσσοντας την σημασία της τέχνης μέσα από το πέρασμα της ιστορίας.
 
→ O αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία από την Οθωµανική Αυτοκρατορία (1821-1829) αποτέλεσε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έδωσε πνοή σε ένα νέο έθνος: την σύγχρονη Ελλάδα. Εξελίχθηκε σε έναν ολοσχερή πόλεμο που διαδραματίστηκε σε στεριά και θάλασσα, µια επίμονη μάχη που δόθηκε στο όνομα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της νεωτερικότητας. Ως εκ τούτου, ανέδειξε µια μακρά παράδοση ελεύθερης σκέψης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ήταν ποικίλες και ουσιαστικές. Τα λάφυρα πολέμου, ως αξιοσημείωτα καλλιτεχνήµατα εξιστορούν την ιστορική αστάθεια της Ευρώπης μέσα στους αιώνες, ενώ τα αντικείμενα της έκθεσης, στο σύνολό τους, μαρτυρούν την λειτουργικότητα μιας εποχής και σήμερα αντιστέκονται στον χρόνο, ως ιστορικά κειμήλια.
 
→ Το ενδιαφέρον για την ανάδειξη αντικειμένων που εντοπίζονται σε σημαντικές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές αποτελεί κύριο γνώμονα για την διαμόρφωση των ενοτήτων της έκθεσης, καθιστώντας πολλά από τα επιλεγμένα κειμήλια προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά.
 
→ Ο κατάλογος και η έκθεση υλοποιήθηκαν µε την πολύτιμη συμβολή Ελλήνων ιστορικών, συλλεκτών και επιστημόνων που επιμελώς εργάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία της πανδημικής κρίσης. 
 
Η έκθεση εγκαινιάστηκε και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Curator’s / Director’s Tour
Στη Μόνιμη Συλλογή & την Περιοδική ΈκθεσηΤο ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του καθημερινές ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Οι ξεναγήσεις που υλοποιούνται από τους επιμελητές και τη διευθύντρια του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο, ξενάγηση στις συλλογές και το έργο του Ηλία Λαλαούνη, περιήγηση στο πατρικό του ιδρυτή, παρουσίαση τεχνικών επεξεργασίας πολύτιμων κοσμημάτων και εικαστικών έργων στα Ζωντανά Εργαστήρια Καλλιτεχνών.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για την επιλογή της ξενάγησής σας εδώ.
SATELITE
Διαλέξεις, Ξεναγήσεις, Εργαστήρια, Εκθέσεις Pop Up

Φέτος ο ετήσιος κύκλος ΣΠΕΔΟΣ, διαμορφώνεται με γνώμονα την περιοδική έκθεση “Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021” για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Διαλέξεις και ξεναγήσεις από Έλληνες ιστορικούς, ταχύρρυθμα εργαστήρια διακοσμητικών τεχνών, μονοήμερες εκδρομές σε μουσεία εντός και εκτός Αθηνών, trunk shows και το Αrt Fair του Δεκεμβρίου θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τις εκδηλώσεις του Φθινοπώρου.
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στο site του ΜΚΗΛ λεπτομερώς μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝΤο ΜΚΗΛ παρουσιάζει 17 προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και
Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή την νέα περιοδική έκθεση
“Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021” διαμορφωμένο για σε όλες τις Σχολικές Βαθμίδες.
Πληροφορίες & Κρατήσεις 
+30  210 92 21 044, +30 210 92 39 709
administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr
educational@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Ηλεκτρονικό Εισιτήριο
 http://bit.ly/iliaslalaounis-jewelrymuseum-eticket

About Post Author

You May Also Like

More From Author