Τα ” Εσπερινά ” του εικαστικού Θεοδόση Δαυλού στον χώρο Art Place στο Κολωνάκι

του Λεόντιου Πετμεζά

Ο Κυριάκος Πεταλίδης υποδέχεται, στο Art Place, την νέα εικαστική συλλογή του Θεοδόση Δαυλού. Πρόκειται για μία ανατρεπτική σειρά έργων, του διακεκριμένου καλλιτέχνη με τίτλο: ”Εσπερινά ”.

Παιγνίδια του φωτός, στα χρώματα του δειλινού ερωτοτροπούν με τον χρωστήρα του δημιουργού. Αναζητώντας την τρίτη διάσταση μέσα από ανάγλυφες εφαρμογές με ακρυλικά κυρίως χρώματα και πάστες δουλεμένα με πινέλα και σπάτουλες πάνω σε ξύλινες επιφάνειες, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Σημειωτέον τα Εσπερινά δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές στιγμές, από αυτή που βιώνουμε στη νέα καθημερινότητα, λόγω της πανδημίας του Covid 19.

Σε μια περίοδο που όλα γύρω κινούνται σε φόντο γκρίζο έρχεται ο Θεοδόσης Δαυλός με τις συγκεκριμένες εικαστικές προτάσεις πάνω σε ‘’αθηναικά’’ αστικά στοιχεία, φυσικά τοπία και θαλασσινές εικόνες, και μέσα από τα ρομαντικά χρώματα των ονειρεμένων δειλινών να μοιράσει αισιοδοξία, μέσα από την τέχνη του θέτοντας τον θεατή σε μία διαλογιστική διαδικασία.

Η καθαρότητα και η αυθεντικότητα στην έμπνευση του δημιουργού αφομοιώνει καταστάσεις  της ψυχής και γεγονότα της ζωής με ευλάβεια και κίνητρα που υπόκεινται σε θεματικές γέφυρες με παρεκκλίσεις  της τέμνουσας υπερουσιότητας προς το άφθαρτο και  το ανατρεπτικό κρεσέντο της  ανασυγκρότησης .

Ο συνολικός περίγυρος των συλλήψεων εικονογραφικά  συναρπάζει. Με απερίσπαστους τόνους μέσα στον αδιάσπαστο κύκλο του επισημαίνεται περισσότερο η έκσταση της απολυτότητας και  αναδεικνύεται  η ουσία της εκπλήρωσης   των στόχων της διάρθρωσης και της ανανέωσης. Κυριαρχεί  η οικουμενικότητα  της πληρότητας και η συνειδητοποίηση  της κορύφωσης στην παραλήγουσα της ευδαιμονίας.Ο  Θεοδόσης Δαυλός με δεξιότητα εικαστικής  γραφής και ενδελεχή θεματικό λόγο εκθέτει  έναν ιστό μαχόμενης  συνεύρεσης με παραπομπές  πέρα από την παραδοσιακή χροιά  που επιδρά στις συμπεριφορές της διευρυμένης επεξεργασίας με ακριβοδίκαιη απλότητα και αρχετυπικό μεγαλείο ταύτισης  . Οι διαστάσεις της ευρηματικότητας στην  σύνθεση της  παρούσας συλλογής του προϊδεάζει και συγκινεί  εμπεριστατωμένα και σοφιστικά. Εισαγάγει αυτόβουλα τις αισθήσεις σε ένα  οδοιπορικό ενδοσκόπιο που θέτει παράλληλα ο  ανθρωποκεντρικός  και ρυθμικός ειρμός .Είναι επηρεασμένο από όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον αλλά  και στο υπαρξιακό δεδομένο .Ο καλλιτέχνης ξέρει  διαισθητικά να φιλτράρει τα μικρογραφικά διανοητικά αποτελέσματα ,να ζυγίζει τις αναλογίες των αντιλήψεων,τις στάσεις των προοπτικών και τα δρώμενα με  τα χνάρια σύζευξης από τις δρομολογημένες και ολοκληρωμένες αναλύσεις εκποίησης  .

Η  ενδιαφέρουσα συρραφή των θεάσεων του εξάπτει  την φαντασία και τις  εσώτερες σκέψεις   μέσα από την υφή της άρτιας απόδοσης και  της μετρούμενης απεικόνισης που έχουν  την  αναμενόμενη διύλιση και την απαιτούμενη σύληση  .Οι σημερινές και επίκαιρες εκλάμψεις που παρατίθενται αναμετρώνται σταδιακά με την ολιστική μετουσίωση που γίνεται  βαθμιαία ελεγειακά έκρυθμη, προφητική ,κατανυκτική και εμπεριέχει την  ευεργετική  παρέμβαση .Η  μεταφυσική ορατότητα  ενώ παραμένει απεριόριστη και  ασυμβίβαστη  διαθέτει ωστόσο την  βροντώδη και διαχρονική έννοια της έφεσης . Προτείνει λύσεις για  καταστάσεις που  προσεγγίζονται εκπρόθεσμα  χάρη στην λεπτομέρεια που περιέχει η ευκρινής οξυδέρκεια και σίγουρα η θαρραλέα  αγωνιστικότητα που χαρακτηρίζει την ρεαλιστική  οντότητα της ύφεσης .

Άνοιγμα : Σάββατο 23 Οκτωβρίου 11:00 – 15:00

Διάρκεια : 23/10 – 20 Νοεμβρίου 2021

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 20:00

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 15:00

ART PLACE ,Σκουφά 27 – Κολωνάκι / 6985085812

Υπενθύμιση: Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στη γκαλερί.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours